"Merkurijus" netrukus išnyks


2009-04-21
Vereta Rupeikaitė

Garsųjį "Merkurijų" apjuosė metalinė tvora. Kitą savaitę pastatas bus pradėtas pjaustyti ir ardyti. Jo vietoje bus statomas naujas statinys, galbūt tarnausiantis savivaldybei.

Kauniečiai dar gali suspėti įsiamžinti Algimanto Sprindžio projektuotą universalinę parduotuvę "Merkurijus", kuri sovietmečiu garsino Kauną. Maždaug po savaitės iš Vilniaus atvykę pastatų griovimo specialistai sienas pradės pjaustyti ir ardyti, senojo statinio neliks nė žymės. Ardymo darbai truks kelis mėnesius, po to bus rausiama duobė požeminei automobilių stovėjimo aikštelei, judės statybos darbai.

Mėginimai susisiekti su pastato savininke – bendrovės "Homburg valda" atstovais vakar buvo nesėkmingi. Projekto autorius architektas Algimantas Kančas pasakojo, kad užsakovai kol kas būsimą naujakurį įsivaizduoja kaip komercinės bei administracinės paskirties pastatą, dalis jo patalpų bus skirtos butams. Statinį stengiamasi projektuoti universalų, kad, esant reikmei, būtų galima pritaikyti įvairiems poreikiams.

Architekto teigimu, savininkai neatmeta galimybės dalyvauti savivaldybės pastato konkurse, jei šis bus paskelbtas. Tikimasi, kad kol "Merkurijus" bus nugriautas, savivaldybės ketinimai dėl ilgalaikės patalpų nuomos jau bus aiškūs. Ir pradėjus statybos darbus, pasak A.Kančo, projektą dar bus galima koreguoti, tik išoriškai jis nesikeis.

Architektas prasitarė, kad pradiniams darbams bus apsieita be bankų kreditų. "Pinigų mažiau, bet pigiau galima statyti", – naudą įžvelgė A.Kančas.

Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų taryboje daugiafunkcinio pastato techninis projektas buvo palaimintas pernai vasarą. Kaskart numatyta darbų pradžia nusikeldavo, o mintyse "Merkurijus" buvo griaunamas ne vieną kartą, nuomininkai iš jo išsikraustė bemaž prieš metus.

Teigta, kad dėl užsitęsusių popierinių procedūrų, projektas galiausiai sulaukė ekonominio sunkmečio ir jo įgyvendinimas sustojo. Pastaruoju metu bendrovės "Homburg valda" atstovai aiškino, kad savininkai nėra apsisprendę dėl šio objekto ateities.

Leidimas "Merkurijui" griauti buvo išduotas dar 2008 m. rugpjūčio 12 d. Paveldo specialistai vertybe šio objekto nepripažino.