Žuvinte padidės globaliai nykstančio paukščio populiacija

  • Teksto dydis:

Globaliai nykstančios rūšies meldinės nendrinukės patinėlių Žuvinto rezervate gieda tik septyni.

Tai daugiau nei ankstesniais metais, bet tikrai gerokai mažiau, nei galėtų gyventi sėkmingai atkurtose ir prižiūrimose jų buveinėse. Šių metų nedrinukių vadas sėkmingai papildys rūpestingai užauginti savarankiški jaunikliai iš Baltarusijos.

Kaip rašoma pranešime spaudai, kaimyninės šalies pelkėse gyvena pati didžiausia meldinių nendrinukių populiacija, o į Žuvinto biosferos rezervato direkciją birželio pirmomis dienomis atgabenti jaunikliai yra iš Zvanes pelkės, kuri, manoma, yra didžiausia žemapelkė Europoje. Penkiasdešimčia jauniklių, parvežtų su visais lizdais, rūpinasi Baltijos aplinkos forumo suburta gamtininkų komanda, kuriai vadovauja ilgametę patirtį su vabzdžialesių paukščių jauniklių auginimu turintis specialistas.

Visi šie nykstančios rūšies atkūrimo darbai yra sudėtinė meldinės nendrinukės populiacijos atkūrimo dalis. Perkėlimas vykdomas siekiant sudaryti sąlygas atkurti gyvybingą meldinės nendrinukės populiaciją Žuvinto biosferos rezervate bei išbandyti ir tobulinti parengtą meldinės nendrinukės perkėlimo metodologiją. Specialiuose narveliuose įkurdinti guvūs paukščiukai bus tuoj perkelti į specialius voljerus pelkėje, kur toliau mokysis gyvenimo įgūdžių ir bus paleisti į laisvę.

Pasak Žuvinto biosferos rezervato direktoriaus Arūno Pranaičio, perkėlimas yra vienas iš būdų atkurti išnykusią, arti išnykimo ribos esančią populiaciją, tačiau bene sudėtingiausias. Reikėjo palyginti genetinius nendrinukių duomenis, įsitikinti buveinių panašumu ir tinkamumu, turėti daug kantrybės nuo ankstyvo ryto iki sutemų šerti, atrodytų, nepasotinamus paukščių jauniklius.

Perkelti jaunikliai tam tikrame amžiuje įsimins Žuvintą kaip savo namus ir kitais metais po žiemojimo Afrikoje čia turėtų sugrįžti. Nors meldinių nendrinukių perkėlimas dar niekuomet praktikoje neišbandytas, perkėlimo programa grįsta ilgamete specialistų patirtimi.

Rengiant perkėlimo metodologiją, procese dalyvavo šią rūšį daugybę metų tyrinėjantys Europos mokslininkai, konsultuotasi su organizacijomis bei specialistais, vykdžiusiais kitų paukščių rūšių perkėlimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių