Gyvenimas po sniegu. Kitas išbandymas – trečiadienį


2009-01-05
Tadas Širvinskas
Gyvenimas po sniegu. Kitas išbandymas – trečiadienį

Kauną užgriuvo stichinė nelaimė. Vieni neregėtu sniego sluoksniu padengto miesto gyventojai džiaugėsi pagaliau atėjusia žiema, kiti keiksnojo gatvių nespėjančius valyti darbininkus.

Dirbo visą naktį

Šeštadienį Kaunas pabudo apklotas sniego patalais. Daugeliui jis pakėlė nuotaiką. Vaikai skubėjo į lauką, suaugusieji, gerdami ryto kavą, dairėsi pro langą, fotografavo baltus medžius ir sniegu užverstus kelius. Sniego pakako, bet snigti nesiliovė ir toliau. Po pietų be perstojo kastuvais mosikavusių kiemsargių darbas pradėjo atrodyti bergždžias, pusnyse ėmė strigti automobiliai. Sniego pridrėbė tiek, kad kai kurie miestiečiai susidūrė su sunkumais norėdami išvažiuoti iš slėnyje įsikūrusio Kauno centro. "Ištrūkti iš centro prireikė valandos. Apsisukau ir grįžau nuo kelių įkalnių, nes mačiau, kad automobiliai į jas negali pakilti. Net Savanorių prospektu ant kalno nebuvo galima užvažiuoti. Nesuprantu, ką veikia kelininkai", – ir pyko, ir šypsojosi kaunietė Diana.

Didžiąją miesto dalį nuo sniego įsipareigojusios vaduoti "Kauno švaros" atstovai tikina dirbę visu pajėgumu. Pirmoji technika išvažiavo 9 val. ryto. Visą dieną sniege skendusias pagrindines gatves skrodė septyni sunkvežimiai, pukšėjo keli traktoriai. Tačiau to buvo per maža. Iš "Kelių remonto grupės" (KRG) pasamdytos dar keturios mašinos. Keliai buvo valomi visą naktį. "Visą šeštadienį situacija buvo labai bloga. Įkalnes valėme po 5–6 kartus, bet to nepakako. Daug nereikia, kad jose sustotų eismas. Jei užklimpsta sunkvežimis, o mes tą pačią minutę neprivažiuojame, eismas iškart sutrinka", – po visos nakties darbo apsnūdęs kalbėjo "Kauno švaros" generalinio direktoriaus padėjėjas miesto valymo reikalams Algis Milčius.

A.Milčiaus teigimu, situacija galėjo būti dar blogesnė, jei KRG šeštadienį 6 val. ryto nebūtų pradėjusi barstyti gatvių druska. Įkalnėse jos berta ne vieną kartą.

Miesto vadovas Andrius Kupčinskas priekaištų "Kauno švarai" neturėjo. "Kokie gali būti priekaištai. Čia juk stichinė nelaimė. Varo jie išsišiepę. Visi darbininkai išvaryti į gatves", – sakė meras.

Eismas strigo ne tik mieste. Šeštadienio vakarą užsikimšo "Via Baltica" nuo IX forto iki Akademijos.

Paskelbė gąsdinančią prognozę

Vakar vidurdienį sušauktas Kauno miesto ekstremalių situacijų valdymo centro išplėstinis koordinavimo grupės posėdis. Kaunas paskelbtas stichinės nelaimės zona. Ekstremali situacija skelbiama, kai sniego dangos storis pasiekia 30 cm. Kaune iki sekmadienio ryto buvo susidaręs 44 cm sniego patalas. Tuo metu šalies šiaurės rytuose sniego tebuvo 2–6 cm.

Miesto Civilinės saugos tarnybos vedėjo Jono Griškevičiaus teigimu, Kaune tiek sniego nebuvo nuo 1995 m. O A.Milčius prisiminė, kad tokia sunki kova su sniegu gatvėse buvo maždaug prieš 30 metų.

Vakar dieną pagrindinės miesto gatvės jau buvo beveik išvaduotos nuo sniego. Tačiau sniego valytojai apsisukimų nemažino. Kova su sniegu nenutraukta, nes sinoptikai paskelbė gąsdinančią prognozę – trečiadienį vėl gali imti stipriai snigti ir pustyti.

