Ieškomas tualeto globėjas


2008-09-16
Aušra Garnienė
Ieškomas tualeto globėjas

Už pusę milijono litų prie Kauno pilies ką tik pastatyto viešojo tualeto kvapas sukiršino miestą valdančius bendražygius.

Derėsis dėl kainos?

Prieš rinkimus nė vienos partijos atstovas nenori prisiimti atsakomybės už šį tualetą, jau pramintą "auksiniu konteineriu".

Oficialiai tualetas neatidarytas, tačiau čia užsukusiems turistams leidžiama juo pasinaudoti. Konteineryje kol kas nešviečia elektros lemputės, bet bėga vanduo, laikikliuose padėtas tualetinio popieriaus. Apkūnesniam žmogui pasinaudoti šiuo tualetu gali būti sudėtinga – patalpos labai ankštos.

Iki šiol miesto valdžia karštligiškai neigė, kad 500 tūkst. litų per didelė kaina konteineriniam tualetui įrengti. Nekilnojamojo turto agentai už tokią sumą Kaune tikrai norintiesiems suras naują namą.

Vakar Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Romaldas Rabačius pripažino, kad abejonių kelia speciali antivandalinė įranga ir tualeto dydis. "Gavome ne tą produktą, kurio tikėjomės. Tualetą įrengusi įmonė "TK sprendimai" sugalvojo prasisukti pigiau", – prasitarė R.Rabačius.

Laikinam statiniui įvertinti sudaryta komisija, kuriai vadovauja Jonas Žališkevičius, turės nuspręsti, ar tualetas tinkamas naudoti. R.Rabačiaus teigimu, su darbus atlikusia įmone reikėtų derėtis dėl kainos. "Kol kas pinigai nesumokėti. Jeigu matysime, kad tualetas neatitinka konkurso reikalvimų, tarsimės dėl perpus mažesnės kainos", – žadėjo administracijos direktoriaus pavaduotojas. Tualetui dar nepradėjus veikti, vakar vienos statinio durų buvo subraižytos.

Sukiršino ir bendražygius

Kauno vicemerui Rimantui Mikaičiui vakar teko miesto tarybos Antikorupcijos komisijai teisintis, kad jis nėra "auksinio" tualeto globėjas. "Gal pavadinimas "Mikaičio tualetas" atsirado dėl to, kad aš kuruoju turizmą? Administracijos direktorius Vygantas Gudėnas atsako už tualeto įrengimo procesus, bet savo rašte įrašė, kad aš kuruoju tualeto statybą", – stebėjosi R.Mikaitis.

Kartu su konservatoriumi V.Gudėnu jis priklauso Kauną valdančiai daugumai, tačiau vakar koalicijos bendražygiai nevengė ir skambesnių epitetų vieni kitiems.
Demonstratyvų R.Mikaičio svarstymą surengęs Antikorupcijos komisijos pirmininkas konservatorius Raimundas Kaminskas domėjosi, ar ne per didelė viešojo tualeto kaina.
Vicemeras tokius Antikorupcijos komisijos veiksmus pavadino politiniais žaidimais

"Jeigu komisijai tikrai rūpėtų išsiaiškinti, kaip atsirado tokia tualeto kaina, jie keltų visus dokumentus, o ne kviestų į posėdį mane", – "Kauno dienai" sakė vicemeras. Jis pripažino, kad tualeto kaina tikrai didelė. Anot R.Mikaičio, tai ne pats sėkmingiausias viešasis pirkinys, kurį atliko savivaldybės administracija bei viešųjų pirkimų komisija.
Komisijos narys Gintaras Furmanavičius pažėrė kaltinimų paveldosaugininkams, kurie tris kartus keitė viešojo tualeto prie Kauno pilies vietą. "Kada pagaliau ši institucija atsakys už savo neapsisprendimą? Juk tam eikvojamos lėšos", – retoriškai klausė G.Furmanavičius.

Antikorupcijos komisijos nariai nepasinaudojo proga pateikti klausimų posėdyje dalyvavusiems Komunalinio ūkio skyriaus atstovams, kurie tiesiogiai rūpinosi statomu tualetu. Nuspręsta ir "toliau rinkti su šiuo klausimu susijusią medžiagą". "Žinome, kad korupcija yra ne viešas, o latentinis reiškinys", – rėžė R.Kaminskas.

Kaltina pinigų plovimu

Viešųjų pirkimų komisijos pirmininkas Raimundas Mačikėnas tikino, kad didelę tualeto kainą esą nulėmė specifiniai reikalavimai. Jo teigimu, Lietuvoje tokius tualetus tiekiančių įmonių labai mažai, o viešajame konkurse dalyvavo tik dvi. Įmonė "Eismas" siūlėsi tualetą pastatyti už 856 tūkst. litų. Įmonė "TK sprendimai" laimėjo konkursą ir įrengė tualetą už 535 tūkst. litų. Pats konteineris kainavo 212 tūkst. litų.

Šiek tiek anksčiau turistams su nameliais ant ratų skirtoje aikštelėje Jonavos gatvėje buvo pastatytas konteinerinis tualetas, kuris su visa įranga ir komunikacijomis savivaldybei kainavo apie 200 tūkst. litų. Šį tualetą įrengusi įmonė "Focus" konkurse dėl tualeto prie Kauno pilies nedalyvavo. "Negalime vertinti vien pagal kainą. Reikia žiūrėti ir techninius parametrus. Kiek žinau, kempingo aikštelėje tualetas yra paprastesnis už pastatytąjį prie pilies", – skirtumus bandė aiškinti R.Mačikėnas.

Opozicijos atstovas Arvydas Garbaravičius buvo kategoriškas ir tualeto pastatymą už pusę milijono litų įvardijo kaip pinigų plovimą. Nusivylęs Antikorupcijos komisijos neveiklumu, jis svarsto galimybę kreiptis į prokuratūrą.

Panašių tualetų kainos

Palangoje trys konteineriniai tualetai įrengti už 380 tūkst. litų.
"Alga grupė" tokius tualetus gamina už 25–80 tūkst. litų.
Nidoje "Alga grupė" įrengė du tualetus už 200 tūkst. litų.
"Ryterna" tualeto konteinerį pagamintų už maždaug 100 tūkst. litų.

Kauniečių komentarai

franzis

už tokius pinigus galėjo pastatyti kotedžą, kiekviename kambaryje įrengiant po
tualetą ir vonią.

rukas

Geriau jau būdelę su skyle būtų pastatę. Ir miestui pigiau kainuotų ir
turistams atrakcija būtų.

klausimas

Palaukit. Jei apgavo su tualetu, tai gal su sporto arena irgi taip pat bus?