"Žalgirio" sąskaitoje: 2,3 mln. litų


2008-10-15
Tadas Širvinskas

Į "Žalgirio" sąskaitą vakar įplaukė dalis savivaldybės žadėtų pinigų, kurie leis išaugoti klubo žaidėjus. Po pietų atsistatydino visa "Žalgirio" valdyba.

"Žalgirio" vadovai, žaidėjai ir sirgaliai vakar skaičiavo valandas iki komandos subyrėjimo. Keturi legionieriai buvo iškėlę ultimatumą, kad, jeigu iki trečiadienio negaus vėluojančių algų, jie išvyks iš Kauno ir apsivilks kitų komandų marškinėlius. Galimybę palikti "Žalgirį" svarstė ir lietuviai.

Buvęs "Žalgirio" viceprezidentas Gediminas Navikauskas užvakar vakare kalbėjo, kad komandą išlaikyti gali padėti tik stebuklas. Jis nesitikėjo, kad nuo vasaros pradžios vilkinamas "Žalgirio" finansavimo klausimas išsispręs per 24 valandas.
Vakar po pietų SEB bankas leido "Kauno energijai" laiduoti už "Žalgiriui" skirtus 2,5 mln. litų. Gavęs leidimą bendrovės generalinis direktorius Sigitas Matelionis nedelsdamas susitiko su savivaldybės administracijos direktoriumi Vygantu Gudėnu. Jie kartu nuskubėjo į paskolą pažadėjusį duoti DnB NORD banką, kuris akimirksniu puolė rengti dokumentų ir pradėjo lėšų pervedimo operaciją. Atskaičius palūkanas, 2,3 mln. litų "Žalgirį" pasiekė vakare.

"Žalgirio" klubo valdyba pinigų pervedimo nelaukė. Kol banke buvo skaičiuojami pinigai, jie vienas po kito, įskaitant ir klubo prezidentą Arvydą Sabonį, ant stalo padėjo atsistatydinimo pareiškimus. Sulaukę žinios, kad "Žalgiris" pagaliau gavo pinigus, buvę klubo valdybos nariai geros nuotaikos nestokojo.

"Komanda stovėjo ant bedugnės krašto. Didysis gaisras užgesintas. Komandos iškart nepaliksime likimo valios. Naujiems vadovams dar padėsime užgesinti mažesnius gaisrus ir įtikinti komandą, kad viskas bus gerai", – kalbėjo G.Navikauskas.
G.Navikauską generalinio direktoriaus poste pakeitė praėjusį sezoną klubo komunikacijos direktoriumi dirbęs, o nuo vasaros komandai "Kaunas Triobet" vadovavęs Paulius Motiejūnas. Nauja valdyba bus išrinkta po akcininkų susirinkimo.
"Žalgirį" pasiekę pinigai leis išlaikyti sparnus pakėlusius žaidėjus.

Vienas internetinis portalas vakar parašė, kad pirmadienį iš Lietuvos išskrido Marcusas Brownas. Ši informacija buvo paneigta, nes krepšininkas vakar treniravosi Kaune.


Spontaniška akcija prie banko

Laisvės alėjoje prie centrinio SEB banko pastato protestavo apie šimtas "Žalgirio" sirgalių.

Akcija surengta spontaniškai, vakar interneto forumuose buvo išplatintas pranešimas, kviečiantis visus Kauno "Žalgirio" gerbėjus susirinkti prie SEB banko. Nuo 15 val. prie banko būriavosi apie 100 komandos sirgalių: ir vyresnio amžiaus, ir dešimtmečių vaikų.
"Kad "Krepšinio perspektyvos" galėtų paimti paskolą, reikalingas kokios nors įmonės laidavimas. Savivaldybė pirmiausiai kreipėsi į "Kauno energiją".

Ši yra pasiėmusi paskolų iš 5 bankų, tad norint laiduoti už naują paskolą, reikia visų jų leidimo. SEB bankas vilkina atsakymo davimą. Penktadienį pažadėjo parašyti reikiamą popierių, vėliau atidėjo šiandienai, o šiandien pranešė, kad svarstys rytoj. Savivaldybė bandė ir kitas įmones, bankus, tačiau visi yra vienaip ar kitaip priklausomi nuo SEB, kuris ir neleidžia suteikti to laidavimo", – teigiama sirgalių išplatintame pranešime.
Aistruoliai nurimo, kai paaiškėjo, kad savivaldybės administracijos direktorius Vygantas Gudėnas dėl paskolos kalbasi su šalia esančio "DnB Nord" banko vadovybe.
Spontaniškai surengta "Žalgirio" palaikymo akcija susidomėjo policijos pareigūnai, nes jai rengti nebuvo išduotas leidimas.

kaunodiena.lt inf.