Olimpinė rinktinė galvoja apie Atėnus


2003-11-29
Olimpinė rinktinė galvoja apie Atėnus
Pasirengimo 2004 metų vasaros žaidynėms finansavimą lems sportiniai rezultatai

Lietuvos olimpinės rinktinės narių ir kandidatų 2003 metais pasiekti rezultatai yra aukštesni nei prieš ketverius metus Sidnėjaus olimpinių žaidynių išvakarėse.

Kelialapiai ir problemos

Nors šiemet iš 72 olimpinės rinktinės narių tik 24 pasiekė planuotus rezultatus, tačiau pasaulio čempionatuose pelnytos šešios prizinės vietos, 10 sportininkų užėmė 4-8 vietas ir aštuoni iškovojo 9-12 pozicijas.

Tokius duomenis Panevėžyje vykusiame Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) Vykdomojo komiteto išplėstiniame posėdyje pateikė programos “Atėnai-2004” vadovas Algirdas Raslanas. Jis atskirai įvertino ir kiekvienos sporto šakos atstovų pasiektus rezultatus.

Boksininkai šiemet nesėkmingai pasirodė pasaulio čempionate, tačiau jiems kelialapiai į olimpines žaidynes bus dalijami kitąmet atrankos turnyruose.

Buriuotojai keltų užduočių neįvykdė, bet Giedrius Gužys pelnė olimpinį kelialapį.

Dziudo imtynininkai irgi dar netapo olimpiečiais, tačiau Albertas Techovas užima aukštą vietą Europos dziudo sąjungos (EJU) reitinge ir turi visas galimybes vykti į Atėnus.

Dviratininkai turi jau dešimt olimpinių kelialapių, bet jiems netrūksta ir problemų. Moterų plento rinktinė išlaikė savo aukštą lygį, tačiau šiemet ją labai persekiojo traumos, vyrų komanda turi didelių nuostolių dėl Raimondo Rumšo diskvalifikacijos.

Vyrų treko rinktinėje atmosfera pagerėjo pasikeitus treneriui, o moterų komandoje jaučiama didelė konkurencija, todėl vis dar neaišku, kas kokioje rungtyje rungtyniaus.

Irkluotojai uždavinių neįvykdė

Graikų-romėnų imtynininkai rengiasi centralizuotai Lietuvos olimpiniame sporto centre, tačiau jie jaučia pajėgių sparingo varžovų stoką. Laisvųjų imtynių padėtis nekokia, nes lyderis Ričardas Pauliukonis negyvena Lietuvoje, o Egidijus Vielavičius dar nėra pasiekęs reikiamo meistriškumo.

Lengvojoje atletikoje pernelyg daug problemų ir konfliktų, yra potencialiai pajėgių sportininkų, bet trūksta aukščiausio lygio atletų. Nedžiugina ir sportininkų vykimas į užsienį, nes jų rezultatai ten neauga.

Plaukikų rezultatai pagerėjo, tačiau jiems trūksta sąlygų treniruotis standartinių matmenų baseine.

Stalo tenisininkės rungtyniauja stabiliai, nors joms trūksta treniruočių kartu, vis aktualesnė medikų pagalbos problema.

Sunkiaatlečiams trūksta daugiau tarptautinių startų.

Šaudyme iš olimpinių kandidačių atkritus kulkinio šaudymo atstovei Linai Labanauskaitei, liko olimpinė čempionė Daina Gudzinevičiūtė, kuriai šie metai buvo itin nesėkmingi, bet jos turima patirtis leidžia tikėtis gerų rezultatų.

Penkiakovininkai yra labai aukšto lygio, bet jie stokoja stabilumo visose rungtyse.

Vyrų krepšinio rinktinė šiemet pratęsė puikias tradicijas ir yra jauna bei perspektyvi. Jos branduolys išliks, tačiau gali būti permainų, jei prisijungs Žydrūnas Ilgauskas, o tai pareikalaus ir didelių išlaidų draudimui - apie 600 tūkst. litų. Svarbu, kad prieš olimpiadą rinktinė turėtų laiko susižaisti treniruočių stovyklose ir kontroliniuose turnyruose.

Keltų uždavinių neįvykdė nė vienas iš 10 irklavimo atstovų, todėl A.Raslanas siūlė kuo greičiau šioje sporto šakoje padaryti galutines išvadas ir nešvaistyti pinigų.

Sporto biudžetas kitąmet padidės

2003 metais olimpiečių pasirengimui ir dalyvavimui varžybose iš viso buvo skirta 6,53 mln. litų. Iš jų 4,4 mln. skyrė Kūno kultūros ir sporto departamentas, o 2,1 mln. - LTOK.

Apibendrindamas šių metų rezultatus, A.Raslanas pažymėjo, kad dar ne visi olimpiečių treneriai paiso medikų rekomendacijų, šlubuoja darbo planavimas, itin kelia nerimą padažnėjusios traumos ir konfliktinės situacijos.

Galutinę paraišką dalyvauti Atėnų olimpinėse žaidynėse reikės pateikti iki kitų metų liepos 21 dienos. Planuojama, kad Lietuvos delegacijoje bus 60-63 sportininkai, kad leis turėti akredituotus dar 22 specialistus. Pirmoji delegacijos dalis į žaidynes vyks rugpjūčio 12-ąją, o antroji - rugpjūčio 21-ąją.

Išsakydamas savo nuomonę, apie Lietuvos olimpiečių rengimąsi olimpinėms žaidynėms, Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Vytas Nėnius apgailestavo, kad jaučiamas per didelis suirzimas.

Jis akcentavo, kad sporto organizacijos neturėtų kovoti vienos prieš kitą, o džiaugtis kitų sporto šakų laimėjimais. V.Nėnius teigė, kad “krepšinio pergalės uždirba pinigus visam sportui”, nes vyksta konkurencija dėl lėšų su mokslu bei kultūra.

Kitų metų šalies sporto biudžetas bus didesnis maždaug 30 proc., tačiau jo padidėjimą daugiausia lems sporto bazėms tiesiogiai skirtos lėšos - apie 8 mln.

Pirmoje grupėje - kandidatai į medalius

Lietuvos olimpinės rinktinės 2004 metų narių sąraše - 59 individualių rungčių sportininkai ir vyrų krepšinio rinktinė. Dar 40 sportininkų įtraukta į olimpinės rinktinės kandidatų sąrašą.

Olimpiečių sąrašai sudaryti pagal rinktinės narių ir kandidatų atrankos kriterijus, kuriuos nustatė programos “Atėnai-2004” darbo grupė. 59 rinktinės nariai pagal 2001-2003 metais pasiektus rezultatus skirstomi į tris grupes - nuo to priklausys jų pasirengimo olimpinėms žaidynėms finansavimas.

Į pirmąją grupę pateko sportininkai, 2001-2003 metų pasaulio čempionatuose iškovoję 1-3 vietas, Europos čempionatuose - 1-ąsias vietas ir įvykdę olimpinius normatyvus bei Atėnų olimpinėse žaidynėse planuojantys iškovoti 1-3 vietas.

Tai - Virgilijus Alekna (lengvoji atletika), Alvydas Duonėla ir Egidijus Balčiūnas (baidarių ir kanojų irklavimas), Andrejus Zadneprovskis ir Edvinas Krungolcas (šiuolaikinė penkiakovė), moterų dviračių plento rinktinė (Diana Žiliūtė, Edita Pučinskaitė, Rasa Polikevičiūtė, Jolanta Polikevičiūtė), Daina Gudzinevičiūtė (šaudymas) bei vyrų krepšinio rinktinė.

ELTA, KD inf.