Viskas – energetikų rankose


2008-10-03
Tadas Širvinskas
Viskas – energetikų rankose

Kauno miesto taryba vakar patvirtino savivaldybės įmonės "Krepšinio perspektyvos" pateiktą veiklos programą, kurioje "Žalgirio" krepšinio klubui šį sezoną numatyta skirti 5 mln. litų. Tai žingsnis į priekį, tačiau dar nereiškia, kad "Žalgiris" šiais metais pinigus gaus.

Tai žingsnis į priekį, tačiau dar nereiškia, kad "Žalgiris" šiais metais pinigus gaus. Tam reikia banko kredito, kurio grąžinimą turi garantuoti viena savivaldybės kontroliuojamų įmonių.

Taryba vakar įpareigojo administracijos direktorių Vygantą Gudėną, kad šis su pasirinkta bendrove pasirašytų laidavimo sutartį. Miesto valdžia dėl laidavimo aktyviai derasi su vieninteliu galimu kandidatu – "Kauno energija", tačiau V.Gudėnas negalėjo tvirtinti, kad ji šiuos įsipareigojimus prisiims.

"Iš savivaldybės pusės padaryta viskas, tačiau negaliu paveikti įmonės valdybos sprendimo", – rankomis skėsčiojo savivaldybės administracijos direktorius.
Meras Andrius Kupčinskas, kaip visada, kalbėjo optimistiškai. Jis tvirtino, kad šie tarybos sprendimai gali leisti "Žalgiriui" gauti pinigus jau šiandien. Tačiau kai kurie opozicijos atstovai neslėpė būgštavimų, kad komanda pažadėtus milijonus matys kaip savo ausis.

"Žalgiris" krepšinio sezoną pradėjo žaidėjams neišmokėjęs atlyginimų. Tai daryti planuota iš savivaldybės skirtos paramos, kurią miesto valdžia žada nuo pavasario. Be kitų metų pradžios klubas neturi jokios galimybės gauti pinigų iš kitų finansavimo šaltinių.

Įdėmiai tyrinėjo projektą

Apsispręsdama dėl "Žalgirio" finansavimo taryba buvo kaip niekad vieninga, tačiau diskusijos prieš balsavimą užsitęsė daugiau nei valandą. Opozicijos atstovai kabinėjosi prie kiekvieno nutarimo projekto kablelio ir po kiekvienu žodžiu ieškojo paslėptų prasmių.

"Meras savivaldybės administracijai "Žalgirio" rėmimo klausimą pavedė išspręsti dar pavasarį. Buvo parengta daug dokumentų, bet reikalai nejudėjo iš vietos, o per tą laiką atėjo ir spalis. Dabar meras ir vėl sako, kad tikėtume viskuo, kas parašyta, kad viskas bus gerai", – kalbėjo tarybos narys socialdemokratas Kęstutis Kriščiūnas.

Tarybos opozicija klausimo rengėjus bandė iškvosti, ar priimami sprendimai garantuos, kad atsiras laiduotojas, bankui įsipareigosiantis grąžinti "Žalgiriui" skirtą sumą. Dar kartą pasakęs, kad viskas priklauso nuo laiduotojo geranoriškumo, A.Kupčinskas tvirtino, kad šis tarybos sprendimas gali leisti "Žalgiriui" pinigus gauti per kelias dienas.
"Antradienį susėdę prie vieno stalo kalbėjomės su "Kauno energijos" ir banko atstovais, jie pažadėjo, kad jei taryba pritars šiam projektui, laidavimas įvyks", – diskusijas taryboje baigė meras.

Netiki laiminga pabaiga

Visi tarybos nariai balsavo "už", tačiau ne visi tiki, kad šis sprendimas "Žalgiriui" pinigus leis gauti. "Artimiausiu metu "Žalgiris" pinigų tikrai negaus", – rėžė Darbo partijos atstovas Gintaras Furmanavičius.

Už pinigus "Žalgiriui" turinčios laiduoti bendrovės "Kauno energija" generalinis direktorius Sigitas Metelionis "Kauno dienai" yra sakęs: prieš pasirašant laidavimo sutartį reikia parengti labai daug dokumentų.

Juos turi pateikti ne tik savivaldybės administracija. Dienraščio šaltinių teigimu, pati bendrovė turi nemažai paskolų ne viename banke, todėl laiduodama už "Žalgirį" ji turi gauti šių bankų leidimus. Be to, kalbama, kad "Kauno energija" gali būti nepajėgi laiduoti už visus 5 mln. litų.

"Kauno energija" tokią pat laidavimo sutartį turėjo pasirašyti ir prieš metus, tačiau derybos netikėtai nutrūko, o "Žalgirį" išgelbėjo vienas klubo akcininkų Mindaugas Plūkas, bankui užstatęs jo valdomų įmonių turtą. Tuomet valdžia kalbėjo, kad bendrovė tiesiog nėrė į krūmus. Tačiau jos generalinis direktorius S.Metelionis tvirtina, kad savivaldybė tąkart nepristatė visų reikalingų dokumentų. Vakarykščiame tarybos posėdyje nebuvo nei "Kauno energijos", nei banko atstovų.

Užkirto kelią kitiems

"Krepšinio perspektyvų" parengta 2008–2009 m. veiklos ir lėšų panaudojimo programa šiais metais taryboje turės būti svarstoma dar mažiausiai vieną kartą. Joje numatytas ne tik "Žalgirio", bet ir dar penkių sporto klubų rėmimas. Vakar tarybos patvirtintoje programoje neteisingai įrašytas krepšinio komandų "Aisčiai" ir "Kaunas" pavadinimai. Jei jis nebus pakeistas, teisiškai klubai neturės jokio pagrindo gauti pinigus.

"Programos dalyje, kurioje kalbama apie "Žalgirį", jokių netikslumų nėra, bet taryba kitoms dviem komandoms užkirto kelią gauti pinigus", – po posėdžio sutrikęs pastebėjo savivaldybės įmonės direktorius Vytautas Mikėnas.