Gatvė – šantažo įrankis


2008-10-29
Tadas Širvinskas
Gatvė – šantažo įrankis

Marvelės gatvė jau baigta, tačiau ją tiesusi bendrovė "Kamesta" grasina, kad gatvės neatidarys, kol savivaldybė neprisimins praeities skolų.

Užtvėrė betono blokais

Kauno vairuotojai lapkričio laukė lyg išganymo. Kitą mėnesį planuota atidaryti M.K.Čiurlionio tilto estakadą, "Via Balticos" transporto mazgą ir juos sujungsiančią Marvelės gatvę. Kada bus ši atidaryta, ypač laukta. Metų metus siaurą ligšiolinę Marvelės gatvę užkimšdavęs automobilių srautas tapo prakeiksmu šalia gyvenantiems žmonėms.

Prieš porą savaičių kalbėta, kad nauja, plati, keturių eismo juostų gatvė gali būti atidaryta iki Vėlinių. Ji jau baigta, tačiau kelią užtvėrė betono blokai. Juos ten pastatė gatvę įrengusi "Kamesta". Bendrovės vadovai blokų neketina patraukti, kol neįsitikins, kad Kauno savivaldybė neįsipareigos įmonei sumokėti maždaug 6 mln. litų.
"Gatvė – senų problemų įkaitė. Už ją atsiskaityta, tačiau "Kamesta" nesutinka  atidaryti Marvelės gatvės, kol savivaldybė neįsipareigos sumokėti už krantinės ir Vytauto Didžiojo tilto transporto mazgo įrengimą", – aiškino Kauno miesto savivaldybės Statybos skyriaus vedėjas Vygimantas Abramavičius.

Ginčai įstrigo teisme

Visus tris objektus: Vytauto Didžiojo tilto transporto mazgą, krantinę ir Marvelės gatvę – statė ir tiesė "Kamesta". Ginčai tarp bendrovės ir savivaldybės apogėjų pasiekė pavasarį. Bendrovė apkaltino savivaldybę, kad ši nežada mokėti maždaug 4,7 papildomų mln. litų už krantinės įrengimą ir padavė ją į teismą. Savivaldybė tikina, kad "Kamestai" šių pinigų negali sumokėti, nes darbai už juos atlikti nepasirašius sutarčių.
"Dėl papildomų darbų nebuvo pasirašyta jokios sutarties, o "Kamesta" už juos reikalauja pinigų. Negalime mokėti, kol nėra jokio teisinio pagrindo. Kaip teismas nuspręs, taip ir bus", – kalbėjo savivaldybės administracijos direktorius Vygintas Gudėnas.

"Savivaldybė staiga nieko nebeatsimena ir nežino. Svarbiausia, kad nėra dėl ko ginčytis. Už visus atliktus darbus pati savivaldybė yra pasirašiusi", – V.Gudėnui prieštaravo bendrovės "Kamesta" generalinis direktorius Valentinas Marcinkevičius.
Įmonės vadovo teigimu, teisminis procesas jau būtų įsibėgėjęs, jei savivaldybė jo specialiai nevilkintų. Pastarosios atstovai bendrovę kaltina tuo pačiu.

Pati nukelti negali

"Kamesta" iš savivaldybės taip pat siekia atgauti 1,3 mln. litų, kuriuos išleido papildomiems Vytauto Didžiojo tilto transporto mazgo įrengimo darbams. V.Gudėnas sako, kad bendrovė pinigų reikalauja be pagrindo, nes pagal koncesijos sutartį "Kamestai" objektas priklausys ateinančius 23 metus. Už mazgo įrengimą ir priežiūrą savivaldybė kasmet mokės koncesijos mokestį.

Jei bendrovė ir savivaldybė nesutars be teismų pagalbos, Marvelės gatvės atidarymas gali būti atidėtas neribotam laikui. Savivaldybė pati blokų nuo kelio nukelti negali, nes įstatymai tokius objektus eksploatuoti leidžia tik po to, kai tai nusprendžia ir rangovas, ir užsakovas.