Svarbiausia – ne pinigai, o vaikai


2008-12-18
Kalbėjosi Tadas Širvinskas
Svarbiausia – ne pinigai, o vaikai

Septintasis kandidatas į "Kauno dienos" metų žmogaus titulą – 31 metų kaunietis Algimantas Stankevičius. Prieš porą metų iš gailesčio kanopos vėžiu sergančiai kumelei žirgininkyste susidomėjęs vyriškis ryžosi stiprinti ne savo verslą, bet kelti ant kojų merdintį Marvelės žirgyną. Draugiškas, ramaus veido ir balso žmogus įtikino miesto valdžią žirgyno neparduoti, o Vilniaus valdininkus – po Marvelės gatve įrengti perėją žirgams ir pėstiesiems. Žirgyne prižiūrimos kelios dešimtys žirgų, po pamokų zuja vaikai, tačiau pelnu nė nekvepia. "Kas iš tų pinigų?" – kukliai klausia A.Stankevičius.

– Kada pradėjote domėtis žirgininkyste?

– Prieš porą metų beveik jokių sąsajų su žirgais neturėjau. Tik kartais dukrelė Ada pajodinėdavo ir retsykiais pats ant žirgo užlipdavau. Viskas prasidėjo nuo sergančios kanopos vėžiu kumelės. Prieš dvejus metus nuvažiavome į vieną valstybinį žirgyną pažįstamai jojimo trenerei pirkti žirgo. Praėjome pro nurašytus žirgus, kurie buvo patyrę įvairių traumų ar kuo nors sirgo. Iškart į akis krito vienas liūdnas, nedidukas, garde stovintis arkliukas: mums pasakė, kad jam – kanopos vėžys. Mano mama mirė nuo vėžio, todėl man šie žodžiai nuskambėjo labai grėsmingai. Po mėnesio nuvažiavau į Lenkiją, kur pamačiau žurnalą, kuriame buvo reklamuojama ypatinga pasaga žirgams. Pagalvojau, ar ta pasaga nepadėtų tam žirgeliui. Paaiškėjo, kad ji buvo ne nuo tos ligos, bet pradėjau domėtis, kaip gydomas kanopos vėžys, ir paaiškėjo, kad beveik visi arkliai gali būti išgydomi. Tačiau tam reikia daug laiko ir pinigų. Dideliems žirgynams paprasčiau sergantį arklį parduoti už mėsos kainą ir vietoj jo įsigyti kitą. Viskas išsisprendė per vieną vakarą: nusprendėme gelbėti žirgelį. Paskambinau trenerei ir pasakiau, kad žinau, jog kanopų vėžį galima išgydyti. Ji atsakė, kad žirgynas tikrai negydys, o vienintelė išeitis – jį nupirkti. Ji dar bandė mane atkalbėti, bet kitą rytą nuvažiavau į žirgyną ir nupirkau. Šį mėnesį žirgas grįš iš Švedijos.

– Kaip kilo idėja išsinuomoti žirgyną?

– Dėl vaikų. Pradėjome domėtis, kur galima laikyti žirgą ir jodinėti. Paaiškėjo, kad Kaune nėra tokios vietos. Suaugusiesiems paprasčiau – sėdi į mašiną ir važiuoji, o vaikams sudėtinga nuvažiuoti pajodinėti. Pradėjome domėtis, ar įmanoma naudotis uždarytu žirgynu Marvelėje. Išsinuomojome gana nesunkiai, tačiau tikėjomės, kad bent pusmetį galėsime naudotis, bet nepraėjo nė du mėnesiai, o žirgynui vėl imta ieškoti pirkėjų.

Pasiūlė pirkti už 5 mln. litų. Teko eiti į savivaldybę ir įrodinėti, kad Kaunui žirgyno reikia. Tam tikrų stabdžių buvo, bet manau, kad savivaldybė pasiekė didelį laimėjimą, nes sau įrodė, kad jai to reikia. Žirgynas buvo išbrauktas iš privatizuojamų objektų sąrašo, o nuomos sutartį pratęsėme dar penkeriems metams. Žirgyno poreikis – akivaizdus. Bent kartą per savaitę pas mus ateina 70 vaikų. Šį savaitgalį organizuojame kalėdinį vakarėlį. Parodysime tėvams, ko jų vaikai išmoko. Ateiti kviečiame visus norinčiuosius.

– O kaip pavyko įtikinti Lietuvos automobilių kelių direkciją, kad ši po tiesiama Marvelės gatve įrengtų perėją žirgams?

– Savivaldybė parašė raštą dėl perėjos. Aš jį nuvežiau į Vilnių, bet niekas manęs nepriėmė. Maždaug po savaitės paskambino direkcijos direktoriaus pavaduotojas ir kategoriškai pasakė "ne!" Bet mes įsikalbėjome, papasakojau, kad ta perėja reikalinga ne tik žirgų ir raitelių, bet ir automobilių vairuotojų saugumui užtikrinti. Kiekvieną dieną pro ten Nemuno link žirgai eina 60 kartų, o kitais metais žirgų dar padaugės, jie vaikščios dar dažniau, o juos dažniausiai veda vaikai. Pasiūlė atvažiuoti į Vilnių. Nuvažiavau, susitikome, jis sukvietė projektuotojus ir tą pačią dieną nusprendė įrengti požeminę perėją. Kažkaip pavyko įtikinti.

– Ar žirgynas – pelningas verslas?

– Juokaujate! Dabar laikome 37 žirgus. Jų šeimininkai moka už priežiūrą. Tų pinigų gal užtektų išsilaikyti, bet mes už nuomos sutartį savivaldybei įsipareigojome iki vasaros sutvarkyti stogą, griūvančią sieną ir langus. Langus jau pakeitėme, o sieną apgriovėme, kad daugiau nebyrėtų. Dabar pertvaras tarp gardų griauname: jie labai ankšti, žirgai net apsisukti negali. Darbų daug, jie kainuoja daug pinigų ir atima beveik visą mano laiką.

– Ar dėl to šeima nepyksta?

– Kiekvienas kvailioja savaip. Žmona Vytautė pamišusi dėl kitų dalykų. Bet ji mane palaiko, nes ši idėja yra gera. Tai ne pirmas su vaikų užimtumu susijęs mūsų projektas. Prieš keletą metų buvome atidarę du vaikų kambarius prekybos centruose. Vaikai turi išsidūkti, todėl kambarius įrengėme kaip sporto salę. Kambariai buvo pigiausi Kaune ir nereikėjo už nieką mokėti viduje. Nepardavinėjome jokių gėrimų ar saldumynų, bet ši idėja patiko ne visiems prekybos centrams. O pastaruoju metu šis verslas ir nebeapsimoka: vieną uždarėme, kitą pardavėme.

– Anksčiau kalbėjote, kad žirgyne galėtų atsirasti vaikų užimtumo centras. Tokia idėja dar gaji?

– Šiuo metu neverta apie vaikų centrus galvoti. Reikia pinigų, o rėmėjų nėra. Be darbų, kuriuos įsipareigojome padaryti, reikia įrengti žirgams dušą, soliariumą, vaikštynę. Pavasarį planuojame samdyti buldozerį, kad parke didelę duobę išraustų. Kol žirgynas neveikė, į jį žmonės šiukšles vežė. Reikia jas surinkti, užkasti. Sutvarkysime pakeles, iškirsime krūmus, pastatysime suoliukus. Bus gražus parkas.


Kandidatai į Metų žmogaus titulą:

■ 1. Marius Gervė, inžinierius.
■ 2. Saulius Jurgelėnas, verslininkas.
■ 3. Povilas Kanapickas, moksleivis.
■ 4. Inga Konstantinavičiūtė, energetikė.
■ 5. Aldona Linkevičiūtė, vertėja.
■ 6. Rūta Paškauskienė, sportininkė.
■ 7. Algimantas Stankevičius, verslininkas.
■ 8. Algimantas Treikauskas, muzikas.
■ 9. Egidija Vaicekauskienė, verslininkė.
■ 10. Gintarė Volungevičiūtė-Scheidt, sportininkė.

Už pretendentą, kurio laimėjimai šiemet, jūsų manymu, yra svariausi, reikšmingiausi, galite balsuoti trumpuoju numeriu 19901. Šiuo numeriu siųsdami trumpąsias žinutes, įrašykite raides ir skaičių KD1, KD2, KD3... KD10. Skambindami būkite pasirengę
surinkti dviženklį skaičių – 01, 02, 03...10.

Balsuoti galite iki gruodžio 31 d.

Skambučio ir žinutės kaina – 2 Lt.