A.Ūsas: bylą vilkinau ne aš, o D.Kedys


2009-10-09
DMN inf.
A.Ūsas: bylą vilkinau ne aš, o D.Kedys

Kaip įtariama, vienam svarbiausių Drąsiaus Kedžio keršto subjektų Andriui Ūsui gyvenimas tarsi sustojo. Taip jis tvirtino kalbėdamas su "Kauno dienos" žurnalistais.

"Aro" ir policijos pareigūnai 35-erių vyriškį dar pirmadienį išvežė nežinoma kryptimi. Jis ir jo šeima saugomi dieną naktį. Dienraščiui vakar pavyko trumpai telefonu pasikalbėti su A.Ūsu. Nevilties kupinu balsu jis dar ir dar kartą kartojo: "Esu nekaltas."

Ar šiuo metu jaučiatės saugus?

Fiziškai aš ir mano šeima jaučiamės saugūs. Bet iš patalpos niekur negalime išeiti, sėdime vienoje vietoje. Saugomi. Tačiau dvasinė mano ir mano artimųjų būsena – siaubinga, to nepapasakosi žodžiais. Turbūt palaiko tai, kad esame teisūs prieš Dievą, save, visuomenę.

Kaip jūs gyvenate visą šią savaitę?

Kaip gali gyventi? Ištisai galvoju, kaip reikės gyventi, kai apie mane suformuota tokia nuomonė? Kai esu padarytas tuo, kuo niekada nebuvau? Štai matau televizoriaus ekrane verkiančią Kedienę. Ji aiškina, kad teisybės nėra. O apie kokią teisybę ji kalba? Savo sūnaus ir teisėsaugos klano? Kad jos dukra ir žentas užvirė visą šitą košę? Kodėl niekas šitiek laiko negirdi mano teisybės? Juk ištisus mėnesius varsčiau prokurorų duris bandydamas įrodyti, kad esu šmeižiamas.

Vis dar tikite, kad įrodysite savo tiesą?

Žinoma, kad tikiu. Paklauskite prokurorų, ar yra bent vienas įrodymas, kuo mane kaltina? Juk šitiek laiko tyrė bylą, atliktos visos ekspertizės. Kodėl jie tyli? Aišku, pasakys, kad negali viešinti ikiteisminio tyrimo medžiagos, bet jie per 10 mėnesių nerado jokių įrodymų, kad būčiau daręs tai, kuo esu kaltinamas. Kai tik turėsiu galimybę, pagrįsiu kiekvieną savo žodį ir veiksmą faktais, o ne kliedesiais. Bylą vilkinau ne aš, o Kedys, kas antrą dieną rašęs skundus ant žmonių, kurie tyrė bylą ir netenkino jo liguistų fantazijų. Jis juk skundė kiekvieną procesinį sprendimą.

Kaip manote, kodėl žudikas, jeigu dviejų žmonių nužudymas pasirodys esąs susijęs su D.Kedžiu, ne jus pirmąjį pasirinko?

Nežinau kodėl. Tikriausiai turėjau būti antras po teisėjo. Bet tas rytas buvo kitoks, nes iš namų išvykome ne įprastu laiku, o vėliau. Gal manęs nesulaukė...

Daug žmonių stoja į D.Kedžio pusę. Jūsų nuomone, kodėl?

Žmonės nežino faktų. Juk iki šiol buvo pateikiama ir peršama tik D.Kedžio nuomonė. O aš esu pasirengęs širdį padėti ant stalo, kad tik greičiau viskas išaiškėtų ir būtų apginta mano garbė.


D.Kedžio niekas nematė?

Per keturias dienas gyventojų, kurie pranešė, esą matė dviejų žmonių nužudymu įtariamą Drąsių Kedį, skambučiai kol kas nepasitvirtina. Tai BNS vakar sakė generalinio policijos komisaro pavaduotojas Visvaldas Račkauskas.

Pareigūnas teigė, kad kol kas žinių apie D.Kedžio buvimo vietą negauta ir iš užsienio teisėsaugos tarnybų. Antradienį buvo paskelbta tarptautinė šio įtariamojo paieška.
Pirmadienį, kaip įtariama, D.Kedys Kauno centre nušovė Kauno apygardos teismo teisėją Joną Furmanavičių, o paskui – savo dukters motinos Laimos Stankūnaitės seserį Violetą Naruševičienę. Po intensyvių trečią parą vykstančių paieškų pareigūnai D.Kedžio dar nerado.

BNS inf.