Kodėl vairuotojai moka už pusnis automobilių stovėjimo vietose?


2010-02-19
Tadas Širvinskas
Kodėl vairuotojai moka už pusnis automobilių stovėjimo vietose?

Taupantys komunalininkai likimo valiai paliko ne tik sniegu užverstas mažesnes gatveles. Pusnys riogso ir mokamose automobilių stovėjimo vietose, ir Karaliaus Mindaugo prospekte.

Nesutaria, kam valyti

Rinkliavą už automobilių stovėjimą apmokestintose vietose renkantys "Automobilių stovėjimo aikštelių" darbuotojai niekada nebuvo patys mylimiausi vairuotojų herojai, tačiau šią žiemą jie prakeiksmų sulaukia dar daugiau.

Deklaruojama, kad rinkliavą renkanti bendrovė ir sukurta tam, kad mieste pastatyti automobilį būtų patogu, bet šiuo metu kone visas apmokestintas stovėjimo vietas yra užklojęs sniegas, iš kurio spąstų pajėgia išsivaduoti ne visi automobiliai.

Savivaldybė ir jos įsteigta bendrovė "Automobilių stovėjimo aikštelės" nesusitaria, kas tą sniegą turėtų valyti.

"Mūsų funkcija – rinkti rinkliavą ir prižiūrėti mokėjimo automatus, bet ne valyti sniegą", – teigė įmonės vadovas Algimantas Puidokas.

Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis tvirtino, kad sniego valymu turėtų rūpintis "Automobilių stovėjimo aikštelės", nes jos atsakingos už apmokestintų vietų eksploataciją.

"Už savivaldybės pinigus nusivalytume atkarpėlę, kurioje yra mokamas stovėjimas, o vėliau čia pat šalia pravažiuotų už tos pačios savivaldybės pinigus visas gatves valanti technika. Ekonomiškai žiūrint, šiek tiek keistai atrodytų", – aiškino A.Puidokas.

Rūpinasi darbuotojų sveikata


Prieš metus, kai visą miestą paralyžiavo vienu metu iškritęs didelis sniego kiekis, "Automobilių stovėjimo aikštelių" darbuotojai dvi dienas mosavo kastuvais. Kastuvus darbuotojai turi ir dabar, tačiau A.Puidokas sakė, kad šiemet tokios pat akcijos organizuoti neketina.

"Sniego yra labai daug, tokio kiekio išvežti neturime už ką. Atsižvelkite ir į tai, kad visą žiemą mūsų žmonės dirba lauke ir yra apsirengę taip, kad nesušaltų. Jeigu jie intensyviai valys sniegą ir paskui vaikščios, įsivaizduokit, koks žmonių tada susirgs. Jau dabar serga kone kas trečias", – kalbėjo A.Puidokas.

Nuo stovėjimo aikštelių valymo prievolės išsisukinėjančios savivaldybė ir "Automobilių stovėjimo aikštelės" viena kitai šį mėnesį siuntinėja raštus, tačiau iš jų kol kas jokios naudos. A.Puidokas sakė, kad vis dėlto kreipsis į bendrovės valdybą, kad ji pritartų tam, jog būtų pasamdyta privati bendrovė, kuri nuvalytų septynias blogiausios būklės aikšteles. Tai kainuotų apie 10 tūkst. litų.

Prospektas susiaurėjo perpus

Kauniečiai susitaikė, kad sniego valymo technika užmiršo kelią į daugiabučių kiemus ir šią žiemą retai arba visai nebeužsuka į mažesnes miesto gatveles, tačiau pavyzdingai nuvalytomis nepavadintume ir kai kurių svarbiausių miesto eismo arterijų.

Sniegą valančios mašinos nesunkiai nuvalo arčiau Nemuno esančios Karaliaus Mindaugo prospekto pusės pirmąją eismo juostą, nes ten paprastai nakčiai niekas automobilių nepalieka. Tačiau kitos prospekto pusės dalis susiaurėjusi perpus. Atkarpoje nuo Maironio iki I.Kanto gatvės automobiliai sustatyti dviem eilėmis. Kai kurie pirmojoje eilėje palikti automobiliai greičiausiai neišvažiuos iki pavasario, nes kelią pastojo sustumto sniego barjeras.

M.Pakalniškis sakė, kad antroje juostoje automobilius palikusių vairuotojų drausminimo žada imtis policija, tačiau prieš tai ji paprašė, kad prospektas būtų nuvalytas kiek įmanoma daugiau. "Kauno švaros" sniego valymo mašinos naktimis nuo sniego atkrapšto po nedidelę prospekto šalikelės atkarpą, tačiau visos pirmosios juostos nepavyks nuvalyti dėl ten žiemojančių automobilių.

Savivaldybė apsisprendė, kad ir Karaliaus Mindaugo prospekte būtų įrengti tam tikrų dienų naktimis statyti automobilius draudžiantys ženklai, tačiau labai abejojama, kad jie bus sustatyti šią žiemą.