Mero patarėjo žmona skelbimus išklijavo nelegaliai


2009-07-28
Eglė Šerpetytė
Mero patarėjo žmona skelbimus išklijavo nelegaliai

Gerinti Kauno įvaizdį pasišovęs naujasis mero patarėjas Dainoras Lukas nepastebi, kad jo žmonos bendrovė Savanorių pr. stulpus apklijavusi nelegaliais skelbimais.

Įspėjo dar birželį

Kauno mero Andriaus Kupčinsko naujojo patarėjo viešiesiems ryšiams Dainoro Luko žmona dar birželio pradžioje buvo įspėta dėl nelegalios reklamos miesto centre.

Jurgitos Lukienės įkurto kalbų kursų, vertimų ir kitas paslaugas teikiančios bendrovės "Gloria lingua" reklaminiai skelbimai iki šiol puikuojasi ant troleibusų linijos atramų Savanorių prospekte.

Mieste draudžiama klijuoti reklaminius skelbimus ant apšvietimo stulpų, suoliukų, medžių. Birželio 9 d. dėl šių pažeidimų buvo įspėti devyni verslininkai.

Su nelegalia reklama valdžia tikina kovojanti kaip išmanydama, tačiau verslininkų negąsdina ir kelių šimtų litų baudos. Miesto įvaizdžio ir turizmo skyriaus vyriausioji specialistė Jūratė Baniulienė tvirtino, kad nelegalių reklamų mieste mažėja.

"Į mūsų skyrių ateina nemažai gyventojų, kurie įspėti dėl nelegalios reklamos. Jie geranoriški ir pasiryžę viską susitvarkyti", – tikino J.Baniulienė.

Savivaldybės tarnautoja patvirtino, kad "Gloria lingua" iškabinti reklaminiai skelbimai ant troleibusų linijos atramų – nelegalūs, o įmonės savininkė apie tai įspėta prieš pusantro mėnesio.

"Mes negavome jokio perspėjimo. Reikės atkreipti dėmesį, bet pirmiausia turime gauti kažkokį raštą, tada bus aiškiau", – paklausta, ar nukabins nuo stulpų nelegalius skelbimus, aiškino "Gloria lingua" vadovė J.Lukienė.

Kiti verslininkai atidesni

Ne visi įspėjimų sulaukę verslininkai tokie "nežiniukai", kitiems pakanka kelių dienų, ir nelegalių skelbimų nelieka.

"Nežinau dėl kokių priežasčių kai kurie verslininkai delsia ir neskuba nukabinti nelegalių reklamų, – stebėjosi J.Baniulienė. – Tačiau ne visi tokie: pavyzdžiui, "Lukoil" degalinės, įspėtos dėl nesuderintų su mūsų skyriumi pilonų, kur rašomos degalų kainos, suskubo ir viską greitai susitvarkė."

Pasak Miesto įvaizdžio ir turizmo skyriaus specialistės, šiemet iki birželio 1 d. į skyrių kreipėsi 413, nuo birželio 1 iki liepos 24 d. – dar 140 verslininkų, norinčių patvirtinti reklamos projektus. Tuo tarpu pernai iki liepos tebuvo užregistruota 270 projektų.

Užsispyrusiems gresia baudos

Kauno savivaldybėje įsteigtos Viešosios tvarkos tarnybos rūpestis – užfiksuoti smulkius miestiečių pažeidimus. Jos darbuotojai ne tik stebi, kaip ir kur kauniečiai vedžioja savo keturkojus augintinius, bet ir stebi, ar mieste esančios išorinės lauko reklamos atitinka viešosios tvarkos reikalavimus.

"Per visą darbo laiką dėl nelegalių reklamų negavome nė vieno pranešimo iš gyventojų. Dažniausiai patys pastebime, kurios reklamos nelabai gražiai atrodo. Tuomet kyla įtarimų, kad jos pagamintos be projekto ir neturint licencijos", – aiškino tarnybos vadovas Rimas Sidera.

Pasak jo, nuo tarnybos darbo pradžios iš viso buvo užregistruoti 8 nelegalios reklamos atvejai. Kai kuriems verslininkams buvo skirtos ir piniginės baudos – trys pažeidėjai buvo nubausti 500 litų bauda.

"Pats asmeniškai pastebėjau reklamą Žaliakalnyje. Bendrovė "Vilniaus ginklai" neturėjo leidimo iškabinti reklamą, tačiau po kelių dienų susitvarkė dokumentus ir mums pranešė", – prisiminė R.Sidera.

Tuo tarpu prie garažų kompleksų esančiuose įvažiavimo keliukuose pilna nelegalių reklaminių stendų. Pasak R.Sideros, automobilių remonto paslaugas teikiantys auksarankiai verslininkai nepasivargina pasirūpinti kokybiška reklama, iškabose pasitaiko ir kalbos klaidų.

"Jeigu verslininkai į perspėjimus žiūri geranoriškai ir įvykdo mūsų reikalavimus, tuomet pakanka įspėjimo. Jeigu elgiamasi piktybiškai, taikomos ir piniginės baudos, siekiančios iki 2 tūkst. litų", – perspėjo R.Sidera.

Teks nulupti patiems

Kai kurių mieste iškabintų reklamų šeimininkams taip ir neatsiradus, savivaldybei pačiai savomis lėšomis tenka netikusias reklamas nukabinti.

Savivaldybės Miesto tvarkymo skyriui perduotas sąrašas, kuriame nurodyta 19 reklamų, kurių šeimininkų surasti nepavyko. Daugiausia tokių likimo valiai paliktų iškabų ir stendų – Žaliakalnio seniūnijoje. Čia savo lėšomis savivaldybė turės išardyti 7 reklamas. Aleksoto seniūnijoje tokių stendų yra 5, Šančiuose – 4.

Pasak savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo pavaduotojo Zenono Girčio, bus skelbiamas konkursas, kurio laimėtojas ir užsiims nelegalios reklamos pašalinimu.