Istoriniai pastatai liks nuotraukose


2009-03-10
Šarūnė Kutinskaitė
Istoriniai pastatai liks nuotraukose

Laisvės alėjos stūksantis "Merkurijaus" pastatas netrukus liks tik miestiečių prisiminimuose. Permainų žadama ir Kauno pilyje, kur vasarą turėtų prasidėti bokšto atstatymo darbai.

Sukelia įvairių prisiminimų

"Kiek pasimatymų šioje vietoje man paskyrė simpatijos, – ilgesingai žvelgdama į kadaise traukos centru buvusį "Merkurijaus" pastatą atsiduso kaunietė Viktorija – Žinau, kad negalima prisirišti prie materialių dalykų, tačiau sunku slėpti sentimentus šiai vietai. Žiūrėsime, kaip ji pasikeis.

Architektai yra numatę, kad "Merkurijaus" vietoje išdygs pastatas kuriame bus įrengti butai ir įvairūs biurai. Po pastatu bus trijų aukštų požeminė automobilių stovėjimo aikštelė. Neatmetama galimybė, kad ji galėtų būti sujungta su požemine automobilių stovėjimo aikštele, kurią planuojama įrengti už kelių šimtų metrų esančioje Vienybės aikštėje.

Naujieji Kauno "Merkurijaus" prekybos centro savininkai "Homburg valdos" Laisvės alėjoje stūksančio pastato griovimo darbus tikėjosi pradėti šių metų vasarį, iki šiol planai nepradėti įgyvendinti. "Vis dar laukiame", – paklaustas, kodėl niekas nejuda iš vietos, atsakė architektas Algimantas Kančas. Dabar, pasak jo, yra sprendžiami finansiniai reikalai ir dėliojami paskutiniai taškai. "Tuomet prasidės sudėtingos statybos", – prasitarė A.Kančas.

Laukia visų norinčiųjų

Kauno turizmo informacijos centro (TIC) darbuotojai susitaikė su mintimi, kad pilyje šiemet prasidės ne turizmo, o statybų sezonas. Po remonto pilis turėtų pasikeisti neatpažįstamai.

"Visi, kurie domisi Kauno istorija, pilyje privalo apsilankyti šiandien, o ne rytoj", – ragino Kauno TIC direktorius Sigitas Sidaravičius. Jo teigimu, šiuo metu Kauno pilies požemiuose laukiami visi norintieji. Tereikia iš anksto susitarti. Trečiadieniais moksleivių grupės pilyje gali apsilankyti nemokamai.

Skaičiuojantis iki remonto darbų likusį laiką S.Sidaravičius pasidžiaugė, kad praėjusį savaitgalį, vykstant Kaziuko mugei, Kauno pilį aplankė 102 lankytojai. Šiltuoju metų laikotarpiu, TIC direktoriaus skaičiavimais, čia užsuka perpus mažiau kauniečių ir miesto svečių.

Netrukus prasidės tyrimai

Kauno pilies atkūrimo ir pritaikymo visuomenės poreikiams projektas turi būti įgyvendintas ne vėliau kaip iki 2010 m. gegužės 31 d.

Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos finansinių mechanizmo fondas skirs 1,9 mln. litų Kauno pilies bokštui ir daliai gynybinės sienos atstatyti. Savivaldybė pridės likusią dalį – apie 300 tūkst. litų. Pasak Kultūros paveldo skyriaus vedėjo Rimgaudo Miliūkščio, Kauno pilies bastėjos archeologiniai tyrimai prasidės jau netrukus. Tai netrukdys lankytojams pamatyti Kauno pilies požemių. "Tik uždarius bokštą, o tai įvyks ne anksčiau kaip po trijų mėnesių, nebegalėsite įeiti į pilies vidų", – tikino R.Miliūkštis.

Vykdant projektą numatoma pilį pritaikyti turizmo reikmėms. Žadama atkurti ir pritaikyti lankyti Kauno pilies pietryčių bokštą, atnaujinti dalį sienų fragmentų. Be to, planuojama atlikti Kauno pilies bastėjos archeologinius tyrimus, įrengti pilyje vidaus ir lauko inžinerinius tinklus. Tiek tyrimai, tiek restauravimo darbai bus atliekami tik projekte numatytoje Kauno pilies dalyje.