Prašo miestiečių pagalbos

Karui su sniegu iš miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Vyganto Gudėno rezervo skirta 300 tūkst. litų.

Vakar po pietų pradėtos valyti šalutinės gatvelės ir šaligatviai. Per praėjusią naktį planuota iš sniego gniaužtų išvaduoti viešojo transporto stoteles, privažiavimo keliukus prie medicinos ir švietimo įstaigų.

A.Kupčinskas kreipėsi į gyventojus, kad šie, jei įmanoma, nesinaudotų savo transporto priemonėmis ir pasirūpintų nukasti sniegą iš savo valdų. "Be gyventojų pagalbos savivaldybė sunkiai susitvarkys", – pabrėžė meras.

Šiandien iš kai kurių miesto vietų bus pradėtas vežti sniegas, kai kur jis tiesiog bus stumdomas į krūvas, nes, pavyzdžiui, visam sniegui išvežti iš Laisvės alėjos gali neužtekti ir 200 tūkst. litų.

Neatmetama galimybė pagalbos kreiptis į kariškius.

"Reikia, kad iki trečiadienio gyventojai padėtų atkasti kiemus, šaligatvius, nusivalytų namų stogus, kad šie nepradėtų lūžinėti. Reikia patraukti visas ne vietoje pastatytas mašinas, atkasti hidrantus, nes ugniagesiai jų neberanda", – numatytus skubius darbus vardijo Civilinės saugos tarnybos vedėjas J.Griškevičius.

Jo teigimu, dabar iškritęs sniegas nemažai bėdos gali padaryti ir vėliau – tirpdamas pavasarį sukelti didelius potvynius.


Teresė Kaunienė


Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė

Laukia dvi šaltos naktys ir dienos. Iki antradienio antrosios dienos pusės tvyros olimpinė ramybė, bet kai kur naktimis gali paspausti šaltukas iki 18 laipsnių šalčio. Dienos bus saulėtos, bet šaltos. Antradienį po pietų turėtų pradėti šilti, ims kilti vėjas, o trečiadienį orai išvis bus bjaurūs. Užgrius ciklonas, vėjas pakils iki 7–12 m/s, snigs, kils pūgos. Oro temperatūra bus 3–8 laipsniai šalčio, bet šaltis jausis labiau dėl smarkaus vėjo. Ketvirtadienį vėl ims suktis vėjas. Jis iš Šiaurės atneš šaltį, vėjas nurims, bet neilgam. Jau kitą dieną turėtų užgriūti naujas ciklonas. Laukia permaininga savaitė. Nieko nepadarysi, čia Lietuva – nieko nėra nepastovesnio už orą.


Kaune prisnigo daugiausia

Miestas Sniego dangos storis (cm)

Kaunas 44

Vilnius 27

Raseiniai 18

Telšiai 17

Laukuva 17

Šaltinis: Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba


KAUNO MIESTO MERO KREIPIMASIS Į GYVENTOJUS DĖL SUSIDARIUSIOS EKSTREMALIOS SITUACIJOS MIESTE

Sausio 3 d. dėl smarkaus snygio Kauno mieste susidarė ekstremali situacija. Per 12 val. iškrito 44 cm sniego, t. y. dvigubai daugiau nei Lietuvos vidurkis, susidarė pati blogiausia padėtis Lietuvoje.

Sausio 7 d. prognozuojamas snygis iki 15 cm. Nežiūrint į tai, kad miesto gatvės nuo sniego valomos visu pajėgumu ir ištisą parą, tačiau dar daug šalutinių gatvių ir kiemų teritorijų yra nenuvalytos. Todėl prašome miesto gyventojus nusikasti privažiavimo kelius į kiemų teritorijas ir keliukus prie šiukšlių konteinerių, priešgaisrinių hidrantų, nuvalyti namų stogus, į darbą vykti visuomeniniu transportu, nes stovėjimo aikštelės yra užsnigtos, nėra galimybės statyti privačių automobilių.

Rekomenduojame gyvenamųjų namų bendrijų pirmininkams, namų komendantams, privačių namų savininkams organizuoti sniego valymą priskirtose teritorijose. Prekybos centrų vadovams – organizuoti sniego valymą nuo stogų, siekiant išvengti pastatų griūties nuo sniego svorio.

Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas