Klubas Kauno senamiestyje be licencijos toliau veikia


2010-11-24
Rūta Stankevičiūtė
Klubas Kauno senamiestyje be licencijos toliau veikia

Už prekybą alkoholiniais gėrimais be leidimo nubausto klubo "Shtab" atstovai vėl gali sulaukti pareigūnų vizito. Dabar teigiama, kad klubo svečiai stipriaisiais gėrimais vaišinami, nors ir tai įstatymai draudžia.

Alkoholis liejasi laisvai

Naujas naktinis klubas "Shtab", kurio atidarymą prieš dvi savaites aptemdė Mokesčių inspekcijos pareigūnų patikrinimas, iki vakar nebuvo pateikęs paraiškos, kad gautų licenciją prekybai alkoholiu. Tai patvirtino savivaldybės atstovai.

Penktadieniais ir šeštadieniais dirbančiame klube, kaip aiškino "Shtab" įkūrusios kompanijos "Pure Culture" prodiuseris Mindaugas Jonaitis, svečiai alkoholiniais gėrimais tiesiog vaišinami. Įėjimas į klubą pirmąjį vakarą kainavo 40 litų.

"Nuo to vakaro, kai klubą patikrino Mokesčių inspekcija, neprekiaujame, tik vaišiname, – tikino M.Jonaitis. – Klubo veiklos rezultatais esame patenkinti, sulaukiame daug svečių."

"Kauno diena" rašė, kad lapkričio 12 d. duris atvėrusį klubą patikrino Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) pareigūnai. Jie konfiskavo 26 butelius alkoholinių gėrimų – viskio, romo, degtinės, šampano, kurių vertė siekia 2 tūkst. litų. Kauno AVMI šiuo metu nagrinėja surinktą medžiagą ir rengiasi skirti įmonei baudą.

Iškilo daug neaiškumų

M.Jonaičio teigimu, pradėję rūpintis licencija prekiauti alkoholiniais gėrimais, bendrovės vadovai susidūrė su sunkumais. "Mūsų savivaldybė įdomiai dirba: nežino, kas turi priimti dokumentus, ar Teisės skyrius, ar Licencijų skyrius, ar meras, ar dar kas nors, – bandė aiškinti M.Jonaitis. – Kai išsiaiškinsime viską, bus paprasčiau." Jis tikisi, kad šiandien pavyks pateikti savivaldybės pareigūnams paraišką, atitinkančią reikalavimus.

"Buvome nuėję į savivaldybę, domėjomės, ko reikia, ir ten sužinojome, kokių dokumentų trūksta. Pasirodo, turime pakeisti pastato paskirtį, dabar dirbame su architektais", – pasakojo M.Jonaitis.

Dažniausiai fiksuojami pažeidimai

2010 m. Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija daugiausia pažeidimų nustatė akcizais apmokestinamų prekių laikymo, gabenimo, naudojimo ar realizavimo srityje. Už šį pažeidimą surašyta 13 protokolų. Be to, už prekybos alkoholiniais gėrimais taisyklių pažeidimus surašyta 11 protokolų. Už Alkoholio kontrolės įstatymo pažeidimus šiais metais taikytos ekonominės sankcijos trims įmonėms. Vienai buvo skirta 2 tūkst. litų bauda už tai, kad pilstė vyną parduoti, nors pagal įsigytą licenciją negalėjo to daryti, kitai – už tai, kad pilstė alų, nors pagal įsigytą licenciją negalėjo tokiu būdu pardavinėti. Dėl trečios įmonės vykdomas tyrimas.

Kauno miesto savivaldybės Licencijų ir paslaugų skyriaus vyriausioji specialistė Irena Čubajevienė tokias M.Jonaičio kalbas pavadino melu. "Jie net nepateikė prašymo išduoti licenciją prekybai alkoholiu. Nepamenu, kad per pastarąjį dešimtmetį kas nors būtų taip įžūliai be licencijos prekiavęs alkoholiu. Ne kiekvienas išdrįstų dirbti kaip bobutė iš po skverno", – kalbėjo I.Čubajevienė.

Licencijos gali ir neišduoti

Kauno miesto savivaldybės Licencijų ir paslaugų skyriaus vyriausioji specialistė Milda Ališauskienė atkreipė dėmesį į Alkoholio kontrolės įstatymą, kurio septyniuose puslapiuose vardijami atvejai, kada licencija neišduodama.

"Pateikiami ne visi arba netvarkingi dokumentai, paraiška neteisingai užpildyta, – vardijo M.Ališauskienė. – Parašome įmonei raštą, kuriame išvardijame priežastis, dėl kurių nedavėme leidimo ir iš naujo svarstome prašymą, kai įmonė susitvarko problemas." Jos teigimu, licencija gali būti suteikta ir toms įmonėms, kurios yra pažeidusios Alkoholio kontrolės bei kitus įstatymus.

"Jie ("Shtab" – red. past.) gali gauti licenciją, nors ir yra nubausti. Tas klubas gali pateikti dokumentus, ir mes svarstysime. Bet gali būti ir taip, kad licencijos jie negaus. Mums svarbiausia nenusižengti įstatymui, – užsiminė M.Ališauskienė.

Kauno AVMI atstovė spaudai Virginija Vanagienė stebėjosi "Shtab" atstovų bandymais dirbti be licencijos: "Jeigu jie nori vaišinti svečius, privalo turėti sąskaitą-faktūrą, kurioje būtų nurodyta, kad gėrimai skirti reprezentacijai. Jeigu įmonė nėra gavusi licencijos, ji negali turėti ir sąskaitos-faktūros. Jeigu jie vaišina svečius – vėl pažeidžia įstatymus."