Naktinio alkoholio upės neužtvenktos


2009-01-19
Tomas Jarusevičius
Naktinio alkoholio upės neužtvenktos

Kauno verslininkams nestinga išradingumo. Nenorėdami prarasti pelno dėl draudimų naktį prekiauti alkoholiniais gėrimais, jie savo kioskus pavadino barais.

Atgijęs naktinis gyvenimas

Kol vieni kauniečiai su liūdesiu žiūri į naktimis apmirusią Laisvės alėją, kiti džiaugiasi Vilijampolėje verdančiu naktiniu gyvenimu. Čia beveik iki paryčių zuja automobiliai, matyti vaikštinėjantys naktininkai.

Beveik visi jie į pagrindinę Vilijampolės Varnių gatvę naktimis išeina ne pasivaikščioti, o papildyti svaigiųjų gėrimų atsargas. Nuo šių metų sausio pirmosios įsigaliojusios Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos draudžia parduotuvėse, kioskuose ir prekybos centruose prekiauti stipriaisiais gėrimais nuo 22 val. iki 8 val. ryto. Šios pataisos negalioja Vilijampolėje ir keliose kitose miesto vietoe. Čia prekyba svaigalais be menkiausių trukdžių vyksta visą parą.

Prie naktinių kioskelių vienas po kito rikiuojasi automobilių virtinės, kurių nemažą dalį sudaro taksistai. Automobilių stovėjimo vietos aplink kioskus nuolat sausakimšos, todėl kiti vairuotojai priversti sustoti tiesiog važiuojamojoje gatvės dalyje.

Dažnas pirkėjas, vedamas kankinamo troškulio, iki kaimynystėje esančios prekyvietės ateina ir pėsčias. Kaip ir reikia tikėtis, didelė dalis klientų paprastai būna spėję "apšilti", tad vidurnaktį į kioskus beldžiasi norėdami papildyti išsekusias ugninio vandens atsargas.

Nusidriekia dešimties ir daugiau žmonių eilės, kurios bent iki pirmos ar antros valandos nakties beveik nemažėja. Tokį vaizdą "Kauno dienos" žurnalistai išvydo naktį iš šeštadienio į sekmadienį, aplankę bene populiariausias visą parą veikiančias prekyvietes Varnių gatvėje, Žemaičių plente ir greta Taikos prospekto bei Studentų gatvės sankryžos.

Kioskai pranoko parduotuves

Stebint visą situaciją iš šalies, susidaro neįprastas kontrastas.

Likus pusvalandžiui iki 22 val. didžiuosiuose prekybos centruose per garsiakalbius nepaliaujamai kartojamas pranešimas, informuojantis apie sausio pradžioje pasikeitusį Alkoholio kontrolės įstatymą. Tą pačią akimirką dažnas pirkėjas pirmiausiai skuba į alkoholinių gėrimų skyrių, o prieš pat išmušant 22 val. galima pamatyti su buteliais rankose karštligiškai lakstančius ir kasų link besibraunančius vyrus.

Prieš vidurnaktį, kai vieni prekybos centrai užsidarę, o kiti neparduoda alkoholio, gyvenimas užverda kioskų prieigose. Dažniausias naktinių klientų pirkinys – alus, mažiau perkama šampano, degtinės ir kitų stipriųjų gėrimų. Į kioskus užsukančios dailiosios lyties atstovės renkasi sidrą. Buvo galima pamatyti netgi dėžėmis alų nešančius jaunuolius.

Atstovėję dešimties žmonių eilę, įsigijome stipriųjų gėrimų. Tiesa, kasos čekio pardavėjai neišdavė. Matydamas visa tai savo akimis gali pamanyti, kad Vilijampolės prekybininkai pažeidžia įstatymą. Paaiškėjo, kad prekyba alkoholiniais gėrimais – legali. Bijodami apynasrio klestinčiai naktinei prekybai, išradingi verslininkai pasinaudojo gudrybe: iki šiol visą parą veikę kioskai paskutinėmis praėjusių metų dienomis, prieš pat įsigaliojant naujajai įstatymo redakcijai, virto barais.

Turėdami barams skirtas licencijas, verslininkai ir toliau niekieno netrukdomi prekiauja svaigalais ir džiaugiasi padidėjusia apyvarta. Iki tol jie daugiau nei penkerius metus naudojosi paprastomis licencijomis mažmeninei prekybai alkoholiniais gėrimais. Šiuo atveju antausis suduotas degalinėms ir prekybos centrams, kurie, net ir labai norėdami, baro statuso gauti negali.

Iškabos liko tos pačios

Vadinamųjų barų nesunku rasti Varnių gatvėje. Čia vos kelių šimtų metrų atstumu įsikūrusios dvi tokios naktinės užeigos, priklausančios bendrovei "Broliai juodvarniai". Vos už kilometro, Milikonių gatve pakilus į Šilainius, stovi ir trečiasis to paties šeimininko "baras". Nugirdę, kad kioskai gavo barų statusą, kai kurie pirkėjai juokais nusistebėjo: "Kažin nuo kada baruose prekiaujama pro langelį, prie kurio tokios pirkėjų eilės išsirikiuoja? Gerai dar, kad šie kioskai restoranais netapo."

Dar vienas vadinamasis baras atsirado prie Studentų gatvėje, netoli sankirtos su Taikos prospektu. Pastarąjį valdo bendrovė "Onrama". Šiai įmonei, kaip ir "Broliams juodvarniams", neprireikė keisti šviečiančių iškabų su užrašais "Gėrimai visą parą". Viskas liko taip pat – tas pats vitrinose išdėliotų prekių asortimentas su kainomis prie kiekvienos jų ir vos spėjantys suktis pardavėjai. Tik kioskų statusas pakito. Verslininkams užteko praėjusių metų gruodžio 30 d. pasirūpinti nauja licencija, suteikiančia galimybę apeiti įstatymų numatytus draudimus.

Barais tapo ne visi

Ne visi naktininkai žino apie įsigaliojusias naujoves. Vos tik nusipirkę svaigiųjų gėrimų, daugelis jų čia pat atkimšdavo butelius ar skardines ir sėsdavo į automobilius. Derėtų pastebėti, kad naujoji Alkoholio kontrolės įstatymo redakcija draudžia "vartoti, laikyti ar gabenti alkoholio produktus atidarytoje pakuotėje automobilių salonuose". Už tokius pažeidimus numatytos baudos nuo 100 iki 300 litų.

Ne visi Kaune gerai žinomi naktinės alkoholio prekybos taškai ėmėsi gudrauti ir apeiti įstatymus. Ukmergės gatvėje dar neseniai visą parą veikusi gėrimų parduotuvė tąnakt buvo uždaryta, o prie durų priklijuotas naujas, su įstatymų apribojimais nesikertantis darbo laikas – 8–22 val. Užsklęstas kioskų ir nedidelių parduotuvėlių langines galėjai pamatyti ir daugelyje kitų vietų, kurios dar visai neseniai nestokodavo klientų.