Vasaris lenkia į vasarą


2005-02-01
Vasaris lenkia į vasarą

“Apgavikas, vasaros vardu žieduotu prisidengęs...”, - kone prieš šimtą metų poetiškai “ūdijo apsimetėlį” Vincas Mykolaitis Putinas. Ir mes patys jau pasijuntame linkstą į vasaros pusę, kai diena pailgėjusi “per avino šuolį”. Taip pagal senuosius metskaitlius (kalendorius) atsitinka nuo Grabnyčių, kai kartu su saule ateina ir šventės, įskaičiuotinos į pavasarinį tradicinio kalendoriaus ciklą.

Beje, visos jos mus nuo ko nors gelbsti, saugo.

Štai Grabnyčių (vasario 2 d.) šventintos žvakės ne tik nušviečia kelius vėlėms į amžinosios šviesos šalį, bet gina namus nuo žaibo ugnies, veja lauk išgąsčio negalias.

Nuo rytojaus šventasis Blažiejus rūpinsis pagelbėti mums nuo užkimimo, kosulio, bronchito ir kitų, taip įprastų mūsų permainingoje padangėje peršalimo ligų. Beje, apsisaugoti nuo jų patariama eglių bei kitų žalumynų šakelėmis, iššukuotų linų grįžtėmis, dviem kryžmai sudėtomis grabnyčių žvakėmis, kuriomis paliečiamas kaklas.

Šventoji Agota (vasario 5 d.) ne tik namų gaisro ugnį sutramdo. Jos vardu pašventinta duonelė ne vieną klajoklį yra “per ugnį, vandenį ir varines triūbas” pervedusi, nuo visokiausių pavojų apsaugojusi. Beje, tą pačią dieną, vasario 5-ąją, vyks šimtosios žirgų lenktynės Sartuose, o sarčiai - tie šviesaus plauko žirgai - saulę parveža, vasarą sugrąžina.