Karas bendrovėje dėl skirtingų lūkesčių


2008-11-25
Tadas Širvinskas
Karas bendrovėje dėl skirtingų lūkesčių

Bendrovė "Kauno gatvių apšvietimas" atleidžia pusę avarinės tarnybos darbuotojų. Jie sako neįtikę pažeidimus darančiam įmonės direktoriams.

Pastarasis atrėžia neketinantis mokėti algų dykaduoniams. Nesantaikos, susiklosčiusios Kauno bendrovėje, Vilniaus universiteto Socialinio darbo katedros vedėjas Romas Lazutka nesiryžo vertinti, tačiau pastebėjo visai šaliai bendrą tendenciją: "Lietuvos profsąjungos yra gana silpnos. Sunku įsivaizduoti, kad jos nariai gali skriausti darbdavius. Dažniausiai būna atvirkščiai."

Virto ekonomine našta

"Kauno gatvių apšvietimo" vadovybė meta visas pajėgas stengdamasi susidoroti su keliais savo darbuotojais", – tvirtino Lietuvos profesinės sąjungos (LPS) "Sandrauga" pirmininkas Kęstutis Juknis.

Lapkričio pradžioje pranešimus apie atleidimą iš darbo gavę keturi įmonės "Kauno gatvių apšvietimas" avarinės tarnybos darbuotojai sako, kad darbovietėje klesti darbo teisės pažeidimai: savivaldybei priklausančioje bendrovėje avarinės tarnybos darbininkai uždirba vos per tūkstantį litų, tačiau vadinami ekonomine našta. Be to, jie sako esą verčiami dirbti papildomus darbus.

Tuo metu "Kauno gatvių apšvietimo" generalinis direktorius Valys Venslovas tikina, kad atleidžiamų žmonių atliekamos funkcijos nebėra reikalingos, o patys darbininkai nenori keisti nuo sovietmečio likusio požiūrio į darbą "Soldat spit, služba idiot" (rus. kareivis miega, tarnyba eina).

Kreipėsi į merą

Eilinių bendrovės darbininkų ir jos vadovų nesutarimai už įmonės ribų pasklido prieš porą metų.

Darbuotojai kreipėsi į Valstybinę darbo inspekciją (VDI) ir pranešė, kad jiems nemokama už darbą naktimis, viršvalandžius. Po išsamaus patikrinimo bendrovė 16 darbuotojų turėjo išmokėti 40 tūkst. litų. Įmonės vadovui skirta 500 litų bauda. Netrukus vienas už viršvalandžius pinigus gavusių dispečerių Romualdas Šavira neteko darbo. Kalbėta, kad taip tuometinis direktorius Gediminas Goželskis susidorojo su maištininku.

Neramumai įmonėje kuriam laikui buvo nurimę, tačiau šių metų pradžioje kilo nauja nepasitenkinimo banga. Aštuoni darbuotojai susitiko su Kauno miesto meru Andriumi Kupčinsku, kuriam pasakojo apie tai, kad bendrovėje netiksliai vykdoma viršvalandžių apskaita, švaistomos lėšos, naudojamas tarnybinis transportas asmeninėms reikmėms.

"Bendrovėje nesilaikyta įstatymų. Viską papasakojome merui, kuris pasakė, kad jei tai tiesa, direktorių reikia pakeisti", – kalbėjo vienas iš pas miesto vadovą apsilankiusių darbuotojų.

Atleidžia tik nepatogius?

Netrukus bendrovės galva tapo buvęs "Autrolis" technikos direktorius V.Venslovas, tačiau teigiama, kad pažeidimai liko. "Paskyrus naują vadovą visi tikėjosi permainų, bet tie, kurie atvirai pasakė apie įmonėje klestinčias negeroves, tapo priešais", – kalbėjo K.Juknis.

"Sandraugos" prašymu bendrovę vėl ėmė tikrinti VDI. Pastaroji nustatė, kad įmonėje neteisingai pildytas žinynas, pasirašytos darbo sutartys prieštaraujančios Darbo kodeksui. V.Venslovui skirta 1500 litų bauda.

"Vadovą nubaudė, tada jis sukūrė planą, kaip atleisti darbuotojus", – teigė "Sandraugos" pirmininkas.

Keturiems darbuotojams pranešta apie atleidimą iš darbo. Atleidžiamieji tvirtina, kad su jais norima susidoroti tik todėl, jog jie išdrįso pakovoti už savo teises. Visi atleidžiami darbuotojai – "Sandraugos" nariai. Neseniai taip pat atleisti keturi tai pačiai LPS priklausantys sargai.

V.Venslovas tikina, kad tai – sutapimas. "Kieme buvo įrengtos vaizdo stebėjimo kameros. Kurių filmuojamą vaizdą kiaurą parą stebi dispečeriai. O jei kas įvyktų, dėl apsaugos turime sutartį su policija. Sargai tapo nebereikalingi. Gali atrodyti, kad su "Sandraugos" nariais pasielgta piktavališkai, bet atrodo, kad sąjunga į savo gretas sugeba priimti tik tuos darbuotojus, kurie nereikalingi", – dėstė "Kauno gatvių apšvietimo" direktorius.

Atsisako papildomų darbų

Pasak V.Venslovo, šiuo metu atleidžiami darbuotojai dirba tik maždaug kas trečią naktį ir atlieka bene vienintelę vairuotojų funkciją. Įvykus avarijai, jie į įvykio vietą vyksta kartu su aukštesnės kategorijos elektrikais, kurie ir atlieka visus pagrindinius remonto darbus. Atleidžiami darbuotojai – kvalifikuoti specialistai, galintys dirbti bokštelių mašinistais, tačiau, įmonės vadovo teigimu, bokšteliai šiuo metu nėra naudojami, o jei jų prireiktų, bendrovė turi sutartį su kita šiuos įrenginius naudojančia bendrove.

"Tik vairuotojo funkcija vykdantiems darbuotojams turėtų atsirasti kitų darbų, bet jie kategoriškai nesutinka. Jie neturėdami, ką veikti, per naktis sugeba prikurti romanų apie tai, kaip juos visi skriaudžia", – sakė bendrovės direktorius.

Daug metų avarinėje tarnyboje dirbę žmonės svarsto savo interesus ginti teismuose ir organizuoti protesto akcijas prie savivaldybės.