A.Bitinas: „Sodros“ įmokų lubos - tik subalansavus biudžetą

Apie galimybę nustatyti viršutinę darbo užmokesčio ribą, nuo kurios nebebūtų skaičiuojamos socialinio draudimo įmokos, galima būtų kalbėti tik subalansavus „Sodros“ biudžetą  ir įvertinus planuojamą visų mokesčių pertvarką, sako socialinės apsaugos ir darbo viceministras Audrius Bitinas.

Anot jo, šiuo metu Seime užregistruotos liberalsąjūdiečių parengtos pataisos yra per ankstyvos, o jose numatytas įmokų „lubų“ dydis - per mažas. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skaičiavimais, pritarus tokiam pasiūlymui, „Sodros“ biudžetas netektų 715,9 mln. litų, o Privalomojo sveikatos draudimo fondas - 216,8 mln. litų pajamų.

„Aš iš principo manau, kad jeigu yra lubos išmokoms, turėtų būti ir lubos įmokoms, bet šiandien mes turime didelį “Sodros„ deficitą, todėl šitas pasiūlymas (liberalsąjūdiečių - BNS) yra nepakeliamas“, - BNS teigė A. Bitinas.

Pasak viceministro, pirmiausiai reikėtų sulaukti Vyriausybės darbo grupės, kuri svarsto galimus mokesčių ir socialinio draudimo sistemos pakeitimus, išvadų. A. Bitino teigimu, reikia įvertinti ir tai, kad kol kas nėra baigtas pensijų kompensavimas, atsižvelgti į Lietuvos ketinimus 2015 metais įsivesti eurą.

„Reikia žiūrėti visų mokesčių kontekste. Ateityje, kai matysime vaizdą, kur link transformuosis mokesčiai, “Sodros„ įmokos, koks bus santykis tarp jų, kai bus “Sodros„ biudžetas subalansuotas, o tai planuojama 2015-2016 metais, tada galima kalbėti apie lubas. Lubos teoriškai turėtų būti, tačiau ne nuo tokios sumos, ne toks pasiūlymas (kaip siūlo liberalsąjūdiečiai - BNS)“, - tvirtino A. Bitinas.

Liberalsąjūdiečių Eligijaus Masiulio, Gintaro Steponavičiaus ir Remigijaus Šimašiaus Seime užregistruotose Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pataisose siūloma nustatyti, kad „Sodros“ įmokos būtų skaičiuojamos tik nuo darbo užmokesčio, kuris neviršytų 2,2 vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio. Jeigu pataisos įsigaliotų dabar, „Sodros“ įmokų nereikėtų mokėti nuo sumos, viršijančios 4776 litų (iki mokesčių).

Šiuo metu socialinio draudimo įmokų dydis nėra apribotas, ir darbdavys bei darbuotojas privalo mokėti „ Sodros“ įmokas nuo visos darbo užmokesčio sumos.

Apriboti įmokas „Sodrai“ Vyriausybei nuo 2002 metų siūlė didžiausių ir aktyviausių investuotojų į Lietuvos ekonomiką asociacija „Investors' Forum“. Jų teigimu, toks žingsnis padidintų Lietuvos konkurencingumą, pritrauktų investuotojų, pristabdytų aukštos kvalifikacijos darbuotojų emigraciją.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

XXI a. baudžiava Lietuvoje

XXI a. baudžiava Lietuvoje portretas
22 metus Lietuvą skurdino, partinių gaujų suformuotos, penkiolika vyriausybių. Štai kokioje padėtyje dabar yra Lietuvos žmonės. Kai ... Anglijoje nekvalifikuotas darbininkas už minimalų valandinį atlygį gali nusipirkti šešis produktus: - pieno 1 litrą; - miltų 1 kilogramą; - cukraus 1 kilogramą; - 6 kiaušinius; - aliejaus 1 litrą; - dyzelino 1 litrą. Tai ... Lietuvoje nekvalifikuotas darbininkas už minimalų valandinį atlygį nepajėgus nupirkti dyzelino 1 litro, aliejaus 1 litro (nes brangesnis už dyzeliną su akcizais) ir iš likusių keturių aukščiau išvardintų produktų gali nusipirkti tik vieną kurį nors, nes kitiems įsigyti pinigų jau nepakanka. (Tai yra 2012 kovo mėnesio tyrimo duomenys) Tokiom nežmoniškom sąlygom Lietuvoje skursta dirbantis jaunimas ir mes su mažiausiomis darbo pajamomis, tokiom sąlygom yra priversti vargti ir mūsų tėvai pensininkai. Partinių gaujų dėka, Lietuva tapo netinkama žmogui gyventi. Neregėto masto emigracija tai byloja. Visos partinės gaujos, prisidėjusios prie Lietuvos naikinimo, turi būti išformuotos.

XXI a. baudžiava Lietuvoje

XXI a. baudžiava Lietuvoje portretas
Štai keletas skaičių, kurie akivaizdžiai rodo vis didėjančią priespaudą Lietuvoje. 2009 metais partinės gaujos sukčiai įvedė neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) skaičiuoklę ir dabar kai pajamos yra 3150 litų ir daugiau, tai NPD = 0 !!! Nuo tada, dabar ... Kai MMA 800 litų, tai darbininkui į rankas teko 85% atlyginimo. Kai MMA 850 litų, tai darbininkui į rankas teko 84% atlyginimo. Kai MMA 1000 litų, tai darbininkui į rankas tenka 82% atlyginimo. Tai reiškia, kad ... Didinant MMA, „nepastebimai” didėja mokesčiai silpniausiesiems Lietuvoje. Anglijoje ... Rugsėjo mėnesį darbininkui į rankas teko 90% nuo mažiausio darbo užmokesčio. Balandžio mėnesį darbininkui į rankas teks 93% nuo mažiausio darbo užmokesčio, padidinus NPD. NPD Anglijoje didinamas kasmet, nuvertėjant pinigams, brangstant prekėms. Anglijoje NPD apie 2830 litų per mėnesį. Balandį NPD bus apie 3300 litų per mėnesį. Nuo šios sumos nėra atskaičiuojamas joks mokestis: -nei valstybinei mokesčių tarnybai; -nei socialiniam draudimui. (Tai yra 2013 sausio mėnesio tyrimo duomenys) Maisto ir daiktų kainos apytiksliai sutampa su lietuviškomis. Lietuvos gyventojai drabužius ir avalynę perka Anglijoje. Labai blogai atrodom ES “bendrijoje”. Partinių gaujų sukčiai naikina Lietuvą iš seimo bunkerio. Negerai. Partinių gaujų dėka, Lietuva tapo netinkama žmogui gyventi. Neregėto masto emigracija tai byloja. Taigi ... Visos partinės gaujos, prisidėjusios prie Lietuvos naikinimo, turi būti išformuotos.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių