Gripas pasiglemžė paauglį, bet medikai ragina nepanikuoti


2009-11-19
Marijana Jasaitienė
Gripas pasiglemžė paauglį, bet medikai ragina nepanikuoti

Vadinamasis kiaulių gripas Lietuvoje pareikalavo pirmosios aukos. Nuo šios ligos mirė trylikametis Kauno šv.Mato vidurinės mokyklos moksleivis.

Sirgo šešias dienas

Kauno medicinos universiteto Vaikų ligų klinikos medikai patvirtino: jų ligoninėje užvakar mirė kaunietis paauglys, pandeminiu gripu sirgęs šešias dienas.

"Tai buvo stiprus, sveikas, jokiomis gretutinėmis ligomis nesirgęs pacientas. Dėjome maksimalias pastangas jo gyvybei išgelbėti, tačiau to padaryti nepavyko", – apgailestavo Vaikų konsultacinės poliklinikos administratorė ir Vaikų intensyviosios terapijos skyriaus gydytoja Ilona Stirbienė.

Berniukas susirgo praėjusį ketvirtadienį. Liga pasireiškė gripui įprastais simptomais: sloga, karščiavimu, kosuliu. Prisidėjus dusuliui ir skausmui krūtinėje, o tai atsitiko trečią ligos dieną, tėvai vaiką atvežė į Kauno medicinos universiteto klinikas.

"Pastaruoju metu į Vaikų ligų klinikos priėmimo skyrių per parą atvežama 60–70 sergančių, dažniausiai – karščiuojančių vaikų. Ne visus juos guldome į ligoninę – kitaip Klinikos plyštų. Be to, ne visiems reikalingas stacionarinis gydymas", – tvirtai pabrėžė gydytoja I.Stirbienė.

Šv.Mato vidurinės mokyklos moksleivis buvo paguldytas į ligoninę. Tyrimai patvirtino, kad vaikinas užsikrėtęs naujuoju A(H1N1) virusu. Jis gydytas antivirusiniais ir kitais vaistais, tačiau sveikatos būklė smarkiai blogėjo, liga progresavo. Nepaisant visų intensyvios terapijos ir reanimacijos priemonių berniukas užvakar vakare mirė.

Gydytojai ramina

Gydytoja I.Stirbienė, komentuodama šią tragiškai pasibaigusią ligos istoriją, daugiau detalių neatskleidė. Teikti informaciją apie ligonį be jo sutikimo medikams neleidžia Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymas. Medikė tepasakė, kad dar vienas mirusiojo šeimos narys serga gripu ir pabrėžė, kad ši mirtis nesuteikia jokio pagrindo visuomenės panikai.

"Pandeminiu gripu gali sirgti kas penktas šalies gyventojas. Tai nesunki liga, komplikacijos atvejų nuo jos pasitaiko retai, o iš 100 tūkst. gyventojų miršta maždaug trys. Mirčių per autoavarijas ir savižudybių statistika daug didesnė", – ramino I.Stirbienė.

Privalu būti namuose

Pastarosiomis dienomis pandeminis gripas buvo įtartas trims Kauno medicinos universiteto Vaikų ligos klinikos pacientams. Atlikus tyrimus, dviem iš jų ši liga nepasitvirtino. Tačiau viena penkiolikos metų mergina, kuriai buvo įtartas naujasis gripas, tik šeštą intensyvaus gydymo dieną pradeda savarankiškai kvėpuoti.

Pakilusi kūno temperatūra, sloga, sausas kosulys, gerklės skausmas yra pirmieji ir sezoninio, ir pandeminio gripo simptomai. Juos pajutus privalu sėdėti namuose, kad virusu neužkrėstume bendramokslių ar bendradarbių. Būtina plauti rankas, gerti daug skysčių. Antibiotikų vartoti tikrai nereikia, jie viruso neveikia.

"Tačiau jei sunkėja ir dažnėja kvėpavimas, ima skaudėti krūtinę, tai gali būti gripo komplikacijų simptomai. Juos pajutus būtina skubėti pas gydytojus", – aiškina gydytoja I.Stirbienė.

Nuo paprasto gripo

Penkiolikametė, kuriai buvo įtartas kiaulių gripas, tebegydoma Vaikų ligų klinikos Intensyvios terapijos skyriuje. Ji atrodo išsekusi, išbalusi, suprakaitavusi.

"Galvojome, kad susirgo sušilusi ir suprakaitavusi per fizinio lavinimo pamoką, kuriai pasibaigus, perpūtė vėjas. Grįžusi iš mokyklos dukra pranešė, kad sirgs", – jau atlėgstanti nuo ligos baimės pasakojo mama, nesitraukianti nuo sergančios dukters lovos.

Mergaitė pasijuto blogai po keturių dienų. Pakilo temperatūra, bet pareiginga devintokė išgėrė paracetamolio ir išėjo į mokyklą, nes reikėjo rašyti matematikos kontrolinį darbą.

Šeimos gydytojos paskirti vaistai ligonei nepadėjo. Po dviejų dienų mergaitę pradėjo dusinti, širdis plakė dvigubu tempu. Tėvai nuvežė dukrą į rajono, kuriame gyvena, ligoninę. Čia paskyrė antibiotikų, bet sveikatos būklė blogėjo. Po dar dviejų dienų ligonė jau labai sunkios būklės buvo pervežta į Klinikų Vaikų intensyvios terapijos skyrių.

"Kaune pradėjus gydymą dukra pasijuto geriau. Dabar jau šypsosi, pradeda savarankiškai kvėpuoti ir valgyti", – vakar šypsojosi ir mergaitės mama.

Virusas ir bakterijos

Kaip virusas gali nužudyti sveiką žmogų? Virusas gali sukelti ūmų plaučių, smegenų uždegimą. Jis pažeidė daug užvakar mirusio berniuko organų.

"Staigi mirtis gali ištikti pirmą ar antrą ligos dieną. Trečią ketvirtą gali prisidėti bakterinė infekcija, nes virusas pažeidžia gleivinę, tarsi atsidarydamas vartus įeiti į organizmą. Tai yra dar dažnesnė mirties priežastis", – nepaguodė gydytoja I.Stirbienė.

Tačiau įšgąsčiui, klausantis šių teiginių, gydytoja pagrindo nemato. Viską lemia žmogaus imunitetas, atsparumas ligoms. Be to, nuo įprasto gripo yra vakcinos ir skiepytis reikia.

Gydytoja pabrėžė, kad didelėje jos šeimoje šį sezoną gripu susirgo septyni asmenys. I.Stirbienė turi 7 vaikus ir 9 vaikaičius. Jokių antibiotikų nei priešgripinių vaistų jiems neskyrė, artimieji pasveiko laikydamiesi ligoniams būtino režimo.

"Svarbiausia – nepanikuoti. Panika yra predisponuojantis daugelio ligų faktorius. Dar senovės romėnai yra pastebėję, kad karo nugalėtojų žaizdos gyja daug greičiau", – apibendrino Kauno medicinos universiteto klinikų Valdymo tarnybos direktorius gydytojas Edmundas Varpiotas, apgailestaudamas dėl jauno Klinikų paciento mirties.


Nauja antivirusinių vaistų siunta

Sveikatos apsaugos ministerijos praneša, kad šiomis dienomis paklausių antivirusinių vaistų gamintojai tenkina visų vaistų didmeninių prekybos įmonių užsakymus. Anitivirusinio vaisto "Tamiflu" gamintojai žada artimiausiu metu pateikti naują šio vaisto siuntą Lietuvai. Farmacijos departamento duomenimis, labiausiai paklausios yra "Tamiflu" kapsulės, o preparatas suspensijos forma nėra labai perkamas. Vaistinėse taip pat pakanka kito efektyvaus anitivirusinio vaisto "Relenza" inhaliacine forma.


Asmens apsaugos priemonės

Gripas yra virusinė infekcija, kuri dažniausia plinta nuo žmogaus žmogui jam kosint, čiaudint ir per tiesioginį ar netiesioginį sąlytį nuo sergančio žmogaus per rankas ar odą.

Nelankykite sergančių žmonių, jeigu tai nėra būtina. Kruopščiai plaukite rankas su muilu ir vandeniu, ypač po kosėjimo ar čiaudėjimo. Alkoholio turintis tirpalas mažina viruso plitimą per rankas. Venkite liesti akis, nosį, burną. Virusai dažniausiai plinta, kai žmogus paliečia gripo virusu infekuotą aplinkos daiktą ir po to – savo veidą (akis, nosį, burną).

Sergantis asmuo čiaudėdamas ar kosėdamas turi prisidengti burną ir nosį vienkartine nosinaite. Sergantys suaugusieji gali užkrėsti kitus asmenis maždaug 5 dienas po pirmųjų simptomų, o vaikai – maždaug 7 dienas po pirmųjų simptomų.

Medicininių kaukių dėvėjimas yra tik dalis visų kitų naudojamų asmens apsaugos priemonių. Sveiki žmonės turi dėvėti medicininę kaukę, kad išvengtų atsitiktinio sąlyčio su sergančio žmogaus kvėpavimo takų sekretais, jiems čiaudint ir kosint. Žinant, kad kaukės išorinė pusė yra užkrėsta, reikia ją nusiimti tik už raištelių, įdėti į plastikinį maišelį ir išmesti.