Metų medžiu išrinkta septynkamienė Raudonės liepa

  • Teksto dydis:

Daugiausiai balsų surinkusi 2018 metų Lietuvos medžio konkurse pirmąją vietą užėmė septynkamienė Raudonės pilies liepa, auganti Panemunių regioniniame parke.

Lietuvos medžio atrankos konkursas yra ekologinis projektas, parodantis medžių svarbą mūsų kasdieniniame gyvenime, jų reikšmę Lietuvos ir Europos gamtos bei kultūros paveldui. Konkursą organizuoja Lietuvos arboristikos centras.

Išrinktas nacionalinis medis dalyvauja Europos metų medžio konkurse. Nuo 2017 metų europiniame konkurse dalyvauja ir Lietuva, 2016 metų Lietuvos medžiu buvo išrinktas Stelmužės ąžuolas, 2017 m. – Raganų eglė, auganti Rambyno regioniniame parke.

Europos medžio konkurso tikslas yra atkreipti dėmesį į medžių senolių svarbą gamtos ir kultūros paveldui, kurį privalome saugoti. Skirtingai nuo kitų rinkimų, šiame konkurse svarbūs yra ne tik medžio grožis, dydis arba amžius, bet ir jo istorija, legenda, sąsaja su žmonių gyvenimu. Konkurso organizatoriai ieško medžių, kurie tapo neatskiriama bendruomenės dalimi.

2018 m. nugalėtoja Raudonės liepa auga Raudonės pilies valdos pietrytiniame pakraštyje tarp pilies pastato ir II Pasaulinio karo karių kapinių. Medis įspūdingai atrodo šalia kitų augančių mažalapių liepų. Liepos kamienas šakojasi į dvi dalis. Aukščiau šakos vėl dalijasi po dvi, sudarydamos taip vadinamus 7 kamienus. Tarp dviejų kamienų maždaug 3 m aukštyje yra įaugęs metalinis strypas. Kaip byloja legenda, prie liepos mirtinai buvo užplakti septyni baudžiauninkai, tai ir liepa suskilusi į 7 kamienus.

Raudonės pilies liepos rūšis - mažalapė liepa (Tilia cordata Mill.), jos aukštis – apie 30 metrų.

Kiti pretendentai į 2018 m. Metų medžio titulą – Meškėnų liepa, Adamavo ąžuolas, Šereiklaukio dvaro liepa, Mingėlos ąžuolas, Liepa Motinėlė, Darželių kaimo drevėta pušis, bet šie medžiai senoliai surinko mažiau balsų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ech,

Ech, portretas
nėra toje Raudonėje Klaipėdos valašino..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių