STT uraganas partijų būstinėse


2004-06-23
STT uraganas partijų būstinėse

Teisėsaugos pareigūnai susidomėjo, kas ir kaip finansavo didžiausias šalies politines jėgas

Likus kelioms dienoms iki Prezidento rinkimų antrojo turo Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai vakar, baigiantis darbo dienai, užgriuvo pagrindinių šalies politinių partijų būstines reikalaudami šių partijų finansinių dokumentų.

Atlikdama paslapties skraiste apgaubtą ikiteisminį tyrimą STT nusitaikė į Liberalų ir centro sąjungos, Naujosios sąjungos (socialliberalų), Socialdemokratų partijos bei Tėvynės sąjungos buhalterijas.

Baimindamasis galimo sulaikymo į Lenkiją išvyko liberalcentristų lyderis Artūras Zuokas.

Kelias valandas darė kopijas

Į Naujosios sąjungos būstinę atėję du juodai apsirengę STT agentai paprašė pakviesti vadovą.

Tuo metu socialliberalų atsakingasis sekretorius Vaidas Pliusnis jau buvo išvykęs į provinciją, todėl agentai pasitenkino bendravimu su būstinėje buvusiu partijos revizijos komisijos nariu Artūru Lauciumi.

“Jie prisistatė ir paprašė buhalterinės apskaitos dokumentų nuo 2001 metų sausio 1 dienos iki 2004 metų sausio 16-osios”, - žurnalistams pasakojo A.Laucius.

Pasak jo, spec. tarnybos darbuotojų nedomino konkrečios pavardės tuose dokumentuose. “Jie tiesiog pasiėmė kelių šimtų dokumentų originalus, domėjosi aukotojais partijai ir partijos narių įnašais į bendrą kasą”, - teigė A.Laucius.

Socialliberalams buvo paliktas tik paimtų dokumentų aprašas.

Tuo tarpu liberalcentristai kelias valandas darė atiduodamų dokumentų kopijas. “Turime apsidrausti, nes jie pasiims originalus”, - “Kauno dienai” sakė Liberalų ir centro sąjungos (LCS) atsakingasis sekretorius Arūnas Štaras.

Kol buvo kopijuojama, žurnalistai nebuvo įleidžiami į stikline siena atitvertą kabinetą. Viena STT agenčių nesislapstė, tačiau kitas iš pradžių bandė slėptis nuo foto- ir videokamerų objektyvų. Buvo matomos tik sėdinčio pareigūno kojos. Bet pabėgti nuo objektyvų nepavyko, nes fotografai ir operatoriai užsiropštė netgi ant stogo ir per langus pagavo kadrus su spec. tarnybos darbuotojo veidu.

“Paimama daugiau kaip 700 dokumentų”, - paaiškino A.Štaras. Pernai į Liberalų ir centro sąjungą susibūrė trys politinės jėgos - Liberalų, Centro ir Moderniųjų krikščionių demokratų sąjungos, todėl buvo paimti ir buvusių partijų finansiniai dokumentai.

Paimant dokumentus dalyvavo liberalcentristų advokatas.  

Pabėgo į Lenkiją  

LCS pirmininkas, Vilniaus miesto meras A.Zuokas vakar popiet nuo galimo STT persekiojimo skubiai pasitraukė į Lenkiją. Valstybinę sieną jis kirto maždaug pusę šešių vakaro.

Pasak A.Zuoko, išvykti iš Lietuvos jį paskatino iš neoficialių šaltinių gauta informacija apie tai, kad jis gali būti sulaikytas.

Pats A.Zuokas tikino, kad tokiam sulaikymui “nėra jokio teisinio pagrindo”. “Jis būtų pateiktas visuomenei kaip kovos su korumpuotais politikais pavyzdys, ir padarytų nepataisomos žalos partijai ir jos remiamam kandidatui Valdui Adamkui prieš Prezidento rinkimų antrąjį turą”, - “Kauno dienai” telefonu tvirtino liberalcentristų lyderis.

A.Zuokas mano, kad STT “ne pirmą kartą dalyvauja politinėse provokacijose”. “Taip siekiama ne teisingumo, o konkrečių politinių tikslų, kuriais suinteresuotos Lietuvai priešiškos, o galbūt ir korumpuotos struktūros”, - sakė A.Zuokas. Tačiau jis neįvardijo, kokios tos korumpuotos struktūros.

STT yra pateikusi A.Zuokui įtarimus dėl galimo trukdymo pasinaudoti rinkimų teise per mero rinkimų peripetijas 2003 metais. Liberalcentristų lyderio nuomone, dokumentų poėmiai yra susiję su šia byla, nes dokumentai paimami tose partijose, kurios turi savo atstovų Vilniaus miesto taryboje ir “yra susijusios su pernykštėmis valdžios dalybų sostinėje peripetijomis”.  

Paims šiandien  

Į Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) būstinę STT pareigūnai atėjo kaip tik tuo metu, kai posėdžiavo šios politinės jėgos prezidiumas. Posėdyje dalyvavo ir socialdemokratų lyderis, Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas. Pats premjeras su agentais nesusidūrė. Su jais bendravo partijos prezidiumo nariai Juozas Bernatonis, Milda Petrauskienė bei netrukus atvykę partijos advokatai.

Iš socialdemokratų būstinės STT pareigūnai išėjo tuščiomis rankomis. Jiems buvo pasakyta, kad seifuose užrakinti buhalteriniai dokumentai bus pasiekiami trečiadienį, todėl agentai sutiko ateiti tą dieną.

Panašiai atsitiko ir su Tėvynės sąjunga. Atvykę STT agentai buvo nukreipti į partijos rinkimų štabą, įsikūrusį viename sostinės viešbučių. Bet ten jie nieko nepešė, nes rado užrakintas duris. Pasak štabo vadybininkės Rūtos Domarkaitės, konservatorių aktyvistai visą dieną dalyvavo įvairiuose susitikimuose mieste, todėl pačiame štabe nieko nebuvo. Apsilankyti pas konservatorius ir paimti dokumentus STT ketina šiandien.

J.Bernatonis ir kitas socialdemokratų prezidiumo narys Gediminas Kirkilas atsisakė komentuoti STT veiksmus. “Vykdomas ikiteisminis tyrimas ir mes nenorime to komentuoti. Gerbiame teisėsaugos institucijas, todėl neketiname trukdyti jų darbui. STT bus duoti tie dokumentai, kokių šiai institucijai reikia”, - žurnalistams kalbėjo G.Kirkilas, vis dėlto pripažinęs, kad STT pareigūnų vizitas į partijos būstinę buvo “kiek netikėtas ir keliantis šiokią tokią nuostabą”.

Vakar STT pareigūnai nebuvo apsilankę nei Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos būstinėje, nei jos iškeltos kandidatės į šalies vadovus Kazimieros Prunskienės rinkimų štabe.

Liberaldemokratų partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis prisipažino tik iš Eltos išgirdęs apie atliekamus dokumentų poėmius. Jo žiniomis, STT pareigūnai pas liberaldemokratus nebuvo atvykę. “Esame pernelyg jauna partija, kad rūpėtume STT”, - sužinojęs pareigūnų veiksmų motyvus Eltai replikavo V.Mazuronis.

Darbo partija taip pat kol kas išvengė STT pareigūnų apsilankymo. “Tik prieš pusvalandį išgirdau, kas vyksta. Kažkokie pokštai. Bet mes dar nespėjome nieko prisidirbti”, - Eltai kalbėjo šios partijos lyderis Viktoras Uspaskichas.  

Pareigūnai neigia sąsajas su rinkimais  

STT vadovas Valentinas Junokas atsisakė nurodyti, kokį ikiteisminį tyrimą atliekant vyko poėmiai partijų būstinėse. STT direktorius taip pat neišdavė, kokios partijos dar gali sulaukti jo vadovaujamos tarnybos agentų vizito.

V.Junokas kategoriškai paneigė, kad dokumentų poėmiai gali būti siejami su sekmadienį vyksiančiu antruoju Prezidento rinkimų turu ar kitais politiniais procesais.

“Poėmiai absoliučiai nesusieti nei su kandidatu į Prezidento postą V.Adamkumi, nei su kitais rinkimais. Tai - elementarūs ikiteisminio tyrimo veiksmai, sankcionuoti teismo”, - sausai ir lakoniškai pareiškė V.Junokas.

STT atstovė spaudai Elena Martinonienė įrodinėjo, kad tyrėjų darbo kalendorius visiškai nesusijęs su šalies politinio gyvenimo kalendoriumi: “Neįmanoma būtų atlikti procesinių veiksmų, jeigu juos nuolat reikėtų derinti prie viešų ar visuomeninių renginių, politinių įvykių. Dabar akcentuojama, kad poėmiai buvo atlikti prieš pat rinkimus. Tačiau jeigu jie būtų vykdomi kitą savaitę, pasigirstų kalbos, kad štai - vos baigėsi rinkimai ir prasidėjo poėmiai. Tyrėjai yra savarankiški ir nepriklausomi. Jie patys nusprendžia, kada kokį procesinį veiksmą būtina atlikti”.

Neįvardytas Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras, kontroliuojantis STT atliekamą ikiteisminį tyrimą, taip pat neigė sąsajas tarp dokumentų poėmių ir artėjančių rinkimų.

“Tyrimas pradėtas ne dėl partijų ar jų narių veiklos. Tačiau politikai dažnai spekuliuoja galimybe suteikti rezonansą bet kokiam, net pačiam elementariausiam teisėsaugininkų veiksmui”, - agentūrai ELTA pareiškė pareigūnas, pabrėždamas, kad, jei labai nori, bet kokį veiksmą galima susieti su rinkimais, nes nuolat artėja tai Seimo, tai Prezidento, tai Savivaldybių tarybų rinkimai.

Pareigūnų teigimu, šis tyrimas pradėtas dar šių metų kovą ir dabar yra tiesiog tęsiamas.  

Politikai mato daug sutapimų  

Liberalcentristų ir socialliberalų atstovai STT veiksmus pavadino politiškai motyvuota akcija, o V.Adamkaus rinkimų štabo vadovas Darius Gudelis STT veiklos metodus palygino su kaimyninės Rusijos teisėsaugininkų veiksmais.

Labai panašūs politinės veiklos metodai yra taikomi kaimyninėje Rusijoje”, - sakė D.Gudelis. Jo teigimu, V.Adamkaus rinkimų štabą stebina “sutapimai šioje istorijoje”.

“Pirmadienį Naujoji sąjunga pareiškė remianti V.Adamkų kandidatuojant antrai kadencijai. Šiandien STT atlieka tyrimus Naujojoje sąjungoje”, - sakė D.Gudelis.

Pats V.Adamkus, kuris antradienio popietę susitiko su rinkėjais Panevėžyje, buvo informuotas apie STT veiksmus. Ši žinia jį gerokai nustebino.

Vienas Liberalų ir centro sąjungos vadovų Gintaras Steponavičius taip pat teigė, kad STT atliekamos kratos rinkimų įkarštyje kelia daug abejonių, ar tokie teisėsaugos veiksmai nėra susiję būtent su rinkimais.

Opozicinės Tėvynės sąjungos pirmininko pavaduotoja, parlamentarė Rasa Juknevičienė sakė, jog situacija “darosi labai panaši į perversmą”.

“Poėmiai daromi partijose, kurios remia V.Adamkų arba siekia jį paremti”, - sakė R.Juknevičienė.  

Kviečiamas Gynybos tarybos posėdis  

“Nekyla abejonių, kad tai politinis veiksmas, vykdomas teisėsaugos institucijos rankomis”, - sakė Seimo teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas liberalcentristas Raimondas Šukys. Anot jo, “STT visiškai nesuvokia, kokios priemonės yra adekvačios, arba tai kažkieno specialiai koordinuoti veiksmai”.

Jo žiniomis, dokumentų poėmis liberalcentristų būstinėje atliktas tiriant bylą pagal Baudžiamojo kodekso straipsnius, numatančius atsakomybę už sukčiavimą stambiu mastu, turto iššvaistymą ir pasisavinimą, neteisėtą juridinių asmenų veiklą, pinigų plovimą, neteisingų duomenų apie pajamas pateikimą ir papirkimą.

Laikinasis Prezidentas Artūras Paulauskas antradienio popietę pareiškė nusistebėjimą dėl STT veiksmų rinkimų išvakarėse.

“Laikinasis Prezidentas neturėjo informacijos apie tai, kad partijų būstinėse vyks poėmiai. Šie STT veiksmai sukėlė laikinojo Prezidento nuostabą, - BNS sakė valstybės vadovo atstovas spaudai Arvydas Žilinskas. - Tokie teisėsaugininkų veiksmai rinkimų išvakarėse sukelia politinių interpretacijų, kurių galėtų būti išvengta”.

Pasak A.Žilinsko, šiandien A.Paulauskas aptars susidariusią situaciją su generaliniu prokuroru Antanu Klimavičiumi.

Premjeras A.Brazauskas taip pat sakė esąs nustebintas STT pareigūnų veiksmų ir laiko juos “nenormaliais”. Premjeras sakė, jog dar antradienio vakarą aiškinsis šių įvykių aplinkybes. Vyriausybės vadovas pabrėžė, kad jam keista dėl to, jog STT pareigūnai į Socialdemokratų partijos būstinę atvyko jau po darbo valandų. Tačiau jis sakė nesiejąs STT atliekamų poėmių su antruoju Prezidento rinkimų turu.

“Mūsų partija nieko bendro su dabar vykstančiu antruoju rinkimų turu neturi”, - žurnalistams vakar sakė A.Brazauskas. Vakar vakare STT atliekamo tyrimo aplinkybes premjeras aiškinosi su laikinuoju Prezidentu Artūru Paulausku.

Po susitikimo su laikinuoju Prezidentu Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas sakė, kad Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų apsilankymas kelių partijų būstinėse gali paveikti sekmadienį vyksiančius antrojo Prezidento rinkimų turo rezultatus. Laikinasis Prezidentas ir premjeras šiandien sutarė sušaukti Valstybės gynimo tarybos posėdį.