Nemalonios deklaravimo staigmenos

Mokesčių inspekcijai pavėluotai pateikus preliminarias elektronines deklaracijas, tūkstančiai gyventojų paskubėjo jau pirmą dieną deklaruoti savo pajamas.

Valstybė negarantuoja, bet tikisi, kad šiems gyventojams pavyks per artimiausias dešimt dienų sugrąžinti pajamų mokesčio permokas. Tačiau dėl pasikeitusios mokestinės tvarkos šiemet permokos bus vidutiniškai dvigubai mažesnės nei pernai, o nemažai daliai gyventojų netgi teks po kelis šimtus litų patiems sumokėti į valstybės biudžetą.

Deklaracijos vėlavo

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pranešė, kad antradienį elektroninėje erdvėje pasirodžius preliminarioms deklaracijoms pajamas deklaravo beveik 25 tūkstančiai šalies gyventojų.

Preliminarios deklaracijos šiais metais buvo parengtos kur kas vėliau nei paprastai. Pernai ir užpernai jos internete pasirodydavo pačioje kovo pradžioje, šiemet – tik mėnesio pabaigoje.

VMI specialistai teigimu, taip atsitiko dėl to, kad šįkart pasikeitė deklaravimo tvarka, mokestinė bazė. „Dabar turime daugiau šaltinių, iš kurių gauname duomenis, daugiau pačių duomenų, turime juos kruopščiau patikrinti, kad suformuotume preliminarias deklaracijas. Be to, vadinamieji tretieji asmenys šiemet gerokai vėluoja pateikti duomenis. Deja, iki šiol turime kelis tūkstančius šaltinių, vėluojančių pateikti duomenis apie gyventojų pernai gautas pajamas ir sumokėtus mokesčius. Tai ir nulėmė, kad gerokai užtruko preliminarių deklaracijų parengimas, jų patikrinimas“, - trečiadienį sakė VMI Paslaugų mokesčių mokėtojams departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

Ji atkreipė dėmesį, kad preliminarių deklaracijų parengimas nėra mokesčių inspekcijos įsipareigojimas. „Tai daugiau paslauga gyventojams, o ne mūsų pareiga. Mes suprantame, kad žmonėms labai sudėtinga patiems užpildyti pajamų deklaracijas. Ten daug skaičių, duomenų. Todėl ir yra rengiamos preliminarios deklaracijos, kurias gyventojams paprastai tereikia permesti akimis, patikrinti, ar nėra kokių nors klaidų“, - pabrėžė pareigūnė.

Sumažėjo vidutinė grąžintina suma

Pernai nuo 24 iki 15 procentų sumažėjo gyventojų pajamų mokestis (faktiškai jis siekia 21 proc., tačiau 6 proc. yra privalomasis sveikatos draudimo mokestis). Taip pat buvo pakeisti kai kurie įstatymai, nustatantys, kas turi teisę susigrąžinti iš valstybės pajamų mokesčio permokas.

Be to, nuo praėjusių metų sausio 1-osios taikoma kitokia, kur kas painesnė neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) skaičiavimo tvarka. Šis dydis netaikomas tiems asmenims, kurių mėnesio pajamos siekia daugiau kaip 3150 litų.

Šie pakeitimai lėmė, kad šiemet gyventojams iš biudžeto bus sugrąžinta kur kas mažesnė suma, nei pernai. „Tikslius duomenis, kiek žmonės šiemet atgaus iš biudžeto, mes žinosime tik po to, kai bus tvarkingai užpildytos ir patikrintos visos deklaracijos, taigi, ne anksčiau gegužės. Tačiau preliminariai Finansų ministerija yra paskaičiavusi, kad šiemet gyventojams gali būti grąžinta iš viso 250 milijonų litų“, - sakė S.Aliukonytė-Šnirienė.

Tai beveik dvigubai mažiau nei praėjusiais metais, kai gyventojams grąžinta 422 mln. litų.

Turint galvoje, kad deklaracijas kasmet pateikia vidutiniškai apie 800 tūkstančių žmonių, pernai vienam gyventojui vidutiniškai buvo grąžinta apie 540 litų. Šiemet vidutinė grąžintina suma greičiausiai neviršys 320 litų.

VMI tvirtina, kad pinigai bus grąžinami, „atsižvelgiant į biudžeto surinkimą“. Tai reiškia, kad nėra garantuojama, jog per artimiausias dešimt dienų gyventojai, tvarkingai užpildę deklaracijas, būtinai atgaus permoką. Tačiau pareigūnai tikina pasistengsiantys nevilkinti pinigų grąžinimo, nors ir atkreipia dėmesį, jog tai galima daryti net iki liepos pabaigos.

Kai kurie įsiskolino valstybei

Tačiau toli gražu ne visi gyventojai susigrąžins permokas iš biudžeto. Kai kurių laukia nemalonus siurprizas – kelis šimtus litų siekiantis įsiskolinimas iždui.

Taip atsitiko dėl to paties painaus NPD skaičiavimo. Šiemet daliai gyventojų teks primokėti dėl to, kad jiems praėjusiais metais buvo pritaikytas didesnis NPD nei numatytas metinis pagal gautas pajamas.

„Jeigu, pavyzdžiui, žmogus, uždirbantis nedidelį atlyginimą, visus metus turėjo tam tikro dydžio NPD, tačiau gavo papildomų pajamų pardavęs butą, mašiną ar ką nors kitą, vertinant jo metines pajamas, pagal atlyginimą paskaičiuotas NPD buvo per didelis ir tokiu atveju jam gali tekti primokėti“, – aiškino VMI atstovas spaudai Darius Buta.

Nauja NPD skaičiavimo tvarka lėmė, kad dalis žmonių vietoje iš biudžeto grąžintinos sumos šiemet deklaracijoje išvys, kad patys turi susimokėti. Didžiausia mokėtina suma neturėtų viršyti 850 litų.

Įsiskolinimą į iždą reikia susimokėti iki šių metų gegužės 3-osios. VMI atstovai tvirtina suprantantys, kad dėl sunkmečio ne visi gebės tai padaryti laiku, todėl yra pasirengę tartis sumokėjimo atidėjimo. „Bus kontaktuojama su tais vėluojančiais, jie ieškomi ir primenama, kad reikia susimokėti. Arba bus tariamasi, kaip tai padaryti lanksčiau. Svarbiausia, kad būtų su mumis bendradarbiaujama, nesislapstoma, nes yra numatytos administracinio pobūdžio sankcijos už mokesčių nemokėjimą“, - pastebėjo S.Aliukonytė-Šnirienė.

Nauji deklaruotojai

Šiemet deklaruodami pajamas gyventojai gali susigrąžinti pajamų mokesčio permokas už iki 2009 metų pirktus kompiuterius su programine įranga ar įsirengę interneto prieiga, dalį sumokėtos sumos už gyvybės draudimą, dalį palūkanų už būsto kreditą, paimtą iki 2009-ųjų, įmokas už studijas aukštojoje ar profesinėje mokykloje, dalį sumokėtų įmokų į trečiosios pakopos pensijų draudimo fondą.

Taip pat šiemet tie gyventojai, kurie po 2004-ųjų sulaukė 18 metų ir turi neregistruoto turto, brangesnio nei 5 tūkst. litų, turės jį deklaruoti.

Kartu su pajamų deklaracijomis gyventojai gali nuspręsti, ką paremti 2 proc. nuo savo praėjusiais metais sumokėto gyventojų pajamų mokesčio.


Šiame straipsnyje: deklaravimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių