Garliavoje parduodama bažnyčia


2009-05-05
Vereta Rupeikaitė
Garliavoje parduodama bažnyčia

Buvusios liuteronų bažnyčios pastatas Garliavoje po mėnesio bus parduodamas iš varžytinių. Į jį krypsta Ekumeninės bažnyčios atstovų žvilgsnis, tačiau šventovėje gali steigtis bet kas.

Turtą areštavo antstoliai

Garliavos miestelyje, netoli pagrindinės Vytauto gatvės stūksantis 234 kv. m. ploto buvusios šventovės pastatas su kiemo aikštele bus siūlomas įsigyti už 109,92 tūkst. litų pradinę kainą. Šio turto savininkė – bendrovė "Art caffe". Už skolas šis įmonės turtas areštuotas ir birželį bus parduodamas iš varžytinių.

Įmonė "Art caffe" registruota neveikiančios, senais pastoliais paramstytos, šiukšlynais apsuptos šventovės adresu. Telefonų, kuriais būtų galima susisiekti su bendrovės atstovais, nenurodoma.

Antstolė Gita Andrijauskienė teigė su savininkais susisiekianti registruotais laiškais.

Už keliolikos metrų nuo apirusio bažnyčios pastato – prekybos centras, iš kitų pusių jį supa individualūs gyvenamieji namai.

Daugiau nei prieš šimtmetį šventovė statyta evangelikams liuteronams, sovietmečiu ji buvo paversta kailių apdirbimo dirbtuvėmis. Prieš du dešimtmečius bažnyčia grįžo liuteronams, tačiau sakralinė veikla joje neatsigavo.

Pardavė už simbolinę kainą

Liuteronų bendruomenei šio pastato atstatymas buvo neįkandamas, o ir liuteronų Garliavoje likę vos keli.

"Bažnyčios atstatymas buvo visiškai neįmanomas. Kalbėjau su architekte, ji pasakė, kad reikėtų mažiausiai 3 mln. litų. Tada skelbėme, gal atsiras norinčiųjų ją atstatyti, ieškojome rėmėjų, tačiau bažnyčios niekas nenorėjo ir už dyką", – prisiminė Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčios Kauno parapijos buvęs pirmininkas Almutas Dravininkas.

Evangelikų liuteronų atstovai apsidžiaugė, kai maždaug prieš penkerius metus šventovės pastatu susidomėjo dailininkė Edita Stankevičiūtė-Righetto. Ištekėjusi už italo, moteris su vyru įsigijo apleistą bažnyčią už simbolinę kainą ir pasišovė joje įrengti kultūros bei meno centrą.

"Nekilnojamojo turto vertintojai buvusios šventovės pastatą įvertino 10–15 tūkst. litų, mums sumokėjo šiek tiek daugiau", – neslėpė A.Dravininkas.

Prasidėję šventovės pastato remonto darbai po kurio laiko nutrūko, pastatas taip ir liko aptvertas mediniais pastoliais, uždangstytais langais, tik šventovės stogą spėta paremontuoti. Liuteronų kunigo žiniomis, dailininkės vyras atsisakė toliau finansuoti šį projektą.

Regi maldos namus

Neapsikentusi miestelį darkančiu reginiu Garliavos seniūnė Rasa Raimonda Grigienė pati ėmėsi ieškoti griūvančio pastato šeimininkų. Jai pavyko išsiaiškinti, kad "Art Caffe" yra E.Stankevičiūtės-Righetto įsteigta firma, kuri nevykdo veiklos.

Seniūnės žiniomis, šventovės pastatas su aikštele yra parduodamas, juo domisi Ekumeninės bažnyčios bendruomenė. Pastaroji esą atstatytų pastatą ir įkurtų maldos namus, sutvarkytų aplinką.

Nenorėjęs prisistatyti Ekumeninės bažnyčios atstovas "Kauno dienai" patvirtino, kad buvusios bažnyčios pastatą planuota įsigyti, šios idėjos kol kas neatsisakyta.

"Jei pastatas bus nupirktas, jame įsikurs tai, kas buvo, – maldos namai", – teigė pašnekovas. Kokiomis lėšomis būtų perkama ir atstatoma bažnyčia, jis teigė neturįs žinių.


Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio vedėja Irena Vaškelienė:

Mūrinė liuteronų bažnyčia Garliavoje pastatyta 1860–1870 m. Karo metais ji nemažai nukentėjo, o tarpukariu pagal inžinieriaus Antano Gruodžio projektą ji buvo atstatyta. Tai klasikiniai maldos namai, jie nėra kažkokie išskirtiniai. Saugotini turi būti pastato tūris, bokštas, šlaitinis stogas, medinės gegnės, arkinės nišos, piliastrai, karnizai, betoninė fasado apdaila. Maldos namų funkcija nėra saugoma. Svarbiausia, kad pritaikant pastatą nebūtų suniokotas bažnyčios įvaizdis. Pastatas gali būti naudojamas daug kam, bet jame neturi būti privarstyta daug pertvarų, kad nebūtų sugadinta jos erdvė. Pastatas į nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą įtrauktas 2005 m. Sovietmečiu pastato tūriui nebuvo labai pakenkta, tačiau laikui bėgant jis labai susidėvėjo.