"Liūdesį" gelbsti krizė


2009-01-05
Vereta Rupeikaitė

Savitos architektūros laidojimo namus "Liūdesys" gali išgelbėti tik Kauno kultūros paveldo specialistai, mat jų kolegos Vilniuje šį pastatą jau pasmerkė.

Nusprendė nebevertinti

Kai kurių Kauno architektūros istorikų žiniomis, architekto Alfredo Paulausko prieš 30 metų projektuotus ritualinių paslaugų namus Jonavos g. jau buvo užsimota griauti. Jų teigimu, šį objektą išgelbėjo ne architektų raginimai paskelbti jį valstybės saugomu objektu, o ekonominė krizė.

Privatiems savininkams priklausantys laidojimo namai neveikia bemaž dvejus metus, ant merdinčio fasado senokai kaba iškaba "Parduodama". Rudenį pastato pašonėje įsikūrė padangų pardavėjai.

"Liūdesio" architektūra kartu su keliomis dešimtimis sovietmečio laikotarpio Kauno pastatų turėjo būti vertinama sostinėje įsikūrusiose paveldo institucijose, tačiau neseniai paaiškėjo, kad "Liūdesys" išstumtas iš vertinamų objektų gretų.

Kauno miesto nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos pirmininko pavaduotojas Rimgaudas Miliukštis teigė gavęs Kultūros paveldo departamento raštą, kad laidojimo namams nėra 50 metų, dėl to jie negali būti įrašyti į Kultūros vertybių registrą.

Specialistų vertinimų neperdavė

Prieš kelias savaites pasirodęs kultūros ministro įsakymas teigia, kad 50 metų neturintis pastatas gali būti įtrauktas į kultūros vertybių registrą, jei objektas yra akivaizdus istorinio laikotarpio, pripažinto meninio stiliaus ar srovės, pažangiausių architektūros sprendinių atstovas. Vadovaujantis šia nuostata, "Liūdesys" galėtų pretenduoti į saugomo objekto statusą.

Kultūros paveldo departamentas pasiūlė pačiai Kauno miesto nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybai nuspręsti, ar pripažinti "Liūdesį" vertybe.

"Būtume tai padarę anksčiau, bet sovietinio laikotarpio paveldas buvo surinktas urmu ir turėjo būti svarstomas Vilniuje. Dabar kai kurie objektai kažkodėl nebus vertinami", – pastebėjo R.Miliukštis.

Apie vertingesnius sovietmečiu statytus objektus visoje Lietuvoje pradinę medžiagą rinko konkursą laimėjusi įmonė. Vadovaudamiesi surinka informacija paveldo specialistai vertina objektus. Tokia medžiaga buvo surinkta ir apie laidojimo namus "Liūdesys", tačiau kauniečiai jos kol kas negavo.

Įžvelgia kažkieno interesus

Architektūros istorikų teigimu, ritualinių paslaugų namai Jonavos g. yra vėlyvojo modernizmo atstovas. Tai vienintelis tokiai funkcijai sovietmečiu statytas pastatas Kaune. Jis lig šiol išlaikė architektūrinį autentiškumą. Specialistai vertinga laiko fasadų kompoziciją, spalvinį ir faktūrinį apdailos sprendimą. Interjere vertingi monumentaliosios dailės kūriniai, grindų danga, originalūs šviestuvai. Ansamblį papildo kieme stovinti A.Paulausko skulptūra "Liūdesys".

Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Dalius Šarakauskas stebisi, kodėl Vilniaus ekspertai nusprendė nevertinti "Liūdesio" pastato, ir įtaria, kad kažkas yra suinteresuotas, kad šis objektas būtų nugriautas.

"Neskaitant Nidos prieplaukos, ritualinių paslaugų rūmai "Liūdesys" yra vientisiausias architekto A.Paulausko darbas. Kitų tokių laidojimų namų nėra. Tiesa, neįsivaizduoju, kas kita juose galėtų būti. Galbūt krematoriumas? Tačiau krematoriumų atsiradimą blokuoja laidojimo verslo atstovai", – mano D.Šarakauskas.

Kauno miesto nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba sausį žada imtis laidojimo namų architektūros vertinimo, tačiau kol objektas nėra įtrauktas į kultūros vertybių registrą, nuo nugriovimo jis neapsaugotas.