Meras: esu tradicinių pažiūrų


2008-08-07
Aušra Garnienė
Meras: esu tradicinių pažiūrų

Po Europos Sąjungą keliaujantis tolerancijos vilkikas Kaune nepageidaujamas, nes akcijoje rengiasi dalyvauti ir Lietuvos gėjai.

Kauno miesto savivaldybė gavo prašymą surengti toleranciją skatinantį renginį prie "Akropolio" prekybos centro ir Šv. Kryžiaus (Karmelitų) bažnyčios.

Europos komisijos iniciatyva vaivorykštės spalvomis papuoštas vilkikas, skelbiantis informaciją apie diskriminaciją ir lygybę, Kaune norėtų sustoti rugpjūčio 21-23 dienomis.

"Po tolerancijos programa slepiasi seksualinės mažumos, ir nereikia to vynioti į saldainio popierėlį", - emocingai aiškino laikinai savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas einantis Zenonas Abramavičius.

Jis pripažino, kad leidimas tokiam renginiui gali būti neišduotas dėl dviejų priežasčių. Pirmiausia renginio organizatoriai pažeidė procedūrą, nes per vėlai kreipėsi prašydami rengti akciją viešoje vietoje. Kita vertus, Z.Abramavičius mano, kad lietuviai dar nepribrendę "tokiai tolerancijai".

"Šią savaitę kartu su meru ir Kauno arkivyskupu aptarėme renginius, skirtus Švenčiausios Mergelės Marijos apsireiškimo Šiluvoje 400 metų jubiliejui. Tolerancijos vilkiko akciją tokiu metu galima vertinti kaip provokaciją", - įsitikinęs laikinasis administracijos direktorius. Organizatoriams jis pasiūlė akciją rengti privačioje erdvėje, kur nereikia savivaldybės leidimų.

"Kategoriškai nepritariu tokiems renginiams. Esu tradicinių pažiūrų, propaguoju krikščioniškąsias vertybes", - aiškino Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.
Mero nuomone, toks renginys, kuriame skatinama tolerancija seksualinėms mažumoms, gali įžeisti kauniečius.

Lietuvos gėjų lygos vadovas Vladimiras Simonko pasakojo, kad seksualinių mažumų rengiama akcija yra tik nedidelė dalis renginių, kuriuos siūlo tolerancijos vilkikas.
"Vilkikas pažymėtas vaivorykštės spalvomis, nors taip neturėtų būti", - pastebėjo V.Simonko.

Gėjų lygos vadovas pripažino, kad norėtų Kaune prie tolerancijos vilkiko išskleisti vaivorykštės spalvų vėliavą, nes šiame mieste to dar niekada nebuvo padaryta. "Žinau, kad dėl panašaus renginio kilo trintis su Vilniaus valdžia. Ar taip nutiks ir Kaune, kol kas negaliu atsakyti", - sakė V.Simonko.

Konfliktas su sostinės valdžia

Pernai pavasarį Vilniaus miesto savivaldybė tolerancijos vilkiko į miestą neįsileido, ir seksualinių mažumų vėliava sostinėje nebuvo išskleista.

Prieš kelias savaites Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje dar kartą paprašė Vilniaus valdžios rugpjūčio 20 d. leisti Rotušės aikštėje surengti toleranciją skatinančią akciją.
Vilniaus meras Juozas Imbrasas ir šįkart priešinasi tokiam norui.