Plotą būstui atkovojo iš oro


2011-06-15
Lina Bieliauskaitė
Plotą būstui atkovojo iš oro

Senos statybos butą jaukiais šiuolaikiškais namais užsimojusi paversti jauna pora nė nesapnavo, kokias drąsias vizijas galima įgyvendinti standartiniame trijų kambarių būste.

Valgomąjį iškraustė už sienų

Nedideliame provincijos miestelyje – Kvėdarnoje įsikūrę Kristina ir Aurimas šiandien gali džiaugtis funkcionaliu, pagal individualius poreikius suprojektuotu būstu.

Tiesa, kad galėtų susikurti savo svajonių namus, trijų kambarių su holu bute teko daug ką iš esmės pakeisti. Pirmiausia – išgriauti beveik visas sienas ir suformuoti naujas.

Tačiau bene labiausiai buto šeimininkus nustebino interjero projektuotojos pasiūlytas sprendimas balkoną paversti būsto gyvenamosios erdvės dalimi.

Naudingo ploto didinimas lodžijų sąskaita nėra naujovė. Tačiau šiuo atveju bendra svetainės ir virtuvės erdvė buvo pratęsta pasitelkus vadinamąjį kybantį balkoną.

Po rekonstrukcijos atsiradusi savotiška niša panaudota valgomojo reikmėms – čia prie stalo gali susėsti keturi žmonės.

Aukso vertės "kvadratai"

Nors buto plotas – apie 70 kv. m, tačiau prieš rekonstrukciją buvusią atskirą virtuvės patalpą būsto šeimininkai nusprendė paaukoti vonios kambariui padidinti.

Tad, pasak klaipėdietės interjero dizainerės Elizos Šubert, virtuvės zoną nusprendus suformuoti viename kambarių, papildomi beveik 3,5 kv. m balkono itin pravertė. "Ne kiekvienas standartinis butas gali sau leisti tokį atskirą plotą valgomajam", – mano klaipėdietė.

Kūrėja pripažino, kad radikalius perprojektavimo darbus palengvino tai, jog būstas yra paskutiniajame daugiabučio aukšte.

"Svarbiausia – kad namas konstrukciškai nenukentėtų. O tai, kad objektas – paskutiniame pastato aukšte, mums labai supaprastino rekonstrukciją ir visus procedūrinius žinginius, – aiškino pašnekovė. – Žinoma, iš pradžių užsakovai baiminosi, ar balkonas bus pakankamai tvirtas, kad išlaikytų baldus ir žmones, bet paaiškėjo, kad perdangos skirtos gerokai sunkesniam svoriui."

Sukonstravo pakylą

Nepaisant to, balkono konstrukcijos buvo papildomai sutvirtintos, apšiltintos – atsiradusi nauja niša tapo tarsi atskiru kambariu.

Net ir atsivėręs grindų nelygumas tarp kambario bei balkono racionaliai išnaudotas – sukonstruota nedidelė pakyla buvo dar šiek tiek įtraukta svetainės ir virtuvės link, funkciškai atskirdama valgomąjį.

Be bendros svetainės, virtuvės, valgomojo zonos, po rekonstrukcijos bute naujai įrengtas ir šeimininkų miegamasis bei darbo kambariai.

"Investicijos nebuvo didelės, nes užsakovai – jauni žmonės, negalintys sau daug leisti. Tad buvo naudotos tikrai ne brangiausios, tačiau kokybiškos apdailos medžiagos. Jei patikdavo koks nors daiktas, apdailos elementas ar daugiau lėšų reikalavo pati konstrukcija, stengdavomės sutaupyti kitur. Pavyzdžiui, sienoms naudojami trafaretai nėra brangus, tačiau efektingas sprendimas", – aiškino interjero dizainerė.

Svarbu ir rankšluosčiai

Kūrėja vardijo, jog grindų dangai kambariuose naudotas laminatas, sienų apdailai – daugiausiai dažai, didesnių investicijų pareikalavo miegamąjį papuošęs fototapetas.

Pasak pašnekovės, kadangi būsto šeimininkai norėjo didelės, talpios virtuvės, šiai erdvei ir stengtasi skirti pirmenybę, jai buvo suprojektuoti kokybiški, ergonomiški baldai.

"Kalbant apie stilių – pagrindinis reikalavimas, kad interjeras būtų jaunatviškas, lengvas. Sykiu – kad tai nebūtų labai drąsūs, drastiški sprendimai, kurie nusibostų po metų dvejų ir juos reikėtų greitai keisti", – pagrindinius principus dėstė pašnekovė.

Būsto šeimininkai apsistojo ties ramesnių, šiltesnių spalvų koloritu, o akcentai plyksteli per interjero detales, kurias panorėjus be didelių išlaidų bus galima pakeisti, aplinkai suteikiant naujų spalvų.

Tarp tokių detalių – šviestuvai, užuolaidos, netgi ryškūs rankšluosčiai ar kilimėlis vonios kambaryje.