Japonijoje prasidėjo Didžiojo aštuoneto susitikimas

Japonijoje prasidėjo trijų dienų Didžiojo aštuoneto (G-8) šalių viršūnių susitikimas, kurios metu Japonijos, JAV, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Italijos, Kanados ir Rusijos lyderiai apsvarstys daug temų, ir pirmiausia - pasaulinės ekonomikos būklę, rašo britų visuomeninis transliuotojas BBC.

Japonija, kaip pirmininkaujanti Aštuonete šalis, iš pradžių norėjo, kad pagrindinė tema būtų kova su klimato kaita.

Japonijos ministras pirmininkas Yasuo Fukuda sausį Davose viešai pristatė naują programą šioje srityje, pavadinęs ją „Vėsi Žemė", ir dar birželį su pasididžiavimu kalbėjo apie savo vyriausybės planus: „Japonija gali sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą 14 procentų, ir tai toks išmetalų kiekio sumažinimas, kurį Europos Sąjunga ketina pasiekti iki 2020 metų".

Tačiau padėtis pasaulyje darbotvarkę pakoregavo, ir pirmoji pagrindinių susitikimo temų sąraše atsidūrė pasaulio ekonomika, o tiksliau - spartus energetikos išteklių ir maisto kainų augimas, taip pat pasaulinės finansų sistemos būklė.

Birželį, po tradicinio Aštuoneto finansų ministrų pasitarimo, apie tai kalbėjo Japonijos ministras Fukushiro Nugaka (Fukuširas Nugaka).

„Esame labai susirūpinę dėl smarkiai kylančių naftos kainų, kurios jau yra didesnės už maksimumą ir pagal nominalą, ir realiai, ir kurios daro poveikį pasauliniam makroekonomikos stabilumui, žmonių gerovei bei raidos perspektyvoms, - sakė jis. - Nafta smarkiai brangsta ir dėl didėjančios paklausos, ir dėl tiekimo sunkumų, bet savo vaidmenį vaidina ir kiti dalykai, tokie kaip geopolitinės problemos ir finansiniai veiksniai".

Beje, kokių nors realių sprendimų, kurie rimtai paveiktų ryžių ar naftos kainų kitimą, susitikime nesitikima.

Didysis aštuonetas, kaip žinoma, nepriima privalomų sprendimų. Jo reikšmė ta, kad į jį įeina galingos ekonomikos šalys, turinčios solidų politinį svorį, ir jos ne tik galės savarankiškai įvykdyti savo pažadus bei susitarimus, bet ir pasiekti, kad jie būtų įvykdyti kitose organizacijose - jeigu panorės.

Tačiau nori toli graži ne visada - bent jau tuo kaltina Aštuoneto narius vadinamieji antiglobalistai, taip pat kai kurių organizacijų atstovai, kai kalba apie pagalbą neturtingoms šalims.

Pagalba Afrikai buvo aptariama per visus pastaruosius susitikimus, yra ji ir Hokaido susitikimo darbotvarkėje.

Tačiau pagalbos sumas, apie kurias kalba įtakingiausių šalių lyderiai, nors tai ir daug milijardų, labdaros organizacijų aktyvistai vadina juokingomis šalims, kurių metinį bendrąjį vidaus produktą sudaro trilijonai dolerių.

Negana to, Aštuonetas kaltinamas tuo, kad ir šių pompastiškai pažadėtų pinigų afrikiečiai iš tikrųjų nemato.

Štai per G-8 susitikimą Didžiojoje Britanijoje 2005 metais Aštuonetas pažadėjo Afrikai 22 mlrd. dolerių per penkerius metus.

Bet garsus roko muzikantas ir vienas kovos su skurdu kampanijos aktyvistų Bobas Geldofas neseniai spaudos konferencijoje Paryžiuje paskelbė, kad per praėjusius trejus metus Aštuoneto šalys sugebėjo perduoti skurstantiesiems tik 3 mlrd. dolerių iš 22 mlrd.pažadėtųjų.

„Mes turime įvykdyti savo įsipareigojimus, ypač stipriųjų įsipareigojimus silpniesiems. Tai mūsų šventa pareiga - rūpintis sergančiaisiais, silpnaisiais ir sužeistaisiais. Ir tai gėda, kad mes nepadarėme to, ką žadėjome", - sakė jis.

Atsakymą B.Geldofui susitikimo Japonijoje dalyviai galbūt duos pačiu artimiausiu metu - susitikimas kaip tik ir prasideda pasitarimu su septynių Afrikos šalių lyderiais.

Be to, susitikime vyks keli dvišaliai susitikimai. Numatytos Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo ir Didžiosios Britanijos ministro pirmininko Gordono Browno (Gordono Brauno) derybos.

D.Medvedevas taip pat ves derybas su JAV prezidentu George‚u W.Bushu (Džordu V.Bušu), Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentu Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi).

Tačiau anaiptol ne visi yra tikri, kad Hokaino susitikimas padės įveikti pasaulines problemas. Visą savaitgalį šimtai protestuotojų nenutraukė protesto akcijų, reikalaudami, kad politikai imtųsi ryžtingesnių veiksmų. Kelis žmones sulaikė Japonijos policija.

Protestai ir demonstracijos prieš prasidedant Aštuoneto susitikimui tapo jau tradicija.

Tiesa, japonų kultūros savitumas, matyt, patiko aktyvistams. Sekmadienio akcijos aktyvistai Hokaido sostinėje - Sapore pavertė miestą baltų oro balionėlių jūra. Ant kiekvieno - reikalavimai, kuriuos protesto akcijų organizatoriai rinko visame pasaulyje.

Beje, į šias pretenzijas Didžiojo aštuoneto dabartinio susitikimo dalyviai iš dalies atsižvelgė. Į Hokaidą pakviesti Brazilijos, Kinijos ir Indijos atstovai. Jie dalyvaus derybose klimato kaitos klausimais, kurios vyks lygiagrečiai su pagrindiniais posėdžiais.

Savo ruožtu antiglobalistai ir nevyriausybinių organizacijų aktyvistai surengs Sapore savo alternatyvinį lyderių susitikimą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių