Apribojus alkoholio prekybos laiką suklestės šešėlinė rinka

Seime svarstomos pataisos dėl alkoholio prekybos laiko ribojimo nesumažins nesaikingo alkoholio vartojimo, tačiau paskatins šešėlinės alkoholio rinkos suklestėjimą, teigia alkoholiniais gėrimais prekiaujančių įmonių asociacija.

Pasak asociacijos prezidento Lauryno Vilimo, Seimo sveikatos ir švietimo komiteto siūlymas sutrumpinti alkoholio prekybos laiką nuo 22 val. iki 8 val. yra pernelyg drastiškas ir turės ilgalaikių neigiamų pasekmių valstybei. „Biudžetas praras ne tik pajamas iš akcizo mokesčių, bet ir pinigus, kurie bus skirti nekokybiško alkoholio sukeltiems sveikatos sutrikimams gydyti," - sako asociacijos vadovas.

L. Vilimo teigimu, bandant apriboti prekybos alkoholiu laiką būtina atsižvelgti ir į prekybos vietų darbo laiką. „Dauguma parduotuvių ir prekybos centrų dirba iki 23-24 val., todėl kiekviena draudimo valanda visų pirma ribos prekybininkų veiklą ir neš nuostolius valstybei, tačiau nespręs problemos iš esmės, - sako asociacijos vadovas. - Šis žingsnis pirmiausia lemtų rinkos persiskirstymą, kai dalis legalių gamintojų pajamų atitektų „juodajai rinkai". Sprendžiant nesaikingo alkoholio vartojimo problemą būtinos žymiai tikslingesnės priemonės."

Pasak L. Vilimo, tai, kad prekybos laiko ribojimas nėra pakankamai efektyvi alkoholio politikos priemonė, patvirtina ir tarptautiniai pavyzdžiai. Alkoholio prieinamumo ribojimas, 1980 m. įvestas Suomijoje, Norvegijoje ir Švedijoje lėmė, kad alkoholio buvo vartojama rečiau, bet kaskart didesniais kiekiais. „Buvo nustatyta, kad prekybos ribojimo laikotarpiais statistiniai alkoholio suvartojimo duomenys kiekvienam asmeniui nesumažėjo. Tačiau apribojimai įsigyjant alkoholį padidino kontrabandinių gaminių paklausą, „juodosios rinkos" išplitimą", - sako L. Vilimas. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių