Jaunieji nusikaltėliai siautėja


2008-08-30
Tomas Jarusevičius
Jaunieji nusikaltėliai siautėja

Lazūnų gatvėje įsikūrusios vaikų globos įstaigos auklėtiniai nusikaltimais šiurpina ne tik aplinkinius, bet ir kitų rajonų gyventojus.

"Kauno dienos" rašinys "Už globą atsilygina vagystėmis" sulaukė miestiečių atgarsio. Į redakciją kreipėsi kaunietė Greta Deveikienė, kuri papasakojo, kad prieš beveik dvi savaites nukentėjo nuo Kauno apskrities vaikų socializacijos centro auklėtinių.

Moteriai Kaune priklauso keli prekybos kioskai. Vienas jų, esantis Šiaurės prospekte, apie metus uždarytas. Neveikiančiame paviljone prekybininkai sandėliuoja prekes.
Uždaryto kiosko langus saugančios metalinės langinės nesukliudė paaugliams įsibrauti į patalpą. Rugpjūčio 18-osios naktį, apie 3 val., trylikamečių trijulė nuplėšė langų uždangą ir betonine trinkele išdaužė langą. Vaikų sviesta plytelė pataikė į viduje buvusį ledų šaldiklį.

Suveikus apsaugos signalizacijai, netrukus prisistatė apsaugininkai. Du iš trijų plėšikautojų spėjo pasprukti, o trečiasis pasislėpė kiosko viduje.

"Paskambino apsaugos firmos darbuotojai. Nuvažiavome apžiūrėti, kas atsitiko. Viduje radome pasislėpusį vaiką. Neaukštas, sulysęs berniukas atrodė lyg būtų dešimtmetis, bet paaiškėjo, kad jam jau trylika. Atvykę policijos pareigūnai minėjo, kad jis garsėja kaip etatinis kioskų vagišius", - susikrimtusi pasakojo G.Deveikienė.

Dėl įvykio Žaliakalnio policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas, bet nukentėjusieji nesitiki, kad jiems bus atlyginti nuostoliai. Pašnekovė sakė, kad jaunųjų nusikaltėlių padaryti nuostoliai gali siekti apie septynis šimtus litų. Sučiuptas nusikaltimo vietoje trylikametis papasakojo neturįs tėvų, gyvenantis vaikų globos namuose.

Trečiadienį "Kauno diena" rašė, kad šią savaitę Kauno apskrities socializacijos centre buvo įsibrauta į direktoriaus kabinetą. Nusikaltėliai pavogė tris kompiuterius. Įstaigos administracija beveik neabejoja, kad šį nebe pirmą nusikaltimą įvykdė patys auklėtiniai.
"Nežinau, kas turi įvykti, kad į tokias problemas būtų atkreiptas dėmesys.

Juk dėl nevaldomų vaikų kenčia visas miestas. Vienas mūsų kioskas yra Partizanų gatvėje. Nespėjame keisti išdaužytų stiklų. Dažnai net nekviečiame policijos, nes ir taip viskas aišku, kam tie langai dažniausiai kliudo", - pasakojo kaunietė G.Deveikienė.