Amžių sukurta varžybų trasa


2008-09-08
Rūta Stankevičiūtė
Amžių sukurta varžybų trasa

Kauno senamiestis šeštadienį tapo sporto aikštele - daugiau kaip 550 sportininkų profesionalų ir mėgėjų grūmėsi dėl Lietuvos orientavimosi čempiono titulo.

Tyrinėjo gatvelių labirintą

Ankstyvą šeštadienio rytą Santakos parko prieigose ir Senamiestyje laisvų automobilių stovėjimo vietų rasti buvo sunku - jas užėmė iš visos Lietuvos suplūdę orientacininkai. Mūsų miesto nepažįstantys orientacininkai iš karto ėmė naršyti Senamiesčio gatveles, bandydami perprasti jų labirintus.

"Bėgsime pagal žemėlapį, neįmanoma nuspėti, kokia bus trasa, tačiau nors kiek pažinę miestą, labiau pasitikėsime savo jėgomis. Iki pusės keturių, kai prasidės varžybos, turime laiko apšilti", - sakė orientacininkas klaipėdietis Vytautas.
"Išmokome skaityti planą, jau sugebame greitai susivokti erdvėje, todėl net ir klaidžioje Venecijoje nepaklystume", - prieš varžybas šypsojosi jaunosios orientacininkės iš Marijampolės Rasa ir Monika.

Priviliojo būrius smalsuolių

Savaitgaliais Kaunas ištuštėja, ypač tokiomis tvankiomis, koks buvo šis šeštadienis, dienomis.
"Bus sunku tokiu oru bėgti, bet guodžia tai, kad visiems sportininkams sąlygos vienodos", - pastebėjo dvylikametis Martynas.
Jo kolega Nojus vylėsi, kad jėgų suteiks miestiečių palaikymas ir drąsinimai bėgti greičiau.

"Prieš pusvalandį mane bėgantį sustabdė moteris ir paklausė, kas čia vyksta, kad tiek sportininkų visur aplink. Paaiškinau, kad vyks varžybos - pažadėjo ateiti su anūku pasižiūrėti", - ką tik patirtais įspūdžiais dalijosi Nojus.

Priartėjus varžybų startui Santakos parko veją nusėdo būriai žiūrovų, kiti varžybas stebėjo iš jaukių Senamiesčio lauko kavinių ar sekdami sportininkų maršrutu.
"Mieste galėtų dažniau vykti tokie renginiai, savaitgaliais Kauno senamiestis visiškai apsnūsta", - stumdama kūdikio vežimėlį kalbėjo Senamiesčio gyventoja Alma.

Senamiestis klaidesnis už mišką

Šiųmečiame Lietuvos orientavimosi sporto čempionate sprinto trasoje dalyvavo daugiau kaip 550 sportininkų ir mėgėjų iš visos šalies bei Airijos. Geltonus numerius ant marškinėlių segėjo profesionalai, baltus - mėgėjai.

"Sprintas yra specifinė rungtis - greita, dinamiška. Siekiame populiarinti šį sportą, todėl dažnai rengiame varžybas miestų parkuose, senamiesčiuose, kitose žmonių susibūrimo vietose", - pasakojo vyriausiasis varžybų treneris Deivis Žilovas. Šių metų pasaulio čempionato Čekijoje sprinto rungtis vyko botanikos parke, o praėjusių metų pasaulio jaunimo čempionatas Australijoje - zoologijos sode.

Sunkiausia trasa - sprintas

Orientavimosi sportas populiarus tarp įvairaus amžiaus žmonių - jauniausi sportininkai varžėsi grupėje iki dvylikos metų, vyriausieji - daugiau nei 65 metų grupėje.
Sprinto trasa, palyginti su naktiniu čempionatu, estafetėmis, vidutine ar ilgąja trasa, yra daugiausiai fizinės ištvermės reikalaujanti rungtis. Sprinto trasą sportininkai bėga 12-15 min., vidutinę - iki 40 min., ilgąją - apie valandą.

"Trisdešimt metų sportuojame kiekvieną savaitgalį, per metus dalyvaujame 70-80 varžybų visame pasaulyje", - pasakojo orientavimosi sporto veteranai iš Vilniaus, dvyniai Julius ir Marius. Panašūs it vandens lašai sportininkai turi daug vienodų pomėgių, bet specialybes pasirino skirtingas: Julius - gydytojas, Marius - chemikas.

Orientavimosi varžybų dalyviai dažnai patiria traumų, tačiau šiame čempionate rimtų susižalojimų nebuvo. Santakos parke nuolat budėjusių greitosios medicinos pagalbos gydytojų teigimu, paprastai per sporto varžybas įvyksta daugiau nelaimingų atsitikimų. Šįkart į medikus pagalbos kreipėsi du sportininkai, patyrę nerimtų sužalojimų.
"Kai miškais bėgu, patiriu daugiau traumų - medžių šakos subraižo odą, bet kada gali įpulti į duobę", - aiškino per šias varžybas alkūnę nusibrozdinęs vilnietis Donaldas.

Trasoje - netikėtas aklagatvis

Čempionato elito grupėje startavo pajėgiausi šalies orientacininkai - Sandra Paužaitė, Simonas Krėpšta, Jonas Vytautas Gvildys, Darius Sadeckas.
"Šie sportininkai pasidalys medalius", - prieš varžybas prognozavo treneris D.Žilovas. Jis buvo teisus: elito grupėje aukso medalį iškovojo J.V.Gvildys, sidabro - S.Krėpšta, bronzos - D.Sadeckas.

"Man liko blogiausias - medinis medalis - dėl to, kad žemėlapis buvo negerai parengtas. Teisėjai neteisingai pažymėjo praėjimo kelią ir man tai kainavo sidabro medalį", - nuoskaudą liejo ketvirtoje vietoje likęs Lietuvos orientavimosi rinktinės narys Vilius Aleliūnas.

Viename skersgatvyje buvo pažymėtas praėjimo kelias, tačiau prie jo pribėgęs V.Aleliūnas, kaip ir būrys kitų sportininkų, rado užrakintą tarpuvartę. Kitą maršrutą pasirinkę sportininkai paklydusiuosius aplenkė kelių minučių skirtumu.
"Prieš varžybas praėjome visą trasą ir vartai buvo atrakinti, matyt kažkas iš Senamiesčio gyventojų juos prieš pat varžybas užrakino", - spėliojo D.Žilovas. Dėl panašios priežasties buvo anuliuoti ir visi moterų grupės rezultatai - kažkas perstatė vieną specialųjį punktą į kitą vietą.