Sostinė pasiėmė tanką


2008-10-23
Tadas Širvinskas
Sostinė pasiėmė tanką

Kauno gatvėse vakar pasirodęs tankas sukėlė susižavėjimą ir išvežtas į Vilnių. Jei miesto valdžia nebūtų miegojusi, šis karo technikos eksponatas galėjo džiuginti miestiečius.

Turėjo likti Kaune

"To dar nesu matęs", – nuostabos neslėpė Karaliaus Mindaugo prospekte stoviniavęs Artūras. Vakar, apie 18 val., Kauno gatvėse miestiečiai stebėjo neįprastą vaizdą.  Ant sunkvežimio priekabos  užkeltą tanką A.Juozapavičiaus, Karaliaus Mindaugo prospektais ir Birštono bei Jonavos gatvėmis iki miesto ribų lydėjo Karo policijos palyda. Už miesto neskubėdamas pirma kelio Kaunas–Vilnius eismo juosta sunkvežimis su karine technika nuriedėjo sostinės link. Daugiau nei 40 t sveriančiam tankui parengta vieta Vytauto Didžiojo karo muziejaus (VDKM) Karo technikos ir transporto skyriuje.

Tankas galėjo likti Kaune, tačiau Vilniaus valdžia jo labiau norėjo.
"Kol Kaunas atidarys Karo technikos muziejų, laukėme ketverius metus. Miesto valdžia daug kalbėjo, bet nieko nenuveikė, o pakiemiais stovėjusi technika tuo metu rūdijo", – Kauno valdžią neveiklumu kaltino VDKM direktorius Gintautas Surgailis.

Savivaldybė ilgai delsė

Tankai "T-55" ir "T-72" į Kauną iš Lenkijos  atvežti prieš dvejus metus. "Mūsų kariuomenės vadas paprašė Lenkijos gynybos ministro, kad steigiamam muziejui padovanotų du tankus. Po poros savaičių gavome atsakymą, kad lenkai sutinka tai padaryti", – prisiminė G.Surgailis.

Veikiantys, su visa ginkluote tankai atvežti į Kauną, nes čia planuota steigti Karo technikos muziejų.

Krašto apsaugos ministerija (KAM) Kaunui muziejų pasiūlė steigti maždaug prieš ketverius metus. Kariškiai bendromis jėgomis siūlė sutvarkyti VI forto teritoriją ir statinius, o vėliau prisiimti muziejaus eksploatacijos naštą. Kauno valdininkams šis projektas nerūpėjo.

"Manęs ministras Juozas Olekas vis klausė, kokios stadijos yra muziejaus projektas. Tegalėdavau pasakyti, kad jis stovi vietoje", – pasakojo ministro patarėjas Kęstutis Kriščiūnas.

Vicemeras ieško pasiteisinimų

Karo technikos muziejaus steigimu besirūpinantis Kauno mero pavaduotojas Rimantas Mikaitis teigia, kad Kaune muziejus neįrengtas dėl biurokratinių kliūčių. Esą teko daug vargti, kad Valstybės turto fondas sutiktų VI fortą perleisti savivaldybės žinion.
"Anksčiau kalbėjome, kad su ministerija dalysimės muziejaus įrengimo išlaidas, o užvakar gavome raštą, kad turime teritoriją susitvarkyti patys. Tik iš žiniasklaidos sužinojome, kad muziejaus steigimu pradėjo domėtis ir Vilnius. Gal todėl tų raštų ir reikėjo laukti taip ilgai", – bandė spėlioti R.Mikaitis.

Kariškius miesto valdžios pasiteisinimai stebina. "Startinės pozicijos įkurti muziejų Kaunui buvo duotos prieš ketverius metus. Bet pamačiusi, kad čia nieko neišeina, praėjusių metų rugpjūtį ministerija tokį pat pasiūlymą pateikė ir Vilniui. Sostinės valdžia dėl to plojo rankomis ir viską parengė per metus", – pasakojo VDKM direktorius.

Laukia dar vieno tanko

Kaune likęs tankas "T-72" į Vilnių turėtų iškeliauti artimiausiomis dienomis. Mažiau nei po dviejų savaičių bus surengtas Karo technikos muziejaus atidarymas. Čia bus galima išvysti įvairios karo technikos bei įrangos. Bus eksponuojama ir sunkioji artilerija: patrankos, haubicos.

"Netyla telefonų skambučiai, nespėjame atsakyti į laiškus. Muziejuje panoro apsilankyti minios žmonių", – džiūgavo G.Surgailis.

Eksponatų užtektų ir Kaunui

Lenkai pažadėjo muziejui padovanoti  tanketę, tikimasi sulaukti dovanų ir iš kitų užsienio šalių. "Vilniuje muziejui greitai bus maža vietos. Eksponatų turime labai daug. Jų užtektų ne vienam skyriui. Todėl muziejus vis dar gali būti atidarytas ir Kaune. Viskas priklausys nuo miesto valdžios", – kalbėjo pulkininkas leitenantas G.Surgailis.

Kauno vadovai regis jau nuleido rankas ir dėl muziejaus greičiausiai nebekovos. "Klausimas nukeliamas ateičiai ir neaišku, ar ši idėja išvis bus realizuota", – numykė R.Mikaitis.