Po skyrybų - abipusiai kaltinimai


2006-05-12
Po skyrybų - abipusiai kaltinimai

Seimo opozicija prašo ištirti, ar Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas, galimai finansiškai parėmęs partijos kolegas, nenusižengė įstatymams

Tėvynės sąjungos, Liberalų ir centro sąjungos, Naujosios sąjungos bei Liberalų sąjūdžio frakcijos nusiuntė į Valstybinę mokesčių inspekciją, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybą, Specialiųjų tyrimų tarnybą bei Vyriausiąją rinkimų komisiją prašymą pasidomėti kai kurių “darbiečių” finansais.

Parama ar paskola?

Iš DP pasitraukęs parlamentaras Juozas Jaruševičius žiniasklaidai pripažino prašęs V.Uspaskicho finansinės paramos, nes jos esą reikėję sunkiai ligai gydyti.

“Susirgau sunkia liga ir po ligos kreipiausi į V.Uspaskichą dėl paramos tolimesniam gydymui, nes liga pakankamai sunki ir ji gali atsinaujinti po tam tikro laiko. Mano galbūt tuo metu buvo ir tokia būklė, kad aš paprašiau paramos. Tai buvo praėjusiais metais”, - žurnalistams sakė J.Jaruševičius.

BNS žiniomis, apie paramą J.Jaruševičiui dar praėjusią savaitę DP frakcijos Seime narius informavo pats V.Uspaskichas. Pats V.Uspaskichas išplatino pareiškimą, kuriame teigia “esąs gerokai nustebintas Seimo narių kalbomis apie piniginę paramą parlamentarams A.Baranauskui bei J.Jaruševičiui”.

Pasiryžęs grąžinti pinigus

V.Uspaskichas tikina, jog apie tokią paramą jis pats nė karto nebuvo užsiminęs, o išgirdo esą tik iš šios dienos spaudos leidinių.

J.Jaruševičius žiniasklaidai patvirtino iš V.Uspaskicho per kelis kartus gavęs 30 tūkst. litų. Tačiau tikino nelaikąs šios piniginės paramos papirkimu, o vertinęs kaip žmogišką paramą.

“Tą paramą aš suprantu, kaip žmogišką paramą, už ką esu dėkingas, bet to nesieju su jokiais įsipareigojimais, politiniais ar kitokiais. (...) Nesijaučiu nei nupirktas, nei parsidavęs, tai kaip tik paliudija mano apsisprendimas, kad aš pasitraukiau iš DP gretų, kad nesutampa mano ideologija, mano vertybių suvokimas su tuo, kas vyksta šiuo metu partijoje”, - sakė J.Jaruševičius.

Parlamentaras teigė esąs pasiryžęs grąžinti V.Uspaskichui jo auką, jei to reikėsią.

Nelegalios algos tikina negavęs

Kitas buvęs “darbietis”, naujos Pilietinės demokratijos frakcijos seniūnas Andrius Baranauskas, neigė gavęs pinigų iš V.Uspaskicho. Pasak A.Baranausko, partija jam kompensuodavo transporto išlaidas, kurios susidarydavo dažnų kelionių po Lietuvą metu.

“Nenoriu veltis į dirbtinai keliamą skandalą ir drabstymąsi purvais, bet turiu viešai ir kategoriškai pareikšti, kad manęs su Darbo partijos pirmininku V.Uspaskichu nesaisto jokie piniginiai įsipareigojimai. Nelegalios algos iš Darbo partijos ar jos vadovo niekada nesu gavęs. Man buvo kompensuojamos išlaidos, į keliones važinėdavau kiekvieną dieną Darbo partijos reikalais”, - teigia A.Baranauskas trečiadienį išplatintame pareiškime. Parlamentaras teigia, jog skiriamos partijos lėšos nebuvo jo asmeninės pajamos ar atlyginimas už darbą partijoje.

Skirtingi vertinimai

A.Baranauskui, taip pat kitiems buvusiems DP nariams - Viktorui Muntianui, Petrui Baguškai buvo patikėta prieš kelerius metus įsikūrusios Darbo partijos skyrių steigimas. Seimo Pirmininko V.Muntiano teigimu, visi šie žmonės rengė dokumentus, susijusius su partijos steigimu, kūrė partiją ir aktyviai dalyvavo vykdant bei organizuojant partijos rinkimų kampaniją.

“Tai buvo išlaidų dengimas, o ne kažkoks atlygis. Žadėto vadinamojo sėkmės mokesčio už gerai atliktą organizacinį darbą taip ir nebuvo šiems žmonėms sumokėta”, - sakė V.Muntianas.

V.Muntianas pripažino pats taip pat turėjęs panašių išlaidų, tačiau jam jų partija nedengdavusi, nes jis tuo metu užėmė Kėdainių mero pareigas. Jo manymu, DP lyderio skleidžiama informacija apie neva mokėtus atlygius buvusiems “darbiečiams” yra “žemiausio lygio” šmeižto kampanijos tąsa.

V.Uspaskichas savo ruožtu piktinosi tokiais V.Muntiano vertinimais. DP lyderis pareiškė šioje situacijoje nieko daugiau nekomentuosiantis.

BNS, KD inf.