Siūlymas didinti kompensacijas už renovaciją dar nesulaukė Vyriausybės dėmesio

Aplinkos ministro Gedimino Kazlausko pasiūlymas gerokai padidinti valstybės finansavimą daugiabučių renovavimui dar nėra tinkamai parengtas. Todėl Vyriausybė kol kas šio pasiūlymo nesvarsto ir nekomentuoja jo įgyvendinimo perspektyvų.

Ketvirtadienį Seime pateikus Vyriausybės metinę ataskaitą finansų ministrė Ingrida Šimonytė, atsakydama į parlamentarų klausimus apie G.Kazlausko siūlymą nuo 15 iki 30 ar net 50 procentų padidinti valstybės dalį finansuojant daugiabučių namų renovaciją, sakė, kad šis pasiūlymas dar nėra tinkamai parengtas ir pateiktas diskusijoms.

„Pirmiausia, reikia paskaičiuoti tiksliau, kas, iš kokių šaltinių, kokiomis apimtimis ir sąlygomis galėtų būti paremta“, - teigė finansų ministrė.

Kita vertus, I.Šimonytė pastebėjo, kad valstybė neremia namų atnaujinimo, tik prisideda finansuojant dalį šios programos. „Tai ne paramos, labdaros ar panašūs santykiai. Nesu paramos fondas, kad ką nors paremčiau“, - atsiliepė ministrė į Seimo narių klausimus, ar Vyriausybė sutiks remti renovaciją iki 50 proc. apimties.

Stringančią daugiabučių renovaciją premjeras Andrius Kubilius įvardina tarp nepavykusių praėjusių metų Vyriausybės darbų. „Tvarkiečiui“ Andriui Mazuroniui pasiteiravus, kokios yra didžiausios 2010-aisiais patirtos Vyriausybės nesėkmės, premjeras be kita ko sakė, kad buvo galima rasti efektyvesnių būdų išjudinti renovacijos projektus. Tiesa, anot A.Kubiliaus, dažnai šie projektai nukentėjo dėl nepagrįstos kritikos, žmonėms suformuotų neigiamų nuostatų.

Daugiabučių renovavimo programa stringa, valstybei gerokai sumažinus šios programos finansavimą, numačius skirti tik 15 proc. visos projektų sumos. Todėl žmonės vangiai dalyvauja renovacijos projektų parengime ir įgyvendinime.

Aplinkos ministras pasiūlė nuo kitų metų nustatyti, kad valstybė skiria 30-50 proc. daugiabučių namų atnaujinimo projektams, taip skatinant žmonių susidomėjimą jais.

Neseniai Vyriausybė priėmė tvarką, kuri leidžia valstybei finansuoti renovacijos techninių projektų parengimą. Tikimasi, kad ir ši priemonė gali paskatinti žmones susidomėti renovacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
zmonems ne renovaciju reikia o autonominio sildymo o geriausiu atveju nemokamo sildymo tuo butu geriau visai lietuvos ekonomikai

Pfff

Pfff portretas
Renovacija yra pinigu svaistymas. Apgailetina skaityti kad siulo apsinltinti pastato fasadus uz milziniskus pinigus. Realybe jau parode kad dauguma atveju tai neapsimoka. Reikia sildymo sistema i reguliuojama keisti ir kur nera plastikinius langus deti. Taip pat projektai turi buti absoliuciai nemokami, nes namai tipiniai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių