Apleistas paminklas lakūnams


2008-07-04
Vir­gi­ni­ja Sku­čai­tė
Apleistas paminklas lakūnams

Neapš­vies­tas, pur­vi­nas, ap­sup­tas vie­to­mis žo­lė­mis ap­žė­lu­sia aikš­te - taip at­ro­do S.Da­riaus ir S.Gi­rė­no pa­mink­las 75-ųjų skry­džio me­ti­nių iš­va­ka­rė­se.

Prieš 15 me­tų Ąžuo­ly­no pa­kraš­ty­je, prie Kū­no kul­tū­ros aka­de­mi­jos, bu­vo pa­sta­ty­tas pa­mink­las S.Da­riui ir S.Gi­rė­nui (skulp­to­rius Juo­zas Šli­vins­kas, ar­chi­tek­tas Al­gi­man­tas Nas­vy­tis).

Tuo­met pri­trū­ko lė­šų pa­mink­lo ap­lin­kai su­tvar­ky­ti. Šių me­tų pra­džio­je Lie­tu­vos au­to­mo­bi­lių ke­lių di­rek­ci­ja šiems dar­bams sky­rė 800 tūkst. li­tų.

„Pa­mink­las mū­sų gar­siau­siems la­kū­nams pa­ten­ka į Spor­to šlo­vės alė­jos Kau­ne te­ri­to­ri­ją. Jai su­tvar­ky­ti bu­vo skir­ti ne­ma­ži pi­ni­gai, pa­reng­ta są­ma­ta, ta­čiau iki šiol nie­ko ne­pa­da­ry­ta", - pik­ti­no­si vie­na Spor­to šlo­vės alė­jos ini­cia­to­rių, bu­vu­si daug­kar­ti­nė Lie­tu­vos mo­te­rų ru­tu­lio stū­mi­mo re­kor­di­nin­kė Kris­ti­na Ke­tu­ra­ky­tė.

Paš­ne­ko­vė ste­bė­jo­si, kad aikš­tė­je prie pa­mink­lo au­ga žo­lė, kaž­kas išar­dė da­lį aikš­tės grin­di­nio, per siū­les ap­te­kė­jęs obe­lis­kas. Ant pa­mink­lo mė­to­si sau­lėg­rą­žų lukš­tai, smul­kios šiukš­lės, o už jo nu­ga­ros at­si­ve­ria ne­ma­lo­nus akiai vaiz­de­lis. Obe­lis­ko fi­gū­ros se­niai ne­beapš­vie­čia­mos nak­tį.

K.Ke­tu­ra­ky­tė sa­kė, kad to­kia pa­mink­lo ap­lin­ka ju­bi­lie­jaus iš­va­ka­rė­se - tai ne tik mies­to sa­vi­val­dy­bės, bet ir čia įsi­kū­ru­sios Kū­no kul­tū­ros aka­de­mi­jos, jos auk­lė­ti­nių ne­pa­gar­ba S.Da­riui ir S.Gi­rė­nui.

Ko­mu­na­li­nio ūkio sky­riaus va­do­vas Va­lius Knok­ne­ris sa­kė ži­nąs apie ke­lių di­rek­ci­jos lė­šas. „Jos skir­tos ne tik pa­mink­lo priei­goms, bet ir Spor­to gat­vei tvar­ky­ti. Tai su­dė­tin­gas už­da­vi­nys. Da­bar yra pro­jek­tuo­ja­mi mi­nė­to komp­lek­so ­tvar­ky­mo dar­bai. Tik po to bus pa­skelb­tas kon­kur­sas", - aiš­ki­no jis. Pak­laus­tas, ar ne­ga­li­ma bū­tų ir be pro­jek­to aptvarkyti aplinką ir ap­švies­ti pa­mink­lą, V.Knok­ne­ris paža­dė­jo, kad tai bus pa­da­ry­ta ik lie­pos 17 die­nos.



La­kū­nų at­mi­ni­mas

S.Da­rius ir S.Gi­rė­nas žu­vo Sol­di­no apy­lin­kė­se 1933 me­tų lie­pos 17-osios nak­tį. Taip nu­trū­ko „Li­tua­ni­cos" skry­dis, tru­kęs 37 val. 11 min.

La­kū­nai po mir­ties ap­do­va­no­ti Vy­čio Kry­žiaus V laips­nio or­di­nu, Šau­lių są­jun­gos žvaigž­de ir Lie­tu­vos skau­tų or­di­nu. Lie­tu­vos pa­štas iš­lei­do S.Da­riaus ir S.Gi­rė­no pa­što ženk­lų se­ri­ją. S.Da­riaus gim­ti­nė Ru­biš­kė pa­va­din­ta Da­riaus kai­mu.

Pas­ta­ty­ti pa­mink­lai: Kuh­dam­me (1936 m., dab. Pszczel­ni­kas, Len­ki­ja), Či­ka­go­je (1935 m.), Niu­jor­ke (1958 m.), Be­ver­li Šo­re (1971 m.), Kau­ne (1993 m.).
Vo­kie­čių oku­pa­ci­jos me­tais (1943 m.) lie­tu­vių skulp­to­rius Bro­nius Pun­dzius iš­ka­lė Pun­tu­ko ak­me­ny­je, Anykš­čių ši­le­ly­je, la­kū­nų ba­rel­je­fus ir da­lį tes­ta­men­to teks­to.
1958 m. da­bar­ti­nio Ka­ro mu­zie­jaus pa­tal­po­se ati­da­ry­ta tran­sat­lan­ti­nio skry­džio eks­po­zi­ci­ja.

Ju­bi­lie­ji­niais 1983 me­tais re­ži­sie­rius Ro­ber­tas Ver­ba su­kū­rė do­ku­men­ti­nį fil­mą „Li­tua­ni­kos spar­nai", o Rai­mon­das Va­ba­las - me­ni­nį fil­mą „Skry­dis per At­lan­tą".

Vy­tau­to Di­džio­jo ka­ro mu­zie­ju­je sau­go­mi la­kū­nų bal­so įra­šai ir fil­muo­ta me­džia­ga, ku­rią mu­zie­jui per­da­vė LNK. Įvai­rių eks­po­na­tų tu­ri Plun­gė­je esan­tis Že­mai­čių dai­lės mu­zie­jus.