Kauno mero žaisliukas – brangūs advokatai


2010-11-18
Aušra Garnienė
Kauno mero žaisliukas – brangūs advokatai

Savivaldybės Teisės skyriuje dirba 25 specialistai, tačiau Kauno meras Andrius Kupčinskas išlaidauja samdydamas privačius advokatus. Ir ne pačius pigiausius – per dvejus metus jiems sumokėta 1 mln. litų iš mokesčių mokėtojų kišenės.

Pradėjus domėtis, kokiose bylose savivaldybei atstovavo komercinėmis kainomis pasamdyti advokatai, paaiškėjo, kad jų prireikė net bylinėjantis su miesto tarybos nariais. "Byla bylai nelygu. Yra išskirtinių bylų, ir neapsieisi be privačių advokatų paslaugų, nes ginami savivaldybės interesai", – išlaidavimą bandė teisinti A.Kupčinskas.

Dar pavasarį įvairioms partijoms priklausantys Kauno miesto tarybos nariai kreipėsi į teismą ginčydami balandžio 8 d. tarybos sprendimą dėl Kauno 2-osios klinikinės ligoninės ir Kauno Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės sujungimo.

Šie politikai teisme siekia išsiaiškinti, kodėl savivaldybėje nebuvo svarstomas siūlymas sudaryti darbo grupę, kuri atliktų ligoninių sujungimo analizę, taip pat nebuvo reaguojama į siūlymą Raudonojo Kryžiaus ligoninę kaip filialą prijungti prie 2-osios ligoninės.

Užuot patikėjęs šį reikalą Teisės skyriaus specialistams, A.Kupčinskas įgaliojo tris "Nordia Baublys ir partneriai" teisininkus atstovauti savivaldybei teisme. "Tarybos sprendimus reikia vykdyti. Mažuma negali diktuoti daugumai", – paklaustas, kam prireikė samdytis vienus garsiausių (ir, žinoma, brangiausių) advokatų Lietuvoje, filosofavo meras. Teisės skyriui išlaikyti kasmet skiriama 850 tūkst. litų.

Meras tarsi pamiršo, kad Teisės skyriaus funkcija yra atstovauti savivaldybei visų lygių bendrosios kompetencijos ir administraciniuose teismuose, kitose teisėtvarkos institucijose. Už tai šio skyriaus specialistams mokami atlyginimai. Ir kad būtent šią kadenciją savivaldybėje atsirado Teisės departamentas, kuriam dabar vadovauja Dainius Ratkelis.

Advokatų bendrijai "Nordia Baublys ir partneriai" savivaldybė už valandą konsultacijų mokėdavo apie 170 litų. Teisinių paslaugumo teikimo sutartį laimėjusiai advokatų kontorai "Eversheds Saladžius" už valandą bus atseikėjama apie 140 litų.

Daugiau šia tema skaitykite ketvirtadienį "Kauno dienoje".