Tilto remontas kelia aistras


2008-09-10
Mantas Tomkūnas
Tilto remontas kelia aistras

Dar šį mėnesį bus pradėtas remontuoti Raudondvario tiltas per Nevėžį. Vietos gyventojams teks gaišti automobilių spūstyse arba kasdien daryti apie 30 km lankstą.

Seniūnas nebetiki pažadais

Tilto per Nevėžį rekonstrukcija varo į neviltį Raudondvario seniūną Tomą Gaidamonį. Jo teigimu, daugelį metų buvo žadama, kad miestelį apjuos aplinkkelis, bus pastatytas naujas tiltas. Taip Raudondvaris būtų apsaugotas nuo tranzitinio transporto.
"Dabar pradedamas remontuoti senasis tiltas. Apie aplinkkelį niekas nekalba. Jeigu jo nežadama statyti, taip ir reikia pasakyti žmonėms. Septynerius metus tik girdime apie kuriamą aplinkkelio projektą", - piktinosi seniūnas.

Jis įsitikinęs, kad, rekonstruojant senąjį tiltą, Raudondvario ir aplinkinių miestelių gyventojais rytais ir vakarais bus priversti gaišti laiką automobilių spūstyse.
T.Gaidamonio nuomone, didžiausių aplinkkelio priešininkų reikia ieškoti Kaune. Raudondvario gyventojai kalba, kad būsimojo aplinkkelio teritorijoje sklypus turintys savininkai nenori jų parduoti ir yra suinteresuoti, kad būtų vilkinamas naujojo kelio ir tilto projektas.

"Kauno vadovai nesirūpina, kad būtų tiesiamas aplinkkelis. Projektą pristabdė ir aplinkosaugininkai, bet yra ir asmeninių interesų. Kas valdo sklypus, per kuriuos būtų tiesiamas kelias?" - retoriškai klausė Raudondvario seniūnas.

T.Gaidamonio nuomone, tilto rekonstrukcija palanki ir konkursą laimėjusiai bendrovei, nes darbai bus atliekami už Europos Sąjungos lėšas. Seniūnas tilto remontą vadino Europos Sąjungos lėšų plovimu, esą pagal pirminį variantą Raudondvario tiltą ketinta nugriauti.

Eismą reguliuos šviesoforai

Tiltą eksploatuojančios valstybės įmonės "Kauno regiono keliai" direktoriaus pavaduotojas Edmundas Kaučikas teigė, kad senąjį tiltą neišvengiamai reikėjo rekonstruoti.

"Kol senasis tiltas bus remontuojamas, eismą reguliuosime šviesoforais. Viena tilto dalis bus uždaryta, jis bus platinamas šešiais metrais. Tiltas yra avarinės būklės. Jį būtina rekonstruoti. Kai po kelerių metų bus pastatytas Raudondvario aplinkkelis, senuoju tiltu važinės vietiniai gyventojai", - aiškino E.Kaučikas.
Jį nustebino seniūno nuogąstavimai ir priekaištai. "Ką seniūnas fantazuoja, nereikia klausyti. Kam griauti tiltą, kai jis gali būti naudojamas Raudondvario gyventojų reikmėms?" - stebėjosi E.Kaučikas.

Valstybės įmonės vadovai neigė, kad kelias, aplenkiantis Raudondvarį, ir naujasis tiltas apskritai nebus statomi.
"Kaunas nėra pasitvirtinęs detaliojo plano. Viskas užsitęsė, todėl ir naujojo tilto negalime statyti", - tikino E.Kaučikas.

Rytais sunku pervažiuoti

Rekonstruoto tilto nauda abejoja ne tik Raudondvario, bet ir aplinkinių miestelių gyventojai. Jie baiminasi, kad prie tilto įrengti šviesoforai gerokai pailgins kelionę į Kauną. Daugelis gyventojų rytą tiltu per Nevėžį vyksta į darbus Kaune, o vakarais grįžta namo.

"Jei uždarys tiltą, bus didelė nesąmonė. Jau Kaune uždarius Vilijampolės tiltą turime anksčiau keltis ir vaiką vežti į mokyklą, ir patys skubėti į darbus. Kai pradės remontuoti Raudonvario tiltą, neįsivaizduoju, kada reikės keltis, kad visur suspėtume", - piktinosi Kulautuvos gyventojas Albinas Andrulis.

Raudondvario, Kulautuvos gyventojai, norėdami aplenkti planuojamą remontuoti tiltą, gali važiuoti per autostradą. Jiems tektų padaryti apie 30 kilometrų lankstą.
"Prieš remontą buvo kalbama, kad šalia tilto pastatys pontoninį tiltą, kuris palengvins kelionę į Kauną. Jau dabar rytais prie Raudondvario tilto susidaro automobilių spūstys. Įsivaizduoju, kas bus, kai tiltą remontuos. Jei būtų laiku pastatę aplinkkelį, tokių problemų nebūtų kilę", - pastebėjo A.Andrulis.

Kentės keturiolika mėnesių

E.Kaučikas pripažįsta, kad gyventojai nepatogumų neišvengs, tačiau kitos išeities nemato. "O ką galime pasiūlyti? Tik įrengti šviesoforus. Kito sprendimo nėra. Buvo minčių pastatyti pontoninį tiltą, tačiau į jį reikia investuoti milijoną litų. Po to reikėtų vėl išardyti, būdu pinigai būtų išmesti veltui", - tikino E.Kaučikas.

Tilto per Nevėžį rekonstrukciją ketinama pradėti dar šį mėnesį, o baigti kitų metų gruodį.
Remonto darbai, kuriuos atliks konkursą laimėjusi bendrovė "Kauno tiltai", kainuos 19,3 mln. litų. Po rekonstrukcijos tiltas praplatės iki 14,6 m pločio. Per jį bus nutiestas šaligatvis ir dviračių takas.