V.Drėma kratosi nukentėjusiojo statuso


2004-11-05
Arūnas IVAŠKEVIČIUS
V.Drėma kratosi nukentėjusiojo statuso

Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas vakar atvertė Vilniaus miesto mero ir liberalcentristų lyderio A.Zuoko baudžiamąją bylą

Iki šiol tik liudytoju buvęs V.Drėma tvirtina esą jis nesijaučia nukentėjęs ir bylą dėl galimų pažeidimų per Vilniaus mero rinkimus vadina politiniu farsu. 2003-iaisiais per skandalingai nuskambėjusius mero rinkimus V.Drėmos balsas buvo lemiamas, kad miesto vadovu būtų išrinktas dabar ant teisiamųjų suolo pasodintas A.Zuokas.

Išrinktas ketvirtu bandymu

Kaltinimai dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise, neteisėto laisvės atėmimo, neteisėto rinkimo apie asmens privatų gyvenimą ir pasikėsinimo papirkti šioje byloje pareikšti ne tik A.Zuokui, bet ir skandalingai pagarsėjusios bendrovės “Rubicon group” valdybos pirmininkui Andriui Janukoniui. Prokuratūra tvirtina, kad A.Janukonis bandė paveikti V.Drėmą, kad šis balsuotų už A.Zuoką.

Kai kurie iš išvardytų kaltinimų pareikšti ir su “Rubicon group” susijusios bendrovės “Ogmios astra” valdybos pirmininkui Dariui Leščinskui bei apsaugos darbuotojui Svajūnui Navikui.

Ši byla jau yra gavusi V.Drėmos “dingimo” bylos pavadinimą, kadangi būtent dėl šio miesto Tarybos nario paslaptingo vizito pas medikus praėjusių metų balandžio 30 dieną sužlugo posėdis, kuriame buvo bandoma Vilniaus meru išrinkti A.Zuoką ir anuliuoti jo konkurentui, socialdemokratui Gediminui Paviržiui palankius ankstesnio balsavimo rezultatus.

Birželio 11 dieną ir vėl nesėkmingai bandyta išrinkti merą - abu kandidatai gavo po vienodai balsų. Baudžiamojoje byloje rašoma, kad šio balsavimo išvakarėse V.Drėma buvo nuvežtas į Geležinkeliečių ligoninę, o po to - į nuošalią sodybą. Iš jo buvo atimtas mobiliojo ryšio telefonas. Į Vilnių Tarybos narys parvežtas tik rinkimų dieną. Kaltintojų teigimu, V.Drėmos laisvė tomis dienomis buvo atimta neteisėtai.

Vilniaus meru A.Zuokas tapo tik po ketvirto bandymo praėjusių metų birželio 25 dieną.

Elgėsi kaip geriausi draugai

Skandalingai bylai, kurią iš pradžių tyrė Specialiųjų tyrimų tarnyba, o vėliau tyrimą perėmė ir jį užbaigė prokuratūra, teismas skyrė ypatingą dėmesį. Ją nagrinėja trijų teisėjų kolegija.

Posėdžio pradžioje V.Drėma kartu su kitais liudytojais liko už teismo salės durų, tačiau, teismui nusprendus pripažinti jį nukentėjusiuoju, miesto Tarybos narys buvo pakviestas į vidų. Išgirdęs teismo sprendimą V.Drėma nustebo ir pareiškė, jog nesijaučia esąs nukentėjęs.

Dėl šios naujos aplinkybės V.Drėma turės susipažinti su baudžiamosios bylos medžiaga kaip nukentėjusysis, tad teismas konstatavo, kad iki tol negalima bus pradėti nagrinėti bylos. Tačiau vakar nuspręsta apklausti į posėdį atvykusius liudytojus. Iš viso šioje byloje ketinama apklausti apie dvi dešimtis liudytojų. Tik po to bus apklausinėjamas nukentėjusysis ir teisiamieji.

Nors teismo valia A.Zuokas ir V.Drėma buvo perstumti į skirtingas barikadų puses, tačiau abu jie teismo salėje elgėsi kaip geriausi draugai - persimesdavo žvilgsniais, apsikeisdavo draugiškomis frazėmis.

Vėliau, per teismo posėdžio pertrauką, A.Zuokas žurnalistams sakė atmetąs visus jam suformuluotus kaltinimus ir pabrėžė, kad pats V.Drėma “nei skundžiasi, nei jaučiasi nukentėjęs”.

“Jis yra mano partijos kolega, narys, Liberalų ir centro sąjungos Fabijoniškių skyriaus vadovas, - sakė miesto meras. - Tai kam reikia veikti savo partijos narį? Klausimas yra visiškai kitas - galbūt kitiems reikėjo paveikti, kad jis nevykdytų sprendimų, kuriuos buvo priėmęs ir už kuriuos buvo pasirašęs”.

Įsiminė keistas elgesys

Pirmasis liudijęs Vilniaus miesto tarybos narys, liberaldemokratas Česlovas Kaminskas, tvirtino esąs senas V.Drėmos bičiulis. Pasak Č.Kaminsko, bendrauja ir jų šeimos, kartu vykstama pailsėti į gamtą.

Č.Kaminskas teismui paliudijo, kad V.Drėma jam pasakojęs, jog per balsavimo dėl mero peripetijas jis buvo nuvežtas į Geležinkeliečių ligoninę, o po to, lydimas saugos tarnybos “Trikampis žiedas” darbuotojų, - į Molėtų rajone esančią sodybą. Pasak Č.Kaminsko, nukentėjusysis taip pat yra skundęsis, kad jam susidorojimu grasina nepažįstami asmenys. Be to, anot liudytojo, V.Drėma yra silpno charakterio ir greitai pasiduoda spaudimui.

Vilniaus miesto tarybos narė, buvusi Prezidento Rolando Pakso patarėja Vitalė Vinickienė, teismui perpasakojo paties V.Drėmos pasakotą istoriją, kaip jam liberalų būstinėje pasidarė bloga ir jis greitosios pagalbos automobiliu buvo nuvežtas į Geležinkeliečių ligoninę. Pasak V.Vinickienės, V.Drėmos gabenimas į reanimacijos skyriaus neturinčią Geležinkeliečių ligoninę, o iš jos - į kaimo sodybą, jai atrodo nelogiškas. V.Vinickienės teigimu, V.Drėma po to “atrodė lyg nesavas”.

Kitas miesto Tarybos narys, dabar jau tapęs naujojo Seimo nariu, Vytautas Galvonas taip pat teisme kalbėjo apie įtartiną V.Drėmos elgesį. Pasak V.Galvono, mero rinkimų dieną V.Drėma akis slėpė po tamsiais akiniais, jį iki balsavimo patalpos “lyg asmens sargybiniai” lydėjo du liberalai. V.Drėmos judesiai V.Galvonui pasirodė “nekoordinuoti”. V.Galvonas taip pat prisiminė, kad V.Drėma yra skundęsis, kad kažkas jam skambina telefonu ir grasina susidoroti.

Apie keistą V.Drėmos elgesį per balsavimą kalbėjo ir Tarybos narys bei buvęs miesto meras liberaldemokratas Juozas Imbrasas. “Žmogus jautėsi nevisiškai laisvai”, - teisme sakė J.Imbrasas.

Tikisi bylos žlugimo

A.Zuokas pareiškė, kad jam nepalankūs Č.Kaminsko, V.Vinickienės, V.Galvono ir J.Imbraso parodymai yra “tam tikra keršto forma”, kadangi visi šie žmonės buvo atleisti iš darbo arba miesto tarybos sprendimu, arba mero iniciatyva.

V.Drėma vėliau žurnalistams aiškino, kad liudytojų pasakojimai, jog jam buvo grasinama susidorojimu, tokiame kontekste gali būti suprasti neteisingai. Pasak V.Drėmos, pirmų grasinimų jis sulaukė tik praėjusių metų rugsėjo viduryje, kai mero rinkimų epopėja jau seniai buvo pasibaigusi. Jam neva įvairiu paros metu į mobiliojo ryšio telefoną skambindavo nepažįstami asmenys, kurie reikalavo atsisakyti Tarybos nario mandato, nes priešingu atveju V.Drėma būsiąs “užkastas”. Dėl šių grasinimų tarybos narys į teisėsaugos organus nesikreipė.

Vakar V.Drėma žurnalistams išdalijo iš anksto parengto savo pareiškimo kopijas. Pareiškime netiesiogiai kaltinami teisėsaugos pareigūnai, vykdę mero rinkimų istorijos tyrimą, ir teigiama, kad V.Drėmos ir jo šeimos gyvenimas dėl šio tyrimo “tapo tikru košmaru”.

“Manau, kad ši byla, kuri šiandien pasiekė teismą, baigsis kaip ir visos kitos “politinį prieskonį” turinčios bylos, kurios per pastarąsias savaites buvo nutrauktos. Dar kartą viešai pareiškiu, kad šioje keistoje byloje nieko nekaltinu. Manau, kad teisingumas yra tuomet, kai nekalti žmonės gali ramiai gyventi, dirbti ir be reikalo nėra tampomi po tarnybas ir teismus”, - rašoma pareiškime.

Paklaustas, kaip jis vertina, kad buvo vežamas į ligoninę ir sodybą rinkimų išvakarėse, V.Drėma atsakė trumpai: “Normaliai”.