"Žalgirio" likimas paaiškės ketvirtadienį


2008-09-06
Tadas Širvinskas

Po savaitės Kauno politikai nuspręs dėl paramos "Žalgirio" krepšinio komandai ir jos akcijų pardavimo. Klubo atstovai prieš posėdį nerimauja.

Gali skirti mažiau

Vakar parengtas Kauno savivaldybės tarybos sprendimo projektas dėl sporto klubų rėmimo. Projekte siūloma, kad "Žalgirio" krepšinio komandai 2009 m. miesto biudžete būtų numatyti penki milijonai litų. Tokią sumą siūloma skirti trejus metus iš eilės, iki dabartinės valdžios kadencijos pabaigos.

Sprendimo projektas - ne pats sprendimas. Jam dar turi pritarti ne tik taryba, bet ir dokumentus po didinamuoju stiklu studijuosiantys komitetai. "Sprendimo projektą norėsime pamatyti dar prieš jam atsiduriant komitetuose. Nežinau, tyčia ar neapsižiūrėjus, dokumentuose neretai paliekama kabliukų, leidžiančių "Žalgiriui" neišmokėti pažadėtų pinigų. Jei komitetams bus pateiktas netikslus projektas, jie jo nesvarstys, automatiškai negalės svarstyti ir taryba", - pastebėjo "Žalgirio" krepšinio klubo viceprezidentas Gediminas Navikauskas.

Penki milijonai litų - 1,3 mln. litų mažiau, nei buvo skirta praėjusį sezoną. Net ir sulaukęs palankaus tarybos sprendimo dėl penkių milijonų, "Žalgiris" šiuos pinigus galėtų tikėtis gauti tik kitais metais. Tokia padėtis klubui įprasta. Dėl to iš bankų imamos paskolos. Kad jas gautų, klubas turi pateikti garantinį raštą, kad savivaldybė įsipareigojusi skirti pinigus, kuriais bus padengtas kreditas.

Nepervedė žadėtų pinigų

Po praėjusio sezono "Žalgiris" iš savivaldybės tikėjosi kasmet gauti po 5 mln. litų ir priedus, priklausančius nuo pasiektų rezultatų. Artimiausiame tarybos posėdyje diskusijų dėl priedų greičiausiai nekils. "Skatinimo sistema - ne pirmaeilis klausimas. Prie jo galėsime grįžti kitais metais. Priedus galėsime skirti iš Privatizacijos fondo", - žadėjo Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Šių metų gegužę savivaldybė iš minėto Privatizacijos fondo "Žalgiriui" nutarė skirti 2,3 mln. litų. Šie pinigai klubui vis dar nepervesti, nes fonde nėra lėšų. Fondas turėjo pasipildyti pardavus stoties turgaus akcijas, tačiau dėl šio aukciono kilo teisminių ginčų.

Akcijas perleis A.Saboniui

Ketvirtadienį taryba turėtų apsispręsti ir dėl jai priklausančių 35 proc. "Žalgirio" akcijų likimo. Greičiausiai bus siūloma paketą perleisti klubo prezidentui Arvydui Saboniui, o miestui pasilikti vieną simbolinę akciją.

"Žalgiris" tokiam sprendimui neprieštarautų ir sutiktų, kad simbolinę akciją pasilikusi savivaldybė dalyvautų valdant klubą. Klubo atstovai nuogąstauja dėl pasklidusių kalbų, kad, miestui atsisakius priklausančio akcijų paketo, valdžia sukurtų pretekstą neberemti "Žalgirio" apskritai. Tokią grėsmę įžvelgia ir opozicija, bet meras kategoriškai ją atmeta.
"Lyg ir jaučiame savivaldybės norą ir toliau remti "Žalgirį", bet kartais atrodo, kad specialiai kuriamos kliūtys. Tikimės, kad sprendimai bus priimti ir nekils priešrinkiminių politinių ginčų. Kas žino, kas gali nutikti tarybos posėdžio metu. Jo laukiame nerimaudami", - sakė G.Navikauskas.


"Žalgirio" pasiūlymas savivaldybei

2009-2010, 2010-2011, 2011-2012 metų sezonams krepšinio klubas "Žalgiris" prašytų Kauno miesto savivaldybės skirti po 5 mln. litų ir papildomos paramos už pasiektus rezultatus:

500 tūkst. litų už patekimą į Eurolygos antrąjį etapą.
750 tūkst. litų už patekimą tarp 8 geriausių Eurolygos komandų.
1 mln. litų už patekimą į Eurolygos finalinio ketverto turnyrą.
3 mln. litų už iškovotą Eurolygos taurę.
750 tūkst. litų - už Lietuvos krepšinio federacijos taurę.
500 tūkst. litų - už Baltijos krepšinio lygos taurę.
1 mln. litų - už Lietuvos krepšinio lygos čempionų medalius.