Folkloro šventėje – margas tautų skiautinys


2010-05-20
Virginija Skučaitė
Folkloro šventėje – margas tautų skiautinys

Miesto šventę, sutampančią su Sekminėmis, tradiciniu ir stilizuotu folkloru, meno dirbtuvėmis, smagiu subatvakariu ir daugybe kitų renginių praturtins jubiliejinis tarptautinis folkloro festivalis "Atitaria lamzdžiai".

Išsiskirs dalyvių įvairove

Iš kur toks neįprastas jauniems žmonėms festivalio pavadinimas? Kaip paaiškino viena šio festivalio organizatorių – Kauno tautinės kultūros centro direktorė Vilija Kepežinskienė, vienos lietuvių liaudies sutartinės žodžius "Skamba, skamba kankliai, atataria lamzdžiai" pasirinko du folkloro festivaliai: Vilniuje ("Skamba, skamba kankliai) ir Kaune ("Atataria vamzdžiai").

Abiejų festivalių rengėjai siekia tų pačių tikslų – kad miestuose skambėtų tradicinis ir stilizuotas folkloras, kad senovinė daina ir šokis primintų mums, iš kokios amžių glūdumos esame kilę, o suvokę tai, įvertintume folklorą kaip ryškų savo tautinio identiteto bruožą.

Šis jau 25-ąjį kartą rengiamas festivalis skirsis nuo ankstesniųjų svečių gausa ir įvairove. Kaip sakė Kauno tautinės kultūros centro renginių organizatorė Laura Lukenskienė, šį kartą kauniečiai ir miesto svečiai galės pamatyti ir pasiklausyti unikalių mūsų šalies ansamblių.

Pavyzdžiui, šeštadienį Ryšių istorijos muziejaus kiemelyje koncertuos estų jaunimo folkloro ansamblis, Punsko armonikieriai, Lynežerio kaimo etnografinis ansamblis, tradicinių lietuviškų šokių kapelija "ByTikZyz" ir daugybė kitų mažiau ar daugiau žinomų folkloro ansamblių.

Klezmerių muzikos žvaigždės

Penktadienį tikrai verta užsukti į Kauno kultūros centrą "Tautos namai", kuriame bus galima pasiklausyti iš JAV atvykusios žydų tradicinės muzikos grupės "Maxwell Street Klezmer Band".

1983 m. Lori Lippitz įkurta muzikos grupė "Maxwell Street Klezmer Band" tapo klezmer muzikos atgimimo pradininke Amerikos vidurio vakarų valstijose. Pasivadinę pagal Čikagoje sekmadienio rytais vykdavusio senojo žydų turgaus pavadinimą, "Maxwell Street Klezmer Band" groja gyvą, linksmą muziką, kuri į Amerikos žydų gyvenimą įneša užkrečiamo entuziazmo ir humoro.

Klezmeriais anksčiau buvo vadinami klajojantys žydų vestuvių muzikantai. Šiandienos klezmeriai – improvizacijų meistrai, savaip grojantys žydų liaudies muziką.

Grupė "Maxwell Street Klezmer Band", nuolatinė JAV ir Europos festivalių dalyvė, įkvėpimo semiasi iš XX a. pradžioje į JAV imigravusių muzikantų kūrinių, kurių šaknys iš Rytų Europos buvo perkeltos į derlingą džiazo dirvą.

Pažintis su udmurtais

Šeštadienį Ryšių istorijos muziejaus kiemelyje koncertuos udmurtų tradicinių šokių grupė "Ekton korka", populiari visoje Europoje rengiamų folkloro festivalių dalyvė.

"Ekton korka" nariai patys gamina muzikos instrumentus, vilki močiučių austus drabužius, dėvi iš mamų perimtus papuošalus. Svarbiausia, kaip skelbiasi patys grupės dalyviai, yra tai, kad jie atlieka autentišką udmurtų muziką ir šoka nestilizuotus šokius.

Suprantama, festivalyje šoks ir dainuos daugybė folkloro ansamblių iš Kauno ir šio miesto rajono. Būtent šių ansamblių dalis kartu su svečiais iš Latvijos penktadienį atkels Ryšių istorijos muziejuje vartus į jubiliejinį festivalį.

Pagerbs ir Žalgirio jubiliejų

Šį folkloro festivalį jo organizatoriai paskyrė Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 20-mečiui, nepamiršdami ir kitos svarbios istorinės datos – Žalgirio mūšio 600-ųjų metinių.

Pastarajai datai skirti renginiai vyks Istorinėje prezidentūroje – šeštadienį čia bus pristatytos karinių istorinių dainų kompaktinės plokštelės – ir P.Stulgos lietuvių tautinės muzikos instrumentų muziejuje, kur penktadienį vyks koncertas "Visi bajorai į karą jojo".

Kūrybinių dirbtuvių metu svečių ansambliai mokys kauniečius savo krašto dainų ir šokių. Šeštadienį Ryšių istorijos muziejuje klausytojus džiugins įvairios svečių folkloro grupės, stebins multiinstrumentalistė iš Estijos, bus galima pašokti, pabendrauti su svečiais, o štai sekmadienį festivalio renginyje "Sekminių spirgutis" akis ir sielą nuskaidrins vaikų folkloro šventė Ryšių istorijos kiemelyje.

Į jubiliejinio festivalio uždarymą sekmadienį pakvies renginys "Suktinis paskutinis", kuriame dalyvaus ir svečiai, ir renginio šeimininkai, tarp kurių bus galima dar kartą pamatyti ir išgirsti "Kupolę", "Lipk ant sienų", "Svirbę", "Piliarožę" ir kitus pamėgtus folkloro ansamblius.