JAV prezidentas Obama ragina nedidinti mokesčių viduriniajai klasei

JAV prezidentas Barackas Obama šeštadienį paragino Kongresą apsaugoti viduriniąją klasę nuo pajamų mokesčių didinimo, taip pat pakloti pamatus ekonomikos augimui ateityje, kai Senato lyderiai pradėjo svarstyti, kaip išvengti „fiskalinio skardžio“.

„Turime padaryti viską, ko reikia, kad apsaugotume viduriniąją klasę, keltume ekonomiką ir stumtume mūsų šalį į priekį“, - B.Obama sakė per savo savaitinį kreipimąsi per radiją ir internetu.

„Kongreso lyderiai svarsto kaip išvengti šio mokesčių padidėjimo viduriniajai klasei, ir tikiu, kad galimas susitarimas, kurį laiku priimtų abeji (Kongreso) rūmai“, - pridūrė jis.

Šie komentarai buvo paskelbti po B.Obamos susitikimo penktadienį su Kongreso lyderiais ir pareiškė, jog Senato demokratai ir respublikonai šį savaitgalį dirbs viršvalandžius, kad sustabdytų tiksiančią 500 mlrd. dolerių mokesčių didinimo ir biudžeto išlaidų mažinimo bombą, pramintą „fiskaliniu skardžiu“, iki galutinio termino - sausio 1 dienos.

Po derybų Baltuosiuose rūmuose Senato demokratų daugumos lyderis Harry Reidas  ir respublikonų mažumos lyderis Mitchas McConnellis dabar vadovaus pastangoms susitarti iki antradienio.

Tačiau bet kokiam susitarimui dar turėtų pritarti Atstovų Rūmų, o tai mažai tikėtina, nes bet kokiam demokrato prezidento palaikomam sprendimui veikiausiai nepritars maištingi konservatyvieji respublikonai.

Kaip rašo dienraštis „The Washington Post“, susitarimas, kuris yra ankstesnių pasiūlymų, daugiausiai susijusių su mokesčiais, „apkarpyta“ versija jau yra ranka pasiekiamas.

Laikraštis, remdamasis neįvardytais šioms deryboms artimais šaltiniais, nurodė, kad tas susitarimas apsaugotų beveik 30 mln. žmonių nuo prievolės pirmąkart sumokėti minimalų mokestį, taip pat užtikrintų tolesnį pašalpų mokėjimą 2 mln. bedarbių.

Pagal šį planą taip pat būtų sustabdytas sprendimas smarkiai sumažinti išmokas gydytojams pagal „Medicare“ programą ir liktų galioti populiarios mokesčių lengvatos įmonėms ir asmenims - pavyzdžiui, už mokslinius tyrimus ir aukštąjį mokslą, teigia „The Washington Post“.

Tačiau laikraštis pažymėjo, jog abi stovyklos vis dar nesutaria, kokia pajamų, už kurias planuojama didinti mokesčius riba turėtų būti nustatyta - 250 tūkst. ar 400 tūkst. dolerių per metus, taip pat dėl mokesčių už paveldėtą turtą.


Šiame straipsnyje: Barackas Obamamokesčiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių