Popiežiai, kurie atsistatydino: audringa istorija

 

Popiežius Benediktas XVI, pirmadienį apstulbinęs pasaulį pareiškimu, kad ketina atsistatydinti, tapo pirmuoju vadovavimo išsižadėjusiu pontifiku naujausių laikų Katalikų Bažnyčios istorijoje.

 

Per 2 tūkstantmečių Bažnyčios istoriją Šventojo Tėvo tiarą savo noru yra nusiėmę ne daugiau nei penki pontifikai, tačiau daug jų buvo nuversti arba ištremti.

21 popiežius yra pripažintas kankiniu, o dar devyni - laikomi kankiniais.

Keturi Katalikų Bažnyčios vadovai mirė tremtyje arba kalėjime; šeši buvo nužudyti, du mirė nuo sužalojimų, patirtų per riaušes, o vienas žuvo įgriuvus pastato stogui.

1045 metais Benediktas IX, pagarsėjęs kaip vienas iš labiausiai susikompromitavusių Bažnyčios vadovų, pardavė popiežiaus postą savo krikštatėviui - dievobaimingam kunigui Giovanni Graciano (Džovaniui Gracianui), kad galėtų susituokti. Kaip teigiama, jis nesugebėjo įkalbėti savo išrinktosios už jo tekėti ir mėgino vėl įsitvirtinti Romoje.

1046 metais G.Gracianas, kuris trumpam tapo popiežiumi Grigaliumi VI ir daugelio buvo laikomas tikru pontifiku, nepaisant Benedikto IX mėginimų smurtu susigrąžinti tiarą, buvo priverstas atsistatydinti dėl kaltinimų, kad jis nusipirko Šventojo Tėvo titulą.

1294 metais Celestinas V - paprastas atsiskyrėlis, kuris buvo išrinktas popiežiumi, siekiant užbaigti ginčus tarp kardinolų - pasirodė nesantis pajėgus vadovauti Bažnyčiai ir atsistatydino po kiek ilgesnio nei penkių mėnesių valdymo. Jis paskelbė bulę, suteikiančią pontifikams galimybę pasitraukti iš posto, tokiu būdu atverdamas kelią savo paties pasitraukimui.

1415 metais popiežius Grigalius XII atsistatydino, kad užbaigtų Vakarų schizmą, kai du pretendentai pasiskelbė pontifikais Pizoje ir Avinjone, sukeldami katalikybės skilimo pavojų.

1804 metais Pijus VII pasirašė dokumentą dėl pasitraukimo iš popiežiaus sosto, prieš išvykdamas į Paryžių karūnuoti Prancūzijos imperatoriaus Napoleono. Tas dokumentas turėjo įsigalioti, jeigu pontifikas būtų įkalintas Prancūzijoje.

Per Antrąjį pasaulinį karą popiežius Pijus XII nurodė pasirašęs dokumentą, kuriame sakoma, jog jis turės būti laikomas atsistatydinusiu, jeigu būtų pagrobtas nacių.

Keli popiežiai yra priversti atsistatydinti arba mirė kaip kankiniai, byrant Romos imperijai, kai Amžinasis miestas, užgrobtas ir nuniokotas barbarų ordų, tapo besivaržančių grupuočių įkaitu.

Tačiau tų įvykių istorinės detalės dažniausiai temdomos istorijos miglos, tad apie juos daugiausiai išlikusios vien legendos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių