Atvertimai ir apvertimai


2011-01-04
KD inf.
Atvertimai ir apvertimai

Nauja fotografijų paroda kviečia pamatyti, kaip gyvena keturių Lietuvos tautinių mažumų atstovai – žmonės, paįvairinantys Lietuvos portretą ryškiais įvairių spalvų potėpiais.

"Esame įpratę tautybę atskleisti per nacionalines šventes, skirtingus patiekalus ir bene dažniausiai per tautinių drabužius, dainas ir šokius, o šie būna ypač spalvingi. Todėl šios parodos vienas apvertimų – kasdienybė, atskleista nespalvotose fotografijose, tačiau dėl to skleidžiančiose ne mažiau spalvingą nuotaiką", – pristatydama parodą sakė istorijos mokslų daktarė Vilma Akmenytė-Ruzgienė.

Šioje parodoje nepamatysime ryškiaspalvių audinių, labai lengvai atpažįstamų ir vienai ar kitai tautai priskiriamų atributų. Nespalvotos fotografijos sulaiko nuo greito spėjimo ir galimo apsigavimo, štai čia ir dar vienas apvertimų – bendražmogiška kitos kultūros esmė.

Gintaro Česonio, Rūtos Žeglevičės, Gvido Kovėros ir Donato Stankevičiaus gebėjimas susitapatinti su fotografuojamaisiais paperka. Kaip ir jų darbai, kurių kiekvienas – unikalus pasakojimas. O šioje parodoje keturi parodos autorių fotomenininkų ir tautinių mažumų bendruomenių duetai siūlo susipažinti su viena gija susietais skirtingų kultūrų pasakojimais, pagrįstais tolerancija ir noru pažinti vieniems kitus.

"Sakoma, kad fotokamera yra neutrali iki to momento, kol atsidūrusi fotografo rankose sugeneruoja subjektyvų tikrovės vaizdą. Parodos autoriai kviečia pažvelgti į subjektyvius dialogus: G.Česonis ir totorių bendruomenė kviečia atverti tradicinio šimtalapio kepimo paslaptis, R.Žeglevičė ir romai – pažvelgti į tautinės atskirties paribius, G.Kovėra ir armėnai – apmąstyti skirtingą ir panašią kasdienybę, D.Stankevičius ir žydų bendruomenė – prisiliesti prie kultūros šaknų", – sakė V.Akmenytė-Ruzgienė.


Kas: fotografijų paroda "Kita kultūra: atvertimai ir apvertimai".

Kur: Kauno įvairių tautų kultūrų centre (Šv.Gertrūdos g. 58, Kaunas).

Kada: iki sausio 14 d.