Miesto centras ar pakraštys - ką renkasi būsto pirkėjai?

Kurioje miesto vietoje ieškantieji labiausiai nori įsigyti būstą? Labiau norima gyventi miesto centre ar renkamasi toliau nuo centro esančias vietas, o galbūt išvis norima gyventi už miesto? Kur būsto ieškantieji tikrai nenorėtų gyventi?

Aruodas.lt atliktas tyrimas rodo, kad trečdalis vartotojų neteikia itin didelės reikšmės būsto vietai. Jų nuomone, svarbiausia yra pats objektas ir jo kaina, ne vieta mieste.

Kitas trečdalis vartotojų pirmenybę teikia centrinei miesto daliai: jie ieško būsto pačiame centre (8 proc.) arba netoli nuo centro esančiuose mikrorajonuose (24 proc.).

Likęs trečdalis vartotojų renkasi atokesnę vietą: jie norėtų gyventi už miesto (15 proc.) arba toliau nuo centro esančiuose mikrorajonuose (19 proc.).

Taip pat buvo klausiama ir brokerių nuomonės, kurioje miesto dalyje pirkėjai labiausiai ieško būsto. 50 proc. brokerių teigia, kad klientai daugiausia dėmesio skiria ne objekto vietai mieste, o paties objekto kokybei ir jo kainai.

Kiti 33 proc. brokerių pastebi, kad pirkėjai renkasi netoli nuo centro, o 11 proc. - kad toliau nuo centro esančius mikrorajonus. Vos 6 proc. brokerių teigia, jog už miesto esantis būstas pats populiariausias.

Nė vienas brokeris nepaminėjo, kad pirkėjai ieškotų būsto miesto centre.

Tyrime dalyvavę Aruodas.lt respondentai išskiria tam tikras priežastis, kurios darytų neigiamą įtaką perkant būstą arba išvis paskatintų konkrečioje vietoje jo nepirkti.

Vienas iš svarbiausių ir dažniausiai minimų dalykų - saugumas. Pirkdami būstą respondentai atsižvelgtų, ar jis yra saugioje vietoje, saugiame miesto rajone. Taip pat dėmesys būtų kreipiamas į šalia gyvenančius asmenis, žiūrima, kokių kaimynų apsuptyje tektų gyventi.

Tyrimo rezultatai rodo, kad neretai vartotojai nepirktų būsto pirmame arba paskutiniame pastato aukšte, pirmenybę teiktų ramiai, tyliai, o ne triukšmingai vietai.

Taip pat dauguma asmenų nenorėtų gyventi naujuose mikrorajonuose be infrastruktūros arba nesirinktų tų, kuriuose didelis užstatymo tankis.

Pasak respondentų, labai svarbu, kad būstas būtų tokioje vietoje, iš kurios ir asmeniniu, ir viešuoju transportu būtų patogus susisiekimas su įvairiomis miesto vietomis.  


Šiame straipsnyje: NTbūstas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių