Vagių grobis – automobilių detalės


2008-09-23
Tomas Jarusevičius
Vagių grobis – automobilių detalės

Vogti automobilius – rizikinga ir nebemadinga. Kur kas paprasčiau ilgapirščiams nugvelbti brangias transporto priemonių detales.

Apvogtas ne pirmąkart

Savaitgalį Kaune nusikaltėliai padarė nuostolių už maždaug 10 tūkst. litų. Vagišių grobis – du apynaujo "Volkswagen Touareg" visureigio priekiniai žibintai. Vagys ksenoninius žibintus išlupo kartu su visais jų valdymo blokais.

Aukštuosiuose Šančiuose gyvenantis automobilio šeimininkas apvogtą transporto priemonę pastebėjo sekmadienį ryte, apie 8.30 val. Dėl vagystės Panemunės policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Anot pareigūnų, automobilis draustas, tad nuostolius nukentėjusiajam turės padengti draudimo bendrovė. Tas pats visureigis žibintų neteko nebe pirmą kartą.
"Volkswagen" automobilių atstovai Lietuvoje jau yra kreipęsi į gamintojus Vokietijoje prašydami imtis priemonių, kad priekiniai "Touareg" visureigių žibintai būtų montuojami sudėtingiau, nes ilgapirščius masinantis grobis nesunkiai išlupamas nepakėlus variklio gaubto.

Dėmesio centre – detalės

"Žibintų vagystės dar ne tokios dažnos, kaip saugos oro pagalvių. Anksčiau tokie nusikaltimai buvo paplitę Žaliakalnio ir Dainavos policijos komisariatų prižiūrimose teritorijose. Dabar jų apstu visame mieste. Pasitaiko, kai dėl pavogtų saugos oro pagalvių ar kitų detalių nukentėjusieji į Kauno miesto policiją kreipiasi po kelis kartus per dieną", – pasakojo Kauno miesto policijos atstovė spaudai Ramunė Gražulienė.

Teisėsaugininkai spėja, kad nugvelbtos detalės netrukus būna parduodamos, nes jų dažnai prireikia iš JAV pargabentoms daužtoms transporto priemonėms. Kol kas niekas negali paneigti, kad nusikaltėliai vagia iš anksto turėdami užsakymų vienoms ar kitoms detalėms.

Buferius vagia su numeriais

Vagiamų automobilių detalių sąrašas galėtų būti pakankamai ilgas. Po kelis kartus per dieną iš "Peugeot 307" markės automobilių išplėšiamos priekinės saugos oro pagalvės. Lygiai taip šios detalės buvo vagiamos ir iš septintos klasės BMW limuzinų bei tos pačios markės "X5" visureigių.

BMW gerbėjai dažnai susiduria ir su kitokiais rūpesčiais. Į šiuos automobilius nusižiūrėję vagys nevengia išmontuoti priekinių žibintų ir buferių, o su pastaraisiais dažnai pavagia ir valstybinio numerio ženklus.

Nebūtina turėti naują automobilį, kad turėtum baimintis vagių ir imtis papildomų apsaugos priemonių. Ilgapirščiai neaplenkia ir senesnių transporto priemonių. Tai iš savo skaudžios patirties gali paliudyti "Mazda Xedos" vieno ar kito modelio automobilių šeimininkai, kurių daugeliui yra tekę pirkti naujus arba taip pat vogtus priekinius posūkių žibintus. Kalbama, kad už komplektą vogtų žibintų jais prekiaujantys asmenys juodojoje rinkoje nesidrovėdavo paprašyti mažiausiai 300–400 litų.

Ne paslaptis, kad lygiai taip dažnai priekinio buferio apačioje įmontuotų priešrūkinių žibintų yra netekę ir prieš maždaug 15 metų pagamintų trečiosios kartos "Volkswagen Golf" arba dar senesnių "Audi 90" markės automobilių savininkai. Tiesa, tokiais atvejais nuostoliai paprastai neviršija tūkstančio litų.

Ratai tebėra populiarūs

Dailūs ir vertingi lengvojo lydinio ratlankiai –  seniai populiarumo viršūnėje įsitvirtinęs ir kitoms detalėms pozicijų beveik neužleidžiantis vagių grobis. Ratus nusikaltėliai grobia dažnai nepaisydami automobilio markės. Kartais jiems pakanka vos minutės ar šiek tiek daugiau, kad atveržtų visų keturių ratų veržles ir paliktų automobilį tiesiog gulėti ant žemės. Tokiais atvejais negelbsti slapukais vadinami specialūs varžtai, kuriuos virtuoziškai veikiantys vagys sugeba atsukti be didesnių sunkumų.

Savo amato profesionalais laikomi įgudę nusikaltėliai dažnai veikia grupėje. Būdami keturiese, jie vienu metu spiria į jau atveržtus visus keturis ratus ir šie kaipmat nukrenta į šalis, o automobilis be ratų griūva ant grindinio. Telieka susirinkti grobį ir sprukti iš nusikaltimo vietos.