Petrašiūnų elektrinės nuoma - konkursas vienam laimėtojui?


2009-10-26
Rūta Stankevičiūtė
Petrašiūnų elektrinės nuoma - konkursas vienam laimėtojui?

Siaurame politikų būrelyje nuspręsta išnuomoti Petrašiūnų elektrinę - konkurso sąlygos paskelbtos nepasitarus su miesto taryba. Įtariama, kad patyliukais tiesiamas kelias vienam laimėtojui.

Pasirodė mįslingas skelbimas

Nedidelis skelbimas mažu šriftu, kuriame siūloma išsinuomoti dalį bendrovei "Kauno energija" priklausančių pastatų ir statinių Jėgainės g. 12 - toks informacinis pranešimas praėjusį penktadienį pasirodė viename dienraštyje.

Kad tai ne paprastų garažų ar sandėlių nuomos pasiūlymas, paaiškėja tik įsiskaičius į skelbimą - pastatai ir statiniai galės būti naudojami tik energetinei veiklai vykdyti. Kokie "Kauno energijos" pastatai yra Jėgainės g. 12? Kauniečiai žino: ten kelintą dešimtmetį stūkso Petrašiūnų elektrinė. "Kauno dienai" pavyko išsiaiškinti, kad šį strateginį objektą išnuomoti planuojama itin ilgam laikotarpiui - dvidešimčiai metų.

Beje, išrinkti nuomininką kažkodėl itin skubama - vos paskelbtas konkursas po Vėlinių jau baigiasi.

Atrodo, kad apie ketinimus išnuomoti Petrašiūnų elektrinę žino tik saujelė miesto politikų, dalyvaujančių valdant savivaldybei priklausančią bendrovę "Kauno energija". Nė viename savivaldybės tarybos posėdyje Petrašiūnų elektrinės nuomos klausimas svarstytas nebuvo.

Šimtamilijoninis projektas

Paklaustas apie netikėtai paskelbtą elektrinės nuomos konkursą, bendrovės "Kauno energija" valdybos pirmininkas Vytautas Mikaila atkirto negalįs komentuoti konkurso sąlygų. Žurnalistams paaiškinus, kad atsisakydamas kalbėti jis pažeidžia visuomenės interesą, politikas persigalvojo. "Konsultantų ir politikų rekomendacijos bei noras Petrašiūnuose organizuoti biokuro deginimą", - paskelbto konkurso priežastį nurodė V.Mikaila.

Esą yra parengtos studijos, atlikti skaičiavimai, numatytos Kauno strateginės vystymo kryptys, pagal kurias Petrašiūnų elektrinė turi plėsti funkcijų lauką. Tačiau elektrinės šeimininkė "Kauno energija" savo jėgomis investuoti į minėtą elektrinę negali.
"Kauno energija" - praskolinta, ji turi milžiniškų ilgalaikių įsiskolinimų, bendrovė tokiam projektui negautų paskolų", - dar vieną argumentą pateikė V.Mikaila. - Tas, kuris išsinuomos, turės investuoti krūvą pinigų  - 70-120 mln. litų."

Paaiškėjo, kad po paprastu patalpų nuomos konkurso skelbimu slypi šimtamilijoninių investicijų projektai.

Konkursas stambioms žuvims

"Kauno dienos" žurnalistams pavyko gauti slaptas Petrašiūnų elektrinės nuomos konkurso sąlygas. Iš jų matyti, kad reikalavimai potencialiems konkurso dalyviams keliami itin aukšti - juos atitiktų tik kelios Lietuvoje veikiančios bendrovės.

Konkurse dalyvauti gali ne mažesnį kaip 1 mln. litų įstatinį kapitalą turinti bendrovė, besiverčianti arba turinti teisę verstis energetine veikla. Konkurso dalyvio kasmetinė apyvarta per pastaruosius trejus metus turėtų būti ne mažesnė kaip 20 mln. litų. Be to, bendrovės tiesioginės pajamos iš veiklos energetikos sektoriuje turi sudaryti ne mažiau kaip 50 proc. metinių pajamų sumos.

Konkurso sąlygų rengėjai dokumente teigia, kad Petrašiūnų elektrinės nuoma atitinka Nacionalinėje energetikos strategijoje keliamus tikslus. Esą išnuomojus elektrinę būtų galimybė didinti vietinio kuro panaudojimą, mažėtų priklausomybė nuo įvežtinio kuro, būtų mažinamas žalingas poveikis aplinkai ir atsirastų galimybė piginti šilumos tiekimą vartotojams.

Kąsnis vienam laimėtojui?

Susipažinęs su konkurso sąlygomis miesto opozicijos atstovas Arvydas Garbaravičius daro išvadą, kad konkursas rengiamas vienam laimėtojui.

"Akivaizdžiai rengiamasi atiduoti elektrinę monopolininkui, tarnaujama stambiajam kapitalui, tiksliau, ypatingai stambiam kapitalui, o stambesnio už "Gazpromą" nėra", - A.Garbaravičius įtaria, kad Petrašiūnų elektrinės valdymą perimti siekia Kauno termofikacijos elektrinė (KTE).

Politiko nuomone, korumpuoti miesto vadovai patyliukais nutarė įgyvendinti didelės apimties aferą. Esą tik skelbiama, kad nuomojamos patalpos, bet iš tiesų renkamas naujas elektros ir šilumos tiekėjas.

"Būtina skelbti tarptautinius konkursus, kai kalbama apie tokias sumas, o ne per tris dienas ar valandą išrinkti laimėtoją, - piktinosi A.Garbaravičius. - Toks konkursas gali iš esmės pakeisti miesto gyvenimą, negalima slėpti informacijos, reikia diskutuoti su visuomene."

Perėmusi Petrašiūnų elektrinę KTE savo rankose sutelktų beveik visą Kauno šilumos gamybos ūkį. Rusijos dujų monopolininkės "Gazprom" valdoma bendrovė, kuri ir šiuo metu diktuoja šilumos kainas, turėtų dar didesnę įtaką energetikos ūkiui.

Beje, 2006 m. vasarą KTE jau buvo išsinuomojusi Petrašiūnų elektrinę. Tuomet įmonės vadovai teigė, kad pavyko padidinti šilumos perdavimo miestui apimtį. Šios dvi įmonės yra sujungtos technologine garo jungtimi.

Pasiruoštų nebent tas, kuris apie planuojamą rengti konkursą žinojo prieš pusę metų.

Kauno meras sužinojo atsitiktinai

Penktadienį nemokamų atostogų išėjęs Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas negalėjo pasakyti, kodėl buvo nuspręsta skelbti Petrašiūnų elektrinės nuomos konkursą. "Kauno dienai" jis sakė apie tokį konkursą sužinojęs atsitiktinai, kai vienas tarybos narys parodė laikraštyje išspausdintą skelbimą.

"Nebuvo sprendžiama miesto taryboje, nebuvo jokių suderinimų. Suprantu, kad gal tai yra "Kauno energijos" valdybos kompetencija, bet vis dėlto tai yra vienas iš strateginių miesto energetinių klausimų", -  supranta ir A.Kupčinskas.

Esą, būdama pagrindinė akcininkė, miesto savivaldybė turėtų žinoti, kokius konkursus skelbia "Kauno energija". Dėl to penktadienį meras išsikvietė, jo žodžiais tariant, griežto pokalbio šios bendrovės generalinį direktorių ir valdybos pirmininką. Pastarieji turėjo pasiaiškinti, kodėl didelės apimties konkursas nebuvo derinamas su savivaldybe.

Merui įtarimą kelia ir pernelyg trumpas konkurso terminas - praėjusią savaitę prasidėjęs konkursas baigsis po Vėlinių. Vargu ar kas sugebėtų pasirengti konkursui per dvi savaites.

"Pasiruoštų nebent tas, kuris apie planuojamą rengti konkursą žinojo prieš pusę metų", - klastą įtaria A.Kupčinskas. Jis nemano, kad "Kauno energija" turėtų išnuomoti turimą turtą siekdama pagerinti finansinę situaciją. Esą labai tikėtina, kad elektrinė patektų į suinteresuotų asmenų, kurie didintų miesto energetinę priklausomybę, rankas.

V.Mikaila, paklaustas, kodėl konkurso sąlygos nebuvo svarstytos savivaldybės taryboje, atsakė, kad tai - ne tarybos klausimas. Esą ketinimai skelbti tokį konkursą buvo pristatyti "Kauno energijos" stebėtojų tarybos nariams per prieš kelias savaites vykusį susirinkimą. V.Mikailos nuomone, stebėtojų tarybos nariai turėjo informuoti savivaldybės tarybą, nes ji atlieka tarpininko vaidmenį.

Tačiau bendrovės "Kauno energija" stebėtojų tarybos pirmininkas Jonas Koryzna "Kauno dienai" sakė apie ketinimus išnuomoti Petrašiūnų elektrinę nieko negirdėjęs.
Objekto nuomos sąlygas, pagal kurias naujasis šeimininkas strateginį objektą valdytų dvidešimt metų, parengė "Kauno energijos" specialiai šiai užduočiai atlikti sudaryta darbo grupė.

V.Mikaila pabrėžė, kad kai kurie politikai nepagrįstai būgštauja dėl tariamų "Gazpromo" ketinimų plėsti įtaką Kaune. Jis buvo tikras, kad KTE konkurse nedalyvaus, nes pagrindinės įmonės "Gazprom" pagrindinė veikla - dujų gamyba ir transportavimas.

Paprašytas išvardyti galimus konkurso dalyvius, jis minėjo nuo 1999 m. Lietuvos rinkoje veikiančią bendrovę "Fortum Heat Lietuva" (buvusi "Suomijos energija"). Esą konkurse dalyvauti galėtų "Rubicon" grupė per didžiausią Europoje energetikos paslaugų kompanijų grupę "Dalkia" arba kitą šilumos tiekimo bendrovę "Litesko". Konkurso sąlygas galėtų atitikti ir energetikos įmonių grupė "E energija".

Rimtais kandidatais V.Mikaila laikytų užsienio kompanijas, tačiau jis negalėjo paaiškinti, kaip potencialiems nuomininkams sužinoti apie rengiamą konkursą, kai apie jį pranešta tik nedideliame netikslios formuluotės skelbime viename laikraštyje.