Kelionė nežinia kur ir nežinia ko


2003-10-10
Kelionė nežinia kur ir nežinia ko
Socialdemokratų lyderis neigiamai įvertino “keturių komunarų” vizitą į Baltarusiją, tuo tarpu jie savo vojažą vadina sveikintinu

Valdančiosios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas premjeras Algirdas Brazauskas neigiamai įvertino “keturių komunarų” vizitą į Baltarusiją.

“Šita parlamentinio bendradarbiavimo forma yra nepriimtina, ji turi būti kitokia. Šita forma, aš manau, buvo neteisinga”, - vakar atsakydamas į parlamentarų klausimus Seime pareiškė A.Brazauskas, komentuodamas skandalu virtusį keturių Socialdemokratinės koalicijos frakcijos narių vizitą į Minską.

Lėšų neskyrė, tačiau važiuoti neuždraudė

Premjero nuomone, tokiai kelionei reikėjo gauti Seimo Užsienio reikalų komiteto pritarimą. Seimo valdyba atsisakė skirti lėšų keturių parlamentarų kelionei, bet formaliai nusprendė jai pritarti.

Tačiau kartu A.Brazauskas pareiškė esąs prieš Baltarusijos izoliavimą ir neatmetė parlamentinio bendradarbiavimo galimybės.

“Aš esu šalininkas už tai, kad reikia bendrauti įvairiais lygiais. Būtų labai trumparegiška, jeigu mes iš žemėlapio išbrauktume Baltarusiją”, - parlamentarams sakė premjeras.

Partinių reikalų aptarinėti nenorėjo

Vyriausybės valandoje Seime kalbėjęs A.Brazauskas savo poziciją dėl parlamentarų vizito išsakė tik pakartotinai jį paklausus. Pradžioje jis teigė, kad Seimas nėra vieta aptarinėti partinius reikalus.

A.Brazauskas taip pat bandė teisinti kelionę aiškindamas, jog į Baltarusiją vyko Seime teisėtai veikiančios parlamentinės grupės nariai, be to, tokius vizitus rengia ir kitų šalių parlamentarai.

Minske viešėję socialdemokratai Bronius Bradauskas, Vytautas Einoris ir Vydas Baravykas bei Lietuvos rusų sąjungos atstovas Vladimiras Orechovas priklauso parlamentinei Gerų kaimynystės ryšių su Baltarusija grupei.

Nuvykę į Baltarusiją parlamentarai gyrė šios šalies pasiekimus žemės ūkyje. B.Bradauskas pareiškė, jog Baltarusija iš Lietuvos nebent gali pasimokyti, kaip griauti kolūkius.

Nevykęs vizitas niekam nedaro garbės

Lietuvos Prezidentas Rolandas Paksas pareiškė, jog šalies parlamentarų pasisakymai Baltarusijoje nedaro garbės nei jiems, nei partijai, kuriai jie atstovauja.

“Man yra sunkiai suvokiami dalykai, kai parlamentaras, kaip savo tautos atstovas, peikia savo valstybę kitoje valstybėje”, - ketvirtadienį “Žinių radijui” sakė Prezidentas.

A.Paksas pažymėjo, jog Baltarusijos nereikia izoliuoti, tačiau bendradarbiavimas turi būti kitoks.

“Mes turime skirti dėmesį pagreitinti demokratinius procesus pačioje Baltarusijoje.(...) Aš taip įsivaizduoju Lietuvos vaidmenį, bet ne šitokiu būdu, kaip buvo padaryta”, - sakė jis.

Nuo vizito organizavimo atsiribojo Lietuvos Užsienio reikalų ministerija. Oficialusis Vilnius laikosi Europos Sąjungos pozicijos, jog su Baltarusija reikia palaikyti ribotus santykius.

Dėl prezidento Aleksandro Lukašenkos režimo antidemokratinių veiksmų ir vykdomų žmogaus teisių pažeidimų Baltarusija nuolat susilaukia tarptautinių organizacijų priekaištų.

Parlamentarai neigė šmeižę Lietuvą

Tuo tarpu “keturiais komunarais” praminti valdančiosios Socialdemokratinės koalicijos frakcijos Seime nariai grįžę iš Baltarusijos neigia ten šmeižę Lietuvą ir gyrę autoritarinį Prezidento Aleksandro Lukašenkos režimą.

“Mūsų vizitas yra sveikintinas, nes su kaimynais mūsų santykiai per daug atšalo”, - vakar Seime surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė vienas iš vizito dalyvių socialdemokratas Bronius Bradauskas.

Kartu su juo šią savaitę Baltarusijoje lankėsi socialdemokratai Vytautas Einoris, Vydas Baravykas ir Lietuvos rusų sąjungos atstovas Vladimiras Orechovas. Visi minėti parlamentarai priklauso parlamentinei Gerų kaimynystės ryšių su Baltarusija grupei.

Liaupses vadino mandagumu

Vakar Seimo plenarinio posėdžio pradžioje opozicinės Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcijos seniūnas Andrius Kubilius frakcijos vardu paprašė Seimo Pirmininko įvertinti, ar keturi parlamentarai, kelionės į Baltarusiją metu “viešai niekinę bei žeminę valstybę, kuriai yra prisiekę, nepažeidė Seimo nario priesaikos”.

B.Bradauskas spaudos konferencijoje teigė, jog žiniasklaidoje cituojami jo ir kitų kelionės dalyvių pasisakymai buvo ištraukti iš konteksto. Jis pažymėjo, jog vizito metu nebuvo svarstomi politiniai klausimai, o liaupses Baltarusijai vadino “mandagumu”. Apsilankęs Baltarusijos kolūkyje parlamentaras gyrė šios šalies žemės ūkį ir pareiškė, jog iš Lietuvos kaimynai galėtų nebent pasimokyti, kaip griauti kolūkius.

Spaudos konferencijoje B.Bradauskas ir V.Einoris teigė, jog su Baltarusija būtina bendradarbiauti siekiant padidinti krovinių srautus per Klaipėdos uostą, gyrė baltarusiškus traktorius.

Pasak B.Bradausko, susitikimuose buvo iškeltas klausimas dėl Baltarusijos ketinimų statyti hidroelektrinę ant Nemuno kranto. Socialdemokrato teigimu, Lietuva galėtų greitai pasirašyti ir readmisijos sutartį, jeigu su Baltarusijos premjeru susitiktų Lietuvos premjeras.

V.Einoris BNS teigė ketinąs sumokėti už kelionę iš savo kišenės. Tai, pasak jo, kainuos apie 800 litų.

Pasitiko su gvazdikais ir pionierišku būgnu

Vakar į spaudos konferenciją atvykusius Baltarusijos draugus su raudonais gvazdikais, Baltarusijos vėliavomis ir pionierišku būgnu pasitiko jaunieji liberalai ir krikščionys demokratai.

Tačiau “keturių komunarų” nesutrikdė nei opozicijos kritika, nei jaunimo ironija. Be to, B.Bradausko teigimu, Baltarusijoje sutiktas katalikų kunigas “atleido visas mūsų nuodėmes”, nes jie nepabijojo bendrauti su baltarusiais.

Tuo tarpu kadenciją baigusio Lietuvos prezidento Valdo Adamkaus nuomone, valdančiosios daugumos atstovų vizitas “susilpnino Baltarusijos demokratines jėgas”.

Kunigas įtariamas bendradarbiavęs su KGB

“Keturiais komunarais” pramintus Lietuvos parlamentarus Baltarusijoje laiminęs katalikų kunigas Juozas Bulka yra įtariamas bendradarbiavęs su represinėmis Sovietų Sąjungos struktūromis.

Kaip informavo Lietuvos generalinės prokuratūros Specialiųjų tyrimų skyriaus vyriausiasis prokuroras Rimvydas Valentukevičius, J.Bulka minimas šiuo metu tiriamoje byloje dėl sovietų valstybės saugumo - MGB - smogikų veiklos pokario Lietuvoje.

“J.Bulkos ieškota kaip liudytojo kai kuriuose bylos epizoduose. Prieš kelerius metus siuntėme Baltarusijai teisinės pagalbos prašymą apklausti J.Bulką, tačiau jis nebuvo patenkintas”, - sakė R.Valentukevičius.

Prokuroro teigimu, surinkus pakankamai duomenų, J.Bulkai būtų galima pateikti įtarimus dėl keliolikos Lietuvos partizanų suėmimo. Naujienų portalo “Omni” žiniomis, J.Bulka nuo 1946 metų buvo Vytauto apygardos štabo partizanų ryšininkas. 1948 metų spalio 14 d. jis buvo MGB suimtas ir Vilniuje užverbuotas. “Omni” žiniomis, su J.Bulkos pagalba MGB suėmė arba nužudė 65 partizanus.

Apsigyvenęs Vilniuje, J.Bulka 1974-1982 metais dirbo Vilniaus elektros skaitiklių gamykloje. 1988 metais Lenkijoje įšventintas kunigu, buvo paskirtas į Baltarusiją.

Keturi savo iniciatyva į Baltarusiją nuvykę Seimo Socialdemokratinės koalicijos frakcijos parlamentarai, mėgindami atremti didžiulę kritiką namuose dėl šios kelionės, gyrėsi, kad J.Bulka juos “palaimino” ir “atleido visas nuodėmes” už tai, kad šie atvažiavo į Baltarusiją”.

BNS, KD inf.