Aš žemgrobys


2004-03-13
Aš žemgrobys

Na, štai: aš žemgrobys! Bent taip jau rašo pastaruoju metu spauda. Ar iš tiesų esu nusipelnęs tokio titulo?

Po to, kai kilo žemėtvarkininkų neteisėtai pasisavintų žemės sklypų skandalas, imta reikalauti, kad būtų patikrinti ir politikai bei valstybės tarnautojai. Specialiųjų tyrimų tarnyba ilgai tyrinėjo, papildomai tikrino ir neseniai Seimo Pirmininkui pateikė sąrašą praėjusios ir šios kadencijos Seimo narių, kurie buvo atgavę savo žemės nuosavybę arba jos įsigiję. STT vadovas pranešė, kad nė vienas Seimo narys nusižengimo nėra padaręs, skirdami sklypus yra prasikaltę tik kai kurie žemėtvarkininkai. Jie už tai atsakys.

Ir štai tokiame kontekste “Lietuvos žiniose” pasirodo publikacija “STT “pametė” Seimo žemgrobius” su paantrašte: Specialiųjų tyrimų tarnyba, prieš mėnesį parengusi 45 politikų, galėjusių neleistinai įsigyti žemės, sąrašą, vakar pranešė tarp parlamentarų bei ministrų nė vieno žemgrobio neradusi. Tekste gi skelbiama, kad LŽ šaltinių teigimu, iš 45 tikrintų asmenų STT išvadoje teliko 14, tarp kurių - ir išvardijami 9 (taigi - pasirinktinai), tarp jų - ir aš.

Kas galėjo būti dienraščio šaltiniai? Tik Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas arba jo sekretoriatas - jam įteiktas sąrašas. Net jeigu sekretoriatas informaciją paskleidė be jo žinios, atsakomybė už informacijos nutekėjimą tenka jam.

Ką reiškia toks “nutekinimas”, A.Paulauskas tai puikiai supranta. Kaip jis pats yra sakęs, “kad nekristų šešėlis ant parlamentarų”, neskelbė pirmojo jam įteikto sąrašo ir paprašė patikrinti. Po patikrinimo daugumą įtarimų STT atmetė, paliko tik keturiolika. Tarp keturiolikos ir aš, ir dar paminėtas viešai.

Žemė, kurią aš turiu, yra ne restitucijos teise skirta, o pirkta iš žmonių, iš privačių savininkų, ir tai nustatyti galima buvo be jokio tyrimo. Tai taip aišku, kad galima tik rankomis skėsčioti, kodėl esu paliktas “įtariamųjų” sąraše? Jeigu STT negalėjo nustatyti pati, galėjo pakviesti mane, būčiau parodęs visus dokumentus, nebūtų reikėję dėl manęs gaišti laiko tiems aštuoniems samdytiems STT pagalbininkams iš geodezijos, žemėtvarkos ir kitų žinybų, “kurie atliko kvalifikuotą tyrimą”.

“Kauno dienoje” buvo parašyta: Oficialiai politikų, dėl kurių įsigytos žemės galėjo būti pažeisti įstatymai, pavardės neskelbiamos, tačiau, neoficialiais duomenimis, sąraše iš viso yra keturiolika tokių pavardžių.

Taigi neoficialūs duomenys yra oficialūs duomenys, - abiejuose laikraščiuose sutampa, t. y. yra sąmoningai “nutekinti” iš Seimo Pirmininko būstinės.

Dar daugiau: STT vadovas “neaiškiuosius asmenis” perdavė prokuratūrai. Ne žemėtvarkininkus, kaip reiktų kvalifikuoti, jei nėra kalti sklypus įsigiję asmenys, o vis dėlto žemės savininkus! Kas čia yra? Teisėsaugininkų profesinis nekompetentingumas ar politinis žaidimas? Kas atlygins man už tą moralinę žalą, kurią padarė šitas “žaidimas”?

Turiu 14 hektarų miško, kurį paliko tėvas. Niekaip jo dar neatgaunu - vis nerandama, kaip grąžinti.

Nepaėmiau signatarams skirto žemės sklypo.

Šitokio moralinio smūgio, kuris yra galimas, ko gero, tik “tikrų valstybininkų” valdomoje Lietuvoje, tikrai nesitikėjau. Ir dar Kovo 11-osios išvakarėse.