"Autrolis" – saviškių prieglauda


2009-03-06
Aušra Garnienė

Kauno savivaldybės valdoma įmonė "Autrolis" tapo šilta užuovėja konservatoriams ir jų artimiesiems.

Dirba ir uošvis, ir žmona

Konservatorius Valentinas Šventoraitis yra laikomas vienu artimiausių Kauno mero Andriaus Kupčinsko bendražygių. Viešumos vengiantis politikas veikia tarsi pilkasis kardinolas ir turi nemažai įtakos savivaldybės bendrovėse "Kauno švara" bei "Autrolis". Jis yra abiejų jų valdybos narys, o joms vadovauja konservatorių deleguoti pirmininkai.

"Vargu, ar žurnalistams tai galėtų būti įdomu", – paklaustas apie giminystės ryšius, suabejojo "Autrolio" Ūkio skyriaus viršininkas Alfonsas Keršys. Jis patvirtino dienraščio turimą informaciją apie įmonės valdybos nario konservatoriaus V.Šventoraičio artimuosius, dirbančius "Autrolyje".

V.Šventoraičio žmona Lina Keršytė "Autrolyje dirba Teisės ir valdymo skyriaus viršininke. A.Keršys yra jos tėvas ir V.Šventoraičio uošvis. Kad artimi žmonės dirba vienoje įmonėje, jis problemos neįžvelgė.

"Tokie dalykai sprendžiami ne tame skyriuje, kur aš dirbu. Negaliu suaugusiems žmonėms pasakyti, kur jie turi dirbti ir ką jie turi dirbti", – dėstė A.Keršys. Jis tikino įmonėje dirbantis septynerius metus.

Draugės – labai nekalbios

"Autrolio" Tiekimo skyriaus viršininkei Evelinai Grigaitei nepatiko klausimai apie draugystę su V.Šventoraičio žmona L.Keršyte. Vieša paslaptimi laikomas faktas, kad šios dvi moterys buvo bendramokslės.

Bandžiusi išsisukti nuo tiesaus atsakymo telefonu, E.Grigaitė paprašė klausimus atsiųsti elektroniniu paštu, tačiau ir raštu atsakyti neskubėjo. "Nejaučiau pareigos ir noro aiškinti, nes informacija būna iškraipoma", – kitą dieną pareiškė E.Grigaitė ir padėjo telefono ragelį. Informacijos apie draugystę su Teisės ir valdymo skyriaus viršininke ji nepaneigė. Pati L.Keršytė į skambučius neatsiliepia.

Nepavyko susisiekti ir su Valentinu Šventoraičiu. Pajutęs didesnį susidomėjimą juo ir jo artimaisiais, dirbančiais toje pačioje įmonėje, "Autrolio" valdybos narys telefono nekelia.

Suvalkietis prarado atmintį

E.Grigaitės pavaldinys, už pirkimus atsakingas vadybininkas Bartas Sabaliauskas, paklaustas, ar jį ir savivaldybės Miesto plėtros departamento direktorių Remigijų Skilandį sieja giminystės ryšiai, atkirto nesuprantantis, apie ką kalbama.

Kitą dieną konservatorius R.Skilandis nesigynė gerai pažįstantis B.Sabaliauską, bet prisiekinėjo nesąs jo giminaitis. 2007 m. dalyvaudamas savivaldybių tarybų rinkimuose Vyriausiosios rinkimų komisijos anketoje R.Skilandis deklaravo savo interesus. Skiltyje, kur reikalaujama nurodyti deklaruojančiojo asmens ir jo sutuoktinio (partnerio) individualios įmonės, kitos organizacijos ar įstaigos, kurių savininkas, steigėjas ar dalininkas yra deklaruojantysis asmuo ir jo sutuoktinis, nurodyta S.Sabaliauskienės individuali įmonė "Beržutis".

Vakar R.Skilandis jau negalėjo prisiminti, kas jį siejo su šia įmone ir kodėl jis ją nurodė interesų deklaracijoje. "Ta įmonė veiklos nevykdė. Seni laikai, nepamenu, kodėl įrašiau", – teisinosi R.Skilandis. Prieš metus įmonė "Beržutis" buvo likviduota. Prieš užimdamas svarbų postą Kaune R.Skilandis dirbo Kalvarijos savivaldybėje.

Šiltos vietos konservatoriams

"Minimi asmenys buvo priimti iki man tapant valdybos pirmininku. V.Šventoraitis į valdybą paskirtas iki man tampant valdybos pirmininku. Taigi aš nieko negaliu komentuoti. Esu radęs tokią situaciją", – aiškino "Autrolio" valdybos pirmininkas, taip pat konservatorius Paulius Lukševičius. Nuo rugsėjo įmonės valdybai vadovaujantis P.Lukševičius situacijos nenagrinėjo ir giminių voratinklio ardyti nebandė.

Valdybos pirmininkas garantavo, kad iki Velykų savivaldybei priklausanti įmonė turės naują generalinį direktorių. "Kandidatą jau turime", – lakoniškai paaiškino P.Lukševičius. Anot jo, kandidatas kol kas yra nepartinis, bet jo pavardės neįvardijo.

Nuo spalio laikinai šias pareigas eina Alvydas Gineitas. Partijos kolegos A.Gineitas ir V.Šventoraitis 2006-ųjų pabaigoje atsisakė kandidatuoti savivaldos rinkimuose. "Savo apsisprendimus jie siejo su Tėvynės sąjungos vykdomos moralios politikos įgyvendinimu", – taip tuomet kolegų poelgį įvertino Kauno skyrių sueigos pirmininkas Andrius Kupčinskas.

V.Šventoraičio pavardė tuomet buvo minima vienoje PVM grobstymo bylų, o A.Gineitas buvo apkaltintas supainiojęs viešuosius ir privačius interesus.


Įtakingi postai konservatoriams ir jų aplinkai

Savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Jonas Žališkevičius.

Savivaldybės Švietimo ir kultūros departamento direktorius Edmundas Balasevičius.

Savivaldybės Miesto plėtros departamento direktorius Remigijus Skilandis.

Savivaldybės Turto valdymo departamento direktorė Virginija Žuromskaitė.

"Kauno švaros" generalinis direktorius Dalius Tumynas.

"Kauno švaros" valdybos pirmininkas Andrius Kavaliauskas, nariai Valentinas Šventoraitis, Zenonas Abramavičius.

"Autrolio" valdybos pirmininkas Paulius Lukševičius, nariai Valentinas Šventoraitis, Remigijus Skilandis.

"Kauno energijos" stebėtojų tarybos pirmininkas Jonas Koryzna, narys Gediminas Žukauskas.

"Kauno energijos" valdybos pirmininkas Vytautas Mikaila.

"Kauno vandenys" valdybos pirmininkas Henrikas Matulionis, narys Vytenis Lideikis.

"Kauno autobusai" valdybos pirmininkas Alvydas Stanislovaitis, nariai Edmundas Balasevičius, Gintautas Degutis.

"Kauno gatvių apšvietimas" valdybos pirmininkas Bronius Bučelis.

"Automobilių stovėjimo aikštelės" valdybos pirmininkas Valentinas Markevičius, narys Vladas Songaila.

"Kauno aikštelė" valdybos pirmininkas Ovidijus Adomaitis, narys Aurimas Jaunarijus Ramoška.