Diplomatinis skandalas persikelia į teismą


2003-08-22
Stasys GUDAVIČIUS
Diplomatinis skandalas persikelia į teismą
Pareigų netekę konsulai leidžia suprasti, kad prieš juos buvo panaudotas psichologinis spaudimas

Vasaros skandalas rudenį pavirs teismo procesu. Keturi iš septynių diplomatų, liepos pabaigoje buvę priversti pasitraukti iš tarnybos dėl įtarimų korupciniais veiksmais, bandys teisme įrodyti savo nekaltumą.

Atsakingi pareigūnai tvirtina nebijantys teismo proceso, kadangi diplomatai buvo atleisti pagal įstatymą.

Skundžia sprendimus

Vilniaus apygardos administracinis teismas priėmė buvusio Užsienio reikalų ministerijos Konsulinio departamento direktoriaus Gedimino Šiaudvyčio, Generalinio konsulato Sankt Peterburge generalinio konsulo Gintaro Ronkaičio ir vicekonsulo Dariaus Ryliškio prašymus pripažinti nepagrįstais ir neteisėtais užsienio reikalų ministro Antano Valionio įsakymus panaikinti jiems leidimą dirbti su valstybės paslaptį sudarančia informacija bei nutraukti su jais diplomato tarnybos sutartį.

Taip pat pateikti skundai Paslapčių apsaugos koordinavimo komisijai, kuriuose protestuojami jos ankstesni sprendimai teikti užsienio reikalų ministrui siūlymą atimti iš jų darbo su valstybės paslaptimis privilegiją.

Šiandien arba kitą savaitę teismą ir komisiją turėtų pasiekti analogiškas prašymas bei skundas iš buvusio Lietuvos ambasados Baltarusijoje antrojo sekretoriaus Ričardo Ramoškos.

Visi jie pasisamdė neblogai apmokamus advokatus. R.Ramoškos advokatas Juozas Gaudutis įsitikinęs, kad jo klientas atleistas neteisėtai, nes saugumas, rinkdamas medžiagą apie šiuos diplomatus, esą “tikriausiai perlenkė lazdą”.

Ministras nemato problemų

Ministras A.Valionis tvirtina, kad diplomatinio darbo sutartys nutrauktos ir pareigūnai atleisti vadovaujantis jų pačių prašymais. “Todėl jokie įstatymai nepažeisti”, - teigė jis.

Pasak Lietuvos diplomatijos vadovo, prieš mėnesį buvo gauta Valstybės saugumo departamento (VSD) medžiaga apie tai, kad septyni diplomatai įtariami korupcija. Jie esą ėmė neteisėtą atlyginimą už tarpininkavimą rusų turizmo firmoms gaunant lietuviškas vizas.

Vadovaujantis šia medžiaga bei Paslapčių apsaugos koordinavimo komisijos, kuriai, beje, vadovauja VSD direktorius Mečys Laurinkus, teikimu iš pareigų buvo atleisti ne tik G.Šiaudvytis, G.Ronkaitis, D.Ryliškis ir R.Ramoška, bet ir konsulas Sovetske Saulius Turskis, ambasados Rusijoje antrasis sekretorius Semionas Dančenka bei ambasados Baltarusijoje patarėjas Linas Valentukevičius.

A.Valionis pasakojo, jog, gavęs medžiagą iš VSD, pasikvietė visus septynis diplomatus ir, supažindinęs su situacija, paprašė parašyti atsistatydinimo pareiškimus. Visi tai ir padarė. Vėliau buvo pasirašyti ministro įsakymai, kuriuose, vadovaujantis atsistatydinimo pareiškimais bei Paslapčių apsaugos koordinavimo komisijos teikimu, visi septyni pareigūnai buvo atleisti ir su jais nutrauktos diplomatinio darbo sutartys.

Privertė pasitraukti

Atleistieji diplomatai leido suprasti, kad liepos pabaigoje jie buvo tiesiog priversti pasitraukti. “Yra tokia sąvoka kaip psichologinis spaudimas. Ne kiekvienas gali jam atsispirti”, - “Kauno dienai” sakė G.Šiaudvyčio advokatas Anatolijus Novikovas.

Jis tvirtino, kad pareigūnai elgėsi neatsakingai, mesdami kaltinimus diplomatams korupcija. “Esame teisinė valstybė ir tik teismas gali įrodyti ir nuspręsti, jog asmuo nusižengė įstatymui imdamas neteisėtą atlyginimą ar kitaip nusikalsdamas. Šiuo atveju žmonės buvo priversti parašyti atsistatydinimo pareiškimus, dar nesant jokių įrodymų apie tokią neteisėtą veiklą, tačiau leidžiant suprasti, kad surinkta kažkokia kompromituojanti medžiaga”, - teigė A.Novikovas.

Jis atkreipė dėmesį, kad toks “neteisminis atleidimas” užkerta kelią buvusiems diplomatams ateityje dirbti ne tik diplomatinėje ar valstybės tarnyboje, bet ir privačiame versle, nes “mesta labai didelė purvo dėmė”.

Neatmetama galimybė, kad atleistieji diplomatai nusprendė apskųsti šį sprendimą teismui po to, kai paaiškėjo, jog Generalinė prokuratūra net ir po mėnesio nuo skandalo negali pradėti ikiteisminio tyrimo šiuo klausimu, nes trūksta medžiagos šiam procesui. “Kauno diena” šią savaitę rašė, kad vadinamųjų prasižengusių diplomatų skandalas nejuda iš vietos. Prokuratūra dar net nepradėjo tirti šios bylos, nes trūksta medžiagos ir neaišku, kada ji bus surinkta. Jeigu išvis kada nors bus surinkta ir peraugs į baudžiamąją bylą. Anksčiau VSD paskelbė perdavęs visą medžiagą Generalinei prokuratūrai, todėl ši ir turi vykdyti ikiteisminį tyrimą.

Žinodami, kad medžiagos gali ir pritrūkti, atleisti diplomatai įsidrąsino ir, pasisamdę advokatus, pabandė paimti iniciatyvą į savo rankas - kreipėsi į teismą.

Tikėtina, kad keturiais “nuskriaustais” kolegomis paseks ir likę trys atleisti diplomatai. Tačiau kol kas nėra patikimų žinių, ar tikrai taip bus.

Procesas prasidės rugsėjį

Vilniaus apygardos administraciniame teisme “Kauno diena” buvo informuota, kad atleistųjų diplomatų skundai gauti ir jie priimti svarstymui. URM išsiųstas pranešimas apie tai ir prašymas pateikti visą medžiagą, susijusią su byla, bei atsakymus į kaltinimus.

Tikimasi URM bei kitų institucijų medžiagą surinkti per 2-3 savaites. Tuomet bus paskirtas teisėjas, kuris nagrinės bylas. Advokatas A.Novikovas tikisi, kad jau rugsėjo pabaigoje galima laukti pirmojo teismo posėdžio.

Tuo tarpu Paslapčių apsaugos koordinavimo komisija gali jau kitą savaitę svarstyti atleistųjų diplomatų skundus dėl draudimo dirbti su įslaptinta informacija. Leidimas dirbti su valstybės paslaptį turinčiais dokumentais yra vienas būtiniausių reikalavimų pasirašant diplomatinio darbo sutartis. Todėl be šios komisijos leidimo buvę diplomatai niekada negalės sugrįžti į diplomatinę tarnybą.

Šiandien ministras A.Valionis apsilankys pas Prezidentą Rolandą Paksą, su kuriuo bus aptarta diplomatinės tarnybos veikla. Neabejojama, kad vėl bus kalbama ir apie septynių diplomatų atleidimo peripetijas.