Kauno medinis paveldas rūpi tik prancūzui?


2011-07-21
Vaida Milkova
Kauno medinis paveldas rūpi tik prancūzui?

Dešimt metų Kaune gyvenantis prancūzas dailininkas Gilles Vuillard‘as kreipėsi į merą Rimantą Mikaitį, kad būtų apsaugotas unikalus medinis miesto paveldas.

Aplink – šiukšlynai

Prancūzas ne pirmus metus stebisi, kaip Žaliakalnyje griūva ir šiukšlynais virsta mediniai namai. Keletą tokių namų jis aptiko Savanorių prospekte, netoli Zanavykų ir P.Kalpoko gatvių.

„Prieš porą metų tie mediniai namai dar buvo su langais ir durimis. Dabar tai – griuvėsių krūvos, sutraukiančios visokio plauko žmones. Ir estetinis vaizdas – baisus, ir smirda. O netoliese – mokykla, šalia vaikščioja mūsų vaikai“, – pastebėjo G.Vuillard‘as ir įteikė merui medinių griuvėsių nuotraukų.

R.Mikaitis teisinosi, kad savivaldybės galimybės nubausti griuvėsių ir šiukšlynais virstančių plotų savininkus – ribotos: „Tokiais atvejais mes dedame vizą: spręsti teisės aktų nustatyta tvarka. Pirmiausia tokius savininkus turime įspėti, paskui sudaryta komisija skiria administracines baudas. Deja, 1 proc. nekilnojamojo turto mokestį galime nustatyti tik įmonėms, juridiniams asmenims. O čia, matyt, yra privatus asmuo.“

Vis dėlto į šiukšlynais virstančius medinukus meras žadėjo atkreipti savivaldybės administracijos Turto skyriaus ir Viešosios tvarkos tarnybos dėmesį.

Lapkričio mėnesį nutarta surengti G.Vuillard‘o kuriamos medinių namų savininkų asociacijos ir miesto paveldosaugos atstovų susitikimą, kuriame namų savininkai galėtų tiesiogiai užduoti jiems rūpimus klausimus ir iš paveldosaugininkų išgirsti, kas leidžiama ir kas ne remontuojant jų namus.

Nereklamuoja turistams

G.Vuillard‘as stebėjosi, kad pasauliniame architektūros kontekste ganėtinai unikalūs Kauno medinukai per mažai reklamuojami turistams.

Tuo galima įsitikininti užsukus į Kauno regiono turizmo informacijos centrą (TIC). Paprašius turistams skirtų lankstinukų apie medinę Kauno architektūrą, centro darbuotoja abejodama perklausė: „Apie medinę Kauno architektūrą?“

Paieškojusi informacijos spaudinių lentynėlėse, vėliau pripažino, kad tokio leidinuko nėra. Paaiškėjo, kad mieste nerengiamos ir su medine architektūra supažindinančios ekskursijos. "Yra viena ekskursija, skirta miesto architektūrai", – teigė TIC darbuotoja. Turistams siūloma pasivaikščioti po Senamiestį ir Centre. Į senosios medinės architektūros turtingus Žaliakalnio ir Panemunės mikrorajonus šios ekskursijos dalyviai neužsuka.

Paklaustas, kodėl nerengiama su miesto medinio paveldo lobiais supažindinanti ekskursija, Kauno TIC direktorius Sigitas Sidaravičius tikino, kad tai esą įtraukta į kitų ekskursijų programas.

Leidinyje – nė vieno medinuko

Kauno miesto savivaldybė finansuoja periodiškai atnaujinamos nemokamai platinamos brošiūros „Kauno architektūra turistams“ leidybą lietuvių ir anglų kalbomis. Tarp 26 leidinyje pristatomų miesto architektūros objektų nėra nė vieno Kauno medinuko. Objektus šiam leidiniui atrinko Kauno TIC samdomi gidai. „Žinoma, reikėtų ir daugiau informacijos šiame leidinyje, ir daugiau leidinių, ir daugiau darbo rankų centre. Tačiau mus labai smarkiai riboja finansai“, – apgailestavo S.Sidaravičius.

„Ekspertų lygiu seniai kalbama, kad Kaunas turi, ką parodyti medinio paveldo srityje. Sunku pasakyti, kodėl iki šiol žinios apie šį paveldą nebuvo paskleistos plačiau. Nereikėtų mums užsiciklinti vien ties kokiu muziejumi ar Pažaislio vienuolynu. Juk žmonės įvairiausi atvažiuoja“, – tikino meras.

Miesto vadovas žadėjo, kad TIC ir savivaldybės administracijos Miesto įvaizdžio ir turizmo skyriui parengs tokią informaciją.

G.Vuillard‘as užsiminė, kad populiarų leidinuką apie medinius Kauno namus, bendradarbiaudamas su architektūros istorike Nijole Lukšionyte, rengiasi išleisti pats